You are here

ΚΕΒΕ : Θέλουμε τις τράπεζες δίπλα στον κύπριο επιχειρηματία

05/12/2008 13:13
Η χθεσινή μείωση του επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 2.50% και η αναμενόμενη καθοδική πορεία του επιτοκίου Euribor 3μήνου (που σήμερα βρίσκεται περί του 3.7%) θα συμβάλουν στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων στη ευρωζώνη.

Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι πρέπει να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια και στην Κύπρο, ιδίως μέσα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης που αναμένουμε να επηρεάσουν την οικονομία μας.

Για να επιτευχθεί η μείωση των δανειστικών επιτοκίων πρέπει να μειωθεί το κόστος του χρήματος γενικότερα. Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι τόσο η Κυπριακή Κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Τράπεζα μπορούν και οφείλουν να πάρουν μέτρα για τη μείωση του κόστους του χρήματος η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στη πτώση των επιτοκίων.

Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι η νομική σύνδεση των δανείων πριν από τη 1/1/2008 με το επιτόκιο της ΕΚΤ έχει δημιουργήσει δανειολήπτες δύο ταχυτήτων, το οποίο θεωρείται επιβαρυντικό για όλους όσους συνάπτουν δάνεια μετά την 1/1/2008. Αυτή η ανισοσκέλεια πρέπει να αλλάξει, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το καλό της οικονομίας γενικά.

Το ΚΕΒΕ εκφράζει την ανησυχία του για τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα βιώσιμα επενδυτικά τους σχέδια. Τα επιχειρηματικά δάνεια δεν πρέπει να μπαίνουν στην ίδια μοίρα με τα καταναλωτικά δάνεια, διότι αποτελούν επένδυση η οποία δημιουργεί πλούτο για το τόπο, επιφέρει οικονομική ανάπτυξη και αυξάνει τις θέσεις απασχόλησης. Για το λόγο αυτό ζητούμε προτεραιότητα στη παραχώρηση τους, ιδίως μέσα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης.

Παράλληλα το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι θα πρέπει να επιδειχθεί ευελιξία στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δυσχεραίνονται στην αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων δόσεων τους για να αποφύγουμε περιπτώσεις αναστολής των εργασιών τους. Η δυνατότητα αναχρηματοδότητσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής θα βοηθήσει τις δυσπραγούσες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα πρόσκαιρα προβλήματα και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το ΚΕΒΕ θέλει το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται δίπλα στον Κύπριο επιχειρηματία και στις καλές εποχές αλλά και στις δύσκολες περιόδους.

Η δοκιμασία που μας αναμένει απαιτεί όπως όλοι αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να τη ξεπεράσουμε. Η προτεραιότητα όλων δεν πρέπει να είναι η πρόσκαιρη μεγιστοποίηση των κερδών αλλά η μακροπρόθεσμη ενίσχυση της βιωσιμότητας του οικονομικού δυναμικού του τόπου που θα μας οδηγήσει και πάλι στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.