You are here

Κίνδυνος ή ρίσκο; Χρηματοοικονομική παιδεία για ορθή χρηματοοικονομική διαχείριση

19/01/2022 10:16

Ακούστε το 1ο επεισόδιο της νέας χρονιάς στον 3ο πλέον κύκλο της σειράς podcast #ScienceTalks του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το επεισόδιο αυτό πραγματεύεται το ευρύτερο θέμα του χρηματοοικονομικού ρίσκου.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ανδρέας Μιλιδώνης, ο οποίος μας μίλησε για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το ρίσκο, για το πώς επηρεάζουν οι ολοένα αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις τον τρόπο διοίκησης μιας εταιρίας αλλά και την ανάπτυξη ενός μοντέλου, με το οποίο μια επιχείρηση έχει τη βέλτιστη έκθεση σε αυτό που ονομάζεται ρίσκο του κυβερνοχώρου.

Σχολίασε, επίσης, την περίπτωση της Κύπρου όπου υπάρχει έντονος κρατικός παρεμβατισμός και εξήγησε πώς λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Τέλος, εξήγησε τι είναι ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός και τα συνήθη λάθη κακής οικονομικής διαχείρισης που κάνουν τα νοικοκυριά, ποιο είναι το επίπεδο  αναλφαβητισμού των Κυπρίων σε σύγκριση με άλλες χώρες και αναφέρθηκε εκτενώς στα προγράμματα που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την επιμόρφωση φοιτητών και μαθητών Λυκείου σε θέματα χρηματοοικονομικής παιδείας. 

Ο Ανδρέας Μιλιδώνης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διαχείριση κινδύνων, την εταιρική χρηματοδότηση, τη μετάδοση πληροφοριών σε χρηματοπιστωτικές αγορές και τους μεσάζοντες πληροφοριών, τα κίνητρα αποζημιώσεων, τα ασφαλιστικά οικονομικά, την αναλογιστική επιστήμη, και τη χρηματοοικονομική παιδεία.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτα χρηματοοικονομικά, ασφαλιστικά και αναλογιστικά περιοδικά ενώ αρκετά από τα πέραν των 20 ακαδημαϊκών άρθρων του έχουν βραβευτεί/προκριθεί για βραβεία. Έχει επίσης προσφέρει εκτενείς συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διεθνείς οργανισμούς όπως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επίσης και σε διεθνείς εταιρείες στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα. Το πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς διορισμούς στο Nanyang Business School (Σιγκαπούρη) και το Manchester Business School (Ηνωμένο Βασίλειο). Πριν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Διαχείριση Κινδύνων/Ρίσκων και Ασφάλειες στο Georgia State University (ΗΠΑ). Τον προπτυχιακό του τίτλο στην Αναλογιστική Επιστήμη τον έλαβε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ).

Για να ακούσετε το επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://anchor.fm/ucy-science-talks. Για να παρακολουθείτε τα επεισόδια μπορείτε να εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Πέμπτη στον UCy Voice 95 2.

Δημιουργός του podcast #ScienceTalks είναι η Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργός Α’ Επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι ακροατές μπορούν να στείλουν σχόλια και εισηγήσεις θεμάτων που θα επιθυμούσαν να καλυφθούν στις εκπομπές στη διεύθυνση [email protected]

#Science Talks. Μιλάμε για την Επιστήμη.