You are here

Το «Κλειστό» έχει μια ιδιαίτερη άποψη για την Κύπρο

15/01/2020 09:34

Πόσες φορές περάσατε μπροστά από ένα κλειστό κατάστημα και το αγνοήσατε εντελώς; Έχετε δώσει προσοχή σε μια παλιά κλειδωμένη πόρτα; Μήπως σκεφτήκατε τις ιστορίες των ανθρώπων που είχαν ζήσει πίσω από αυτήν;

Ο σημερινός τρόπος ζωής μας είναι υπό μόνιμη πίεση. Δεν ζούμε εμείς τη ζωή, αλλά αυτή εμάς. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Paul Sezonov ανακάλυψε την ομορφιά και συνάμα την τραγωδία της διαιρεμένης Κύπρου. Περπάτησε σε πόλεις και χωριά με τα μάτια και την καρδιά του ανοικτά, συνοδευόμενος από μια περίεργη και πρόθυμη να καταγράψει κάμερα. Παρόλο που το «Kλειστό» είναι ένας κόσμος χωρίς ανθρώπους, η ανθρώπινη παρουσία γίνεται αισθητή στις ζωγραφισμένες πόρτες και τα παράθυρα, στο σκονισμένο και πολύχρωμο χάος των κλειστών καταστημάτων. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται επιτρέπουν στον θεατή να φανταστεί τη ζωή πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα παράθυρα, την τραγωδία πίσω από εγκαταλελειμμένα σπίτια και επιχειρήσεις. Κάθε φωτογραφία έχει τη δική της ιστορία και την λέει στον θεατή, ο οποίος την νιώθει απλά αν σταματήσει για λίγο και την κοιτάξει. Ίσως οι πόρτες και τα παράθυρα να ξανανοίξουν κάποια μέρα.

Ο Paul Sezonov δεν είναι επαγγελματίας φωτογράφος ή τουλάχιστον, δεν ήταν, μέχρι την έλευση του στην Κύπρο όμως η φωτογραφία ήταν το πάθος του για σχεδόν 30 χρόνια. Για αυτόν, κάθε ταξίδι ήταν μια νέα φωτογραφική εμπειρία, την οποία έκανε με αγάπη και πάθος.

Αυτή είναι η δεύτερη του έκθεση στην Κύπρο, μετά τη έκθεση: «Ρουμανία - άνθρωποι και τόποι» που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στο Hilton Cyprus, με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Ρουμανίας (Νοέμβριος 2017) όπως και στην Πάφο, σε συνεργασία με την Κυπριακή Φωτογραφική Εταιρεία - Πάφου (23-25 Φεβρουαρίου 2018).

Τα τελευταία δύο χρόνια, ταξίδεψε εκτενώς στην Κύπρο και έχει μερικά ακόμα φωτογραφικά έργα συνδεδεμένα με το νησί υπό επεξεργασία.

Ο Paul Sezonov είναι ερευνητής οργανικής χημείας. Εκτός από αυτό, εργάστηκε ως επιχειρηματικός αναλυτής σε εταιρεία πληροφορικής στη Ρουμανία.

Η έκθεση του Paul Sezonov θα παρουσιάζεται από τις 21 έως τις 26 Ιανουαρίου 2020 στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Ερευνών (CVAR) Λευκωσίας.