You are here

KNE: Διατήρηση συνεισφοράς εταιρειών πλοιοδιαχείρισης στην Κυπριακή Οικονομία

06/11/2020 14:59

Το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο χαιρετίζει τα αποτελέσματα της Έρευνας Πλοιοδιαχειριστριών Εταιρειών που δημοσιεύτηκαν από τo στατιστικό τμήμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, για το πρώτο εξάμηνο του 2020, 1 Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου. Παρόλο που τα αποτελέσματα δείχνουν τα έσοδα της βιομηχανίας από τις εταιρείες Πλοιοδιαχείρισης στην Κύπρο, να έχουν ελαφρώς μειωθεί σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η διαφορά στη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Κύπρου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (1 Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου 2019), είναι μόλις στο 0,1%. Συγκεκριμένα η συνεισφορά για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ανέρχεται στα €484 εκατομμύρια και 4,8% στο ΑΕΠ της Κύπρου.

Σε αυτή την έρευνα λαμβάνονται υπόψιν, μετά από συλλογή σχετικών πληροφοριών και δεδομένων από τις ναυτιλιακές αγορές, οι σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία, ως αποτέλεσμα των ταξιδιωτικών περιορισμών και αλλών μέτρων αλλά και των πτωτικών τάσεων στον παραγωγικό τομέα και τη σημαντική μείωση στους ναύλους διεθνώς.

Ως αποτέλεσμασε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η επιβατηγός ναυτιλία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, ενώ όσον αφορά την εμπορική ναυτιλία (π.χ. φορτηγά πλοία, πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοια, Υγραεριοφόρα πλοία), ο αντίκτυπος ήταν μικρότερος. Συνεπώς, οι επιπτώσεις αντικατοπτρίζονται επίσης στα έσοδα της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας. Μολονότι η Κυπριακή Ναυτιλία διανύει μια κρίσιμη περίοδο, αναμένεται ανάκαμψη μόλις καταργηθούν οι περιορισμοί παγκοσμίως και μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.

Σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι, πάρα το γεγονός ότι οι εταιρείες Πλοιοδιαχείρισης στην Κύπρο λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να διατηρήσουν τη σημαντική τους συνεισφορά στην Κυπριακή Οικονομία, κάτι το οποίο είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον της οικονομίας της χώρας. Επομένως, είναι σημαντικό όπως η Ναυτιλιακή Βιομηχανία τύχει της απαραίτητης υποστήριξης σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κρίση της πανδημίας άμεσα και  να παραμείνει σε κίνηση το εμπόριο και οι θαλάσσιες μεταφορές.

Βρείτε τα αποτελέσματα της έρευνας στον πιο κάτω σύνδεσμο.

https://www.centralbank.cy/images/media/pdf_el/SMS%202020H1.pdf