You are here

«Κόκκινη Βίβλος» του RICS προς ναυτιλλομένους για αξιόπιστη αξιολόγηση ακινήτων

24/06/2009 12:00
Το RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors) επαναφέρει συμβουλές για να καθοδηγήσει στη σωστή αξιολόγηση ακινήτων, από το γεγονός ότι εκτιμητές καλούνται να προσφέρουν προγνώσεις για υφιστάμενες και μελλοντικές αξίες ακινήτων, εν μέσω μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης οικονομικής κρίσης.

Η πληροφορίες και συμβουλές που ενισχύουν τις οδηγίες που περιέχονται, ήδη, στο «Red Book» του RICS, προσφέρονται για εκτίμηση στο άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον και επικεντρώνονται στην αγορά εμπορικών ακινήτων. Στις οδηγίες εκτίμησης (Valuation Standards), η αλλιώς, «The Red Book», περιέχονται υποχρεωτικοί κανόνες, καθοδήγηση πρακτικής και σχετικά σχόλια για όλα τα μέλη του RICS που δραστηριοποιούνται στον χώρο τον εκτιμήσεων.

Η καθοδήγηση αυτή απευθύνεται κυρίως σε εκτιμητές και δανειοδότες, παρέχοντας συμβουλές για εκτιμήσεις σκοπού δανειοδότησης σε μια περίοδο όπου οι αξίες αλλάζουν συνεχώς. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, μια εκτίμηση μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, με αποτέλεσμα ένας δανειοδότης δυνατόν να χρειαστεί συμβουλές και υποστήριξη από έναν εκτιμητή. Αυτή η καθοδήγηση θα βασιστεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου, άλλα επίσης και στη μελλοντική αξία.

«Με τις νέες συμβουλές, τονίζεται ότι η τρέχουσα αξία του ακίνητου πρέπει να είναι το επίκεντρο στη διαδικασία αξιολόγησης και υπενθυμίζεται στους εκτιμητές πως η παροχή εκτιμήσεων δεν περιορίζεται χρονικά», σχολίασε ο Mark Gerold, Πρόεδρος του συμβουλίου του τομέα των εκτιμητών στο RICS.

Οι συγκεκριμένες συμβουλές, που σχεδιάστηκαν για να ενθαρρύνουν τον διάλογο ανάμεσα στον εκτιμητή και στον δανειοδότη, επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν υπολογίζεται η αξία ενός ακινήτου στο μέλλον, τομέας στον οποίο οι εκτιμητές έχουν ιδιαίτερη πείρα.

Ο David Rusholme, Διευθυντής του τομέα εκτιμήσεων του RICS, τόνισε: «Οι εκτιμητές είναι καλά τοποθετημένοι ώστε να έχουν μια μοναδική διορατικότητα για την αξία του κάθε ακινήτου. Το καινούργιο ρυθμιστικό πλαίσιο του RICS παρέχει επιπλέον συμβουλές και καθοδήγηση για την αξιολόγηση εμπορικών ακινήτων, ανοίγει και ενισχύει έναν σωστό και αξιόπιστο διάλογο ανάμεσα στον εκτιμητή, στον δανειοδότη και τον πελάτη».

«Ο τραπεζικός τομέας θα υποδεχτεί ευμενώς τις νέες συμβουλές. Κάθε έμπειρος εκτιμητής δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα ώστε να παρέχει αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες για την υπάρχουσα και μελλοντική αξία ακινήτων», τόνισε ο Andrew Renshaw, Πρόεδρος του συμβούλιου στο τομέα ασφαλούς δανειοδότησης του RICS.