You are here

ΚΟΤ: Συνάντηση με Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου

15/07/2008 15:14
Το σοβαρότερο πρόβλημα των Ατόμων με αναπηρίες είναι η έλλειψη πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον. Με κύριο στόχο την εξεύρεση λύσεων σε θέματα προσβασιμότητας των ατόμων αυτών στα τουριστικά καταλύματα και κέντρα αναψυχής η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κα. Φοίβη Κατσούρη μαζί με υπηρεσιακούς της παράγοντες συναντήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού με αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Δημήτρη Λαμπριανίδη.

Ο κ. Λαμπριανίδης υπέδειξε μεταξύ άλλων ότι στην Ευρώπη τα άτομα με αναπηρίες υπολογίζονται στα 50 εκ. εκ των οποίων τα 15-20 εκ. ταξιδεύουν και ζήτησε το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων αυτών αλλά και των ντόπιων να μπει στις προτεραιότητες του ΚΟΤ ώστε μέσα από την δημιουργία της απαραίτητης υποδομής και απαραίτητης νοοτροπίας να επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην τουριστική βιομηχανία του τόπου όσο και στην ποιότητα ζωής αλλά και στο πρόσωπο της Κύπρου στο εξωτερικό μετατρέποντας την ως μια χώρα προσβάσιμη και φιλική για άτομα με αναπηρίες.

Η κα Κατσούρη από την πλευρά της τόνισε την ευαισθησία που επιδεικνύει ο ΚΟΤ έναντι των προβλημάτων και των αναγκών που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες και ανέφερε ότι η εφαρμογή μέτρων στις νέες επιχειρήσεις (Καταλύματα και Κέντρα αναψυχής) για άνετη και ασφαλή διακίνηση, διαμονή και εξυπηρέτηση ανάπηρων προσώπων είναι υποχρεωτική με βάση τις πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ανέφερε περαιτέρω ότι στον Οργανισμό γίνονται σκέψεις για επεξεργασία Σχεδίου κινήτρων που θα ενθαρρύνουν υφιστάμενες επιχειρήσεις να προβούν σε ενέργειες που θα καταστήσουν τους χώρους (κτίρια) των μονάδων τους προσβάσιμους στα άτομα αυτά.

Στα πλαίσια της συζήτησης κατατέθηκε εισήγηση για δημιουργία σχεδίου πιστοποίησης των διευκολύνσεων που θα παρέχουν τα τουριστικά καταλύματα, και τέλος αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας αρμοδίων λειτουργών και από τις δύο πλευρές, στην οποία να κληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων όπως επίσης και των εμπλεκομένων επιχειρηματιών για περαιτέρω συζήτηση του θέματος και εξεύρεση λύσεων στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που αποδεδειγμένα αφορά ολόκληρη των κοινωνία.

Ο κ.Λαμπριανίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κα Κατσούρη για την πρωτοβουλία του ΚΟΤ και των Παράλιων Δήμων και Κοινοτήτων να γίνει εγκατάσταση σε τουλάχιστον οκτώ (8) οργανωμένες παραλίες, ενός πλήρους συστήματος εξυπηρέτησης συνανθρώπων μας που ζουν και κινούνται σε τροχοκάθισμα.