You are here

KPMG: Αναπροσαρμογή στην αφαίρεση του ΦΠΑ εισροών επί κεφαλαιουχικών στοιχείων

24/11/2014 14:16
Ως ειδικοί σε θέματα έμμεσης φορολογίας γινόμαστε συχνά αποδέκτες ερωτήσεων γύρω από την υποχρέωση απόδοσης ή αντίστοιχα μη απόδοσης ΦΠΑ εκροών επί της αξίας πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, στα πλαίσια της τρέχουσας χρηματοοικονομικής κρίσης ερωτήσεις του είδους «Σκοπεύω να πουλήσω ένα διαμέρισμα ή το χωράφι μου. Πρέπει να επιβάλλω ΦΠΑ;» αποτελούν πλέον κοινή πρακτική. Επί του συγκεκριμένου ζητήματος η απάντηση φαίνεται εκ πρώτης όψεως εύκολη (ένα απλό ναι ή όχι). Ωστόσο, στην πράξη ο φορολογικός νομοθέτης έχει θεσμοθετήσει συγκεκριμένο μηχανισμό που συνοψίζεται στο σχέδιο κεφαλαιουχικών στοιχείων (εφεξής «ΣΚΣ»).

Το ΣΚΣ αφορά τα κεφαλαιουχικά στοιχεία μίας επιχείρησης, προβλέποντας την αναπροσαρμογή του φόρου εισροών που διεκδικήθηκε κατά την αγορά τους, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι οποιεσδήποτε μεταγενέστερες μεταβολές στη χρήση τους (π.χ. από φορολογητέες συναλλαγές σε εξαιρούμενες). Προκύπτει λοιπόν ότι κατά την πώληση κεφαλαιουχικών στοιχείων πρέπει (α) αφενός να επιβεβαιώνεται το κατά πόσο αποδίδεται ή μη ΦΠΑ εκροών επί της αξίας πώλησης (β) αφετέρου να εξετάζεται το εάν ο φόρος εισροών που αρχικά διεκδικήθηκε, όταν το κεφαλαιουχικό στοιχείο αγοράστηκε, θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, με αποτέλεσμα καθορισμένο ποσοστό του να πρέπει να επιστραφεί στο Τμήμα Φορολογίας.

Παρά τη ρητή αναφορά στην περί ΦΠΑ Νομοθεσία στο ΣΚΣ και την έκδοση σχετικών ερμηνευτικών εγκυκλίων, εντούτοις προκύπτει ότι δεν είναι ευρέως γνωστό. Στόχος μας λοιπόν είναι η επιγραμματική αναφορά στα βασικά του χαρακτηριστικά, παραπέμποντας τους εμπορευόμενους, που είτε έχουν ήδη προβεί σε διάθεση κεφαλαιουχικών στοιχείων είτε προτίθενται να προβούν σε τέτοιες ενέργειες, στις σχετικές διατάξεις της περί ΦΠΑ Νομοθεσίας.

1. Κεφαλαιουχικά στοιχεία για τα οποία εφαρμόζεται το ΣΚΣ

(α) Ενσώματα κεφαλαιουχικά στοιχεία (π.χ. έπιπλα γραφείου, κλπ) που ανήκουν κατά κυριότητα στην επιχείρηση και τίθενται από αυτή σε διαρκή εκμετάλλευση.

(β) Ακίνητη ιδιοκτησία, καθώς και τα ακόλουθα κτίρια:

(i) Τα κτίρια που κατασκευάζονται από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο σε ακίνητη ιδιοκτησία που δεν του ανήκει κατά κυριότητα.

(ii) Τα κτίρια που κατασκευάζονται από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο σε ακίνητη ιδιοκτησία που του ανήκει κατά κυριότητα.

2. Κεφαλαιουχικά στοιχεία για τα οποία το ΣΚΣ δεν εφαρμόζεται


Το ΣΚΣ δεν εφαρμόζεται σε σχέση με κεφαλαιουχικά στοιχεία που:

• αποκτώνται αποκλειστικά για σκοπούς μεταπώλησης (π.χ. αποθέματα)

• αποκτώνται και χρησιμοποιούνται για μη επιχειρηματικούς σκοπούς.

3. Περίοδος αναπροσαρμογής

Πρόκειται για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο κάθε υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο έχει υποχρέωση να εξετάζει το κατά πόσο τα κεφαλαιουχικά του στοιχεία χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση φορολογητέων συναλλαγών. Η περίοδος αναπροσαρμογής για τα ενσώματα κεφαλαιουχικά στοιχεία είναι πέντε (5) διαστήματα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα για την ακίνητη ιδιοκτησία ανέρχεται σε δέκα (10) διαστήματα.

Π.χ. μία επιχείρηση πώλησης ειδών ένδυσης που αγόρασε μετά την 1/5/2004 συγκεκριμένο ακίνητο για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες (επιβλήθηκε ΦΠΑ) αποφασίζει σε διάστημα 5 ετών από την αγορά του ακινήτου να το πουλήσει για να μεταφερθεί σε νέο χώρο. Η πώληση του συγκεκριμένου κεφαλαιουχικού στοιχείου (εξαιρούμενη για σκοπούς ΦΠΑ) εμπίπτει στο ΣΚΣ, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ εισροών που αρχικά διεκδικήθηκε για όσα διαστήματα απομένουν μέχρι το πέρας των 10 διαστημάτων, όπως προνοεί η νομοθεσία για την ακίνητη ιδιοκτησία.

* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Χάρη Χαραλάμπους, Διοικητικό Σύμβουλο, KPMG Limited, στο τηλέφωνο 22209260 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Η Ειρήνη Λαγού Μούντη είναι Manager, KPMG Ltd ([email protected]).

Των Χάρη Χαραλάμπους και Ειρήνης Λαγού Μούντη

Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις και γνώμες της KPMG International ή Οίκων Μελών της KPMG.

Η επωνυμία της KPMG και το λογότυπο της KPMG είναι εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα της KPMG International Cooperative, Ελβετικού Οργανισμού.