You are here

KPMG: Ικανοποιητικές επιδόσεις μέσα σε συνθήκες διεθνούς ύφεσης

18/01/2010 11:38
Έσοδα $20,1 δισ. για το έτος μέχρι Σεπτέμβριο 2009

Έσοδα $20,1 δισ. ανακοίνωσε η KPMG International για το οικονομικό έτος που έληξε το Σεπτέμβριο 2009. Τα αποτελέσματα του διεθνούς οργανισμού κρίνονται ικανοποιητικά λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά δυσχερές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Timothy P.Flynn, Πρόεδρος της KPMG International, είπε: «Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του οικονομικού έτους 2009 επηρεάστηκαν από την οικονομική ύφεση, είμαστε ικανοποιημένοι από τις ψηλές αποδόσεις των επενδύσεών μας σε αγορές ραγδαίας μεγέθυνσης. Γενικά τα αποτελέσματά μας αντικατοπτρίζουν την ανθεκτικότητα αλλά και τις διευρυνόμενες ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι αναδυόμενες αγορές, κυρίως εκείνες της Ασίας όπου τα έσοδα του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αυξήθηκαν πέραν του 10%».

Σε γεωγραφική βάση η KPMG είχε τα καλύτερά της αποτελέσματα στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου τα έσοδα των οίκων-μελών του οργανισμού παρουσίασαν μεγέθυνση 3,9% σε όρους εθνικών νομισμάτων. Ιδιαίτερα σημαντική στις χώρες αυτές ήταν η συμβολή των ελεγκτικών υπηρεσιών των οίκων μελών. Τα έσοδα της KPMG στις τέσσερις ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές της ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) κατέγραψαν, στο σύνολό τους, ετήσια αύξηση 4,3%.

Τομεακή κατανομή

Ανά τομέα δραστηριότητας, η εικόνα των εσόδων του οργανισμού είναι η ακόλουθη:

• Τα έσοδα του κλάδου ελεγκτικών υπηρεσιών παγκοσμίως ανήλθαν σε $9,95 δισεκατομμύρια. Το ποσό αντιστοιχεί σε μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος της τάξης του 6,9% σε όρους δολαρίου και οριακή αύξηση 0,5% σε όρους εθνικών νομισμάτων.

• Ο τομέας συμβουλευτικών υπηρεσιών ανακοίνωσε συνολικά έσοδα $6,07 δισ., ποσό που συνεπάγεται μείωση 16,6% σε όρους δολαρίου και κατά 6,6% σε όρους εθνικών νομισμάτων.

• Οι φορολογικές υπηρεσίες είχαν συνολικά έσοδα $4,09 δισ., ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση 4,3% σε όρους εθνικών νομισμάτων και 13,4% σε όρους δολαρίου.

Εκτιμήσεις για 2010

Αναφερόμενος στις εξελίξεις που αναμένονται κατά το 2010, ο πρόεδρος της KPMG International σημειώνει ότι θα συνεχιστεί η αναβάθμιση της σημασίας της ορθολογιστικής διαχείρισης κινδύνων από τις επιχειρήσεις. Η τάση αυτή, που αποτελεί αντίδραση στις αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης, έγινε ήδη αισθητή από το 2009, όπως καταδεικνύεται και από την ανάλυση των εργασιών της KPMG διεθνώς. Ενδεικτικά, οι εργασίες του οργανισμού σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για συστήματα παρακολούθησης ενός ευρύτερου φάσματος κινδύνων (αγοράς, πιστώσεων, κλπ) παρουσίασαν αύξηση 36% στο χρόνο που πέρασε.

Εκείνο που προέχει, όπως σημειώνει ο κ. Flynn, είναι μία στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων ανά την υφήλιο «προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα, ώστε και οι επενδυτές να μπορέσουν να επιστρέψουν στις αγορές κεφαλαίων αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία βιώσιμη ανάκαμψη των οικονομιών».

Κύπρος

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Οίκου στην Κύπρο, ο Ανδρέας Χριστοφίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG στη χώρα, ανάφερε ότι το 2009, παρά τις δύσκολες συνθήκες της κυπριακής αγοράς ήταν ακόμα ένας χρόνος με ικανοποιητικές αποδόσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η άριστη κατάρτιση και αφοσίωση των 750 και πλέον επαγγελματιών που αποτελούν τον κυπριακό οίκο μας δίνουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες που προδιαγράφονται για το 2010».