You are here

KPMG: Το νέο προφίλ του χρηματοοικονομικού τομέα

04/06/2009 08:26
Διαφοροποιείται η σχέση κράτους και πιστωτικών ιδρυμάτων σημειώνει η KPMG

Δεν είναι καθόλου εύκολο να προβλεφθεί επακριβώς το πώς θα διαμορφωθεί ο χρηματοοικονομικός τομέας μετά τη διεθνή οικονομική κρίση, τη στιγμή που η τελευταία εξακολουθεί να δημιουργεί απρόβλεπτες συνέπειες ακόμη και για τα πιο μεγάλα εταιρικά ονόματα, επισημαίνει η KPMG. Για την ώρα, το τέλος της κρίσης δεν είναι καθόλου ορατό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μία πολύπλευρη διαδικασία παρεμβάσεων των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών για προστασία των χρηματοοικονομικών οργανισμών αλλά και για υποβοήθηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Σήμερα, γενικά, δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς το κατά πόσο οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενθάρρυνση των τραπεζών να αυξήσουν τις χορηγίες (η θέση εκείνων που υποστηρίζουν ότι η παράταση της κρίσης οφείλεται στην ανεπαρκή προσφορά), ή να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να δαπανήσουν περισσότερο (η άποψη εκείνων που αποδίδουν τη διάρκεια της κρίσης στην ανεπάρκεια της ζήτησης).

Δύσκολη η πρόβλεψη

Σίγουρα δεν είναι εύκολη η πρόβλεψη του νέου προφίλ των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς δεν έχουμε ενδείξεις για το τέλος της κρίσης. Όπως παρατηρεί ο Brendan Nelson, αντιπρόεδρος της KPMG Βρετανίας και παγκόσμια επικεφαλής του Οίκου για θέματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, παρά τις δυσκολίες που εμπεριέχει η προσπάθεια σκιαγράφησης του νέου χρηματοοικονομικού σκηνικού μεσούσης της κρίσης, ο αναδομημένος τομέας θα παρουσιάζει τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

● Πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την κρίση εξαιρετικά απρόθυμοι να αναλαμβάνουν μεγάλους επιχειρηματικούς κινδύνους.

● Η σημασία της ορθολογιστικής διαχείρισης κινδύνων είτε θα αναγνωριστεί από τους ίδιους τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς είτε θα επιβληθεί από τα ρυθμιστικά όργανα στις διάφορες χώρες.

● Οι τράπεζες και οι άλλοι οργανισμοί που έτυχαν σημαντικής οικονομικής στήριξης από το κράτος θα βρίσκονται υπό πίεση να ικανοποιούν τις ανάγκες, πρωτίστως, της εγχώριας αγοράς.

● Το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στις περισσότερες χώρες θα καταστεί πιο αυστηρό και εκτεταμένο ενώ οι διάφορες απαιτήσεις για θέματα κεφαλαίου των τραπεζών, του κινδύνου για τη ρευστότητα, της εξάρτησης από πιστοληπτικές αξιολογήσεις και μοντέλα θα πρέπει να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα της διεθνοποιημένης οικονομίας.

● Μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον θα αναβαθμιστεί η σημασία των ρυθμιστικών σχεδιασμών με διεθνή εφαρμογή και ισχύ. Με τις πλείστες κυβερνήσεις να επιθυμούν να διατηρήσουν τον τελευταίο λόγο σε θέματα ρύθμισης και εποπτείας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η μετάβαση σε διεθνοποιημένα ρυθμιστικά πλαίσια δεν θα είναι μεν εύκολη υπόθεση, ωστόσο κάποια εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αναμένεται.

● Η ζήτηση για περίπλοκα και δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα θα ανακοπεί δραστικά, καθώς οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και οι επενδυτές άρχισαν να στρέφονται προς χαμηλότερου κινδύνου, και άρα χαμηλότερης απόδοσης, προϊόντα. Στο νέο περιβάλλον η έμφαση θα είναι στη δημιουργία επαρκούς ρευστότητας αλλά και ικανοποιητικού κέρδους.

● Η μετάβαση σε ένα πιο αποτελεσματικά ρυθμιζόμενο χρηματοοικονομικό τομέα, μικρότερης βέβαια κλίμακας, δεν θα συνεπάγεται λιγότερες επενδυτικές ευκαιρίες. Άλλωστε, οι νέοι πιστωτικοί περιορισμοί για τα φυσικά πρόσωπα θα επιφέρουν, σταδιακά, μία αύξηση στο δείκτη αποταμίευσης. Την ίδια ώρα, η δημογραφική γήρανση θα αυξήσει τη ζήτηση για καινοτόμα προϊόντα που θα απευθύνονται στις ανάγκες ενός πιο ηλικιωμένου πληθυσμού.

● Η εποχή της αυτορύθμισης και της πίστης στη ροπή των αγορών προς επιθυμητά αποτελέσματα βρίσκεται στο τέλος της.
Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις πιο παρεμβατικές κυβερνήσεις του αύριο να είναι η διαχείριση των μακροπρόθεσμων προσαρμογών του τομέα χωρίς να φαλκιδεύσουν την ικανότητα του φιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου να επιφέρει τεράστια οφέλη σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού παγκοσμίως.