You are here

KPMG: Πιο δραστήριες σε Ε&Σ οι αναδυόμενες οικονομίες

14/05/2009 08:34
Συμπεράσματα έρευνας για το β’ εξάμηνο του 2008

Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση φαίνεται να έχει επηρεάσει λιγότερο τις εξαγορές επιχειρήσεων που έχουν έδρα τις ανεπτυγμένες οικονομίες από εταιρείες του αναδυόμενου οικονομικά κόσμου σε σχέση με εκείνες που έχουν την αντίθετη ακριβώς ροή.
Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του τμήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών της KPMG Βρετανίας η οποία εξέτασε πράξεις εξαγοράς και συγχωνεύσεων (Ε&Σ) που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε 22 οικονομίες (11 ανεπτυγμένες και άλλες τόσες αναδυόμενες) στο δεύτερο μισό του 2008.

Από την έρευνα συνάγεται ότι ο αριθμός των εξαγορών του δεύτερου εξαμήνου του 2008, που πραγματοποίησαν στις ανεπτυγμένες οικονομίες επιχειρήσεις των αναδυόμενων οικονομικά χωρών, μειώθηκε κατά μόνο 28%. Η αντίστοιχη μείωση για Ε&Σ που προέρχονται από επιχειρήσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών στις αναδυόμενες αγορές ήταν 37%. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι 107 πράξεις εξαγοράς που πραγματοποίησαν στη συγκεκριμένη περίοδο επιχειρήσεις των αναδυόμενων χωρών στις ώριμες οικονομίες είναι ο χαμηλότερος αριθμός από το 2006. Από την άλλη, και όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία πράξεων Ε&Σ, οι 230 εξαγορές που πραγματοποίησαν στις αναδυόμενες αγορές επιχειρήσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών αντιπροσωπεύουν το χαμηλότερο σύνολό τους από το 2003.

Τάση σμίκρυνσης

Παρά τις όποιες συνέπειες της κρίσης, πάντως, από τη διαχρονική εξέταση των στοιχείων για Ε&Σ αναδύεται μία τάση σμίκρυνσης του χάσματος ανάμεσα στις δύο διαμετρικά αντίθετες ροές συναλλαγών εξαγοραστικού τύπου. Έτσι, ενώ το 2006 οι εξαγορές από πλευράς των επιχειρήσεων των αναδυόμενων οικονομιών στις ανεπτυγμένες αγορές αντιστοιχούσαν σε μόλις το 23% του αριθμού των πράξεων της ακριβώς αντίστροφης κατεύθυνσης, στα τέλη του 2008 το «μερίδιο» της πρώτης κατηγορίας είχε αυξηθεί στο 47%.

Στην περίπτωση της εξαγοράς επιχειρήσεων των αναδυόμενων οικονομιών από εταιρείες των πιο προηγμένων οικονομικά χωρών, παρατηρήθηκε αισθητή επιβράδυνση της γενικής δραστηριότητας ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο μισό του 2008. Ο αριθμός των πράξεων Ε&Σ συρρικνώθηκε από 364 στο πρώτο μισό του έτους σε 230, με τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κάμψη. Αμερικανικές επιχειρήσεις προέβησαν στο δεύτερο μισό του 2008 σε μόνο 99 εξαγορές στις αναδυόμενες οικονομίες (έναντι 154 πράξεων στο πρώτο εξάμηνο) ενώ από πλευράς των βρετανικών εταιρειών καταγράφηκε μείωση από 74 συναλλαγές Ε&Σ σε μόνο 50.

Γαλλία

Προκύπτει επίσης ότι ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες μόνο η Γαλλία αποφεύγει τη γενικότερη τάση μείωσης των εξαγορών στις αναδυόμενες οικονομικά χώρες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Αυτό, ενδεχομένως, να οφείλεται στο γεγονός ότι οι πράξεις Ε&Σ του πρώτου εξαμήνου του περσινού έτους ήταν αισθητά μειωμένες έναντι του 2007, οπότε η λεγόμενη διόρθωση στην εξαγοραστική δραστηριότητα φαίνεται να είχε επέλθει από τις αρχές του 2008.

Σύμφωνα με τον Ian Gomes, πρόεδρο του τμήματος για τις ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές στην KPMG Βρετανίας, παρατηρείται σήμερα μία σοβαρή μείωση της εξαγοραστικής δραστηριότητας στις αναδυόμενες οικονομίες από πλευράς των επιχειρήσεων των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών. «Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο αντικατοπτρίζει περισσότερο τη δυσκολία των αγοραστών να εξασφαλίσουν χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για τέτοιες πράξεις παρά την εξασθένιση της ελκυστικότητας των αναδυομένων αγορών. Αντίθετα, θα έλεγα ότι τα θεμελιώδη στοιχεία που συνετέλεσαν στην αύξηση του βαθμού ελκυστικότητας των αναδυομένων αγορών εξακολουθούν να υπάρχουν. Έχω τη γνώμη ότι οι ροές κεφαλαίων για εξαγορές από τις ανεπτυγμένες προς τις αναδυόμενες οικονομίες έχουν απλώς ανασταλεί.»

Δεδομένα πενταετίας

Από τα στοιχεία των ερευνών της KPMG της πενταετίας 2004-8 προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν 1022 πράξεις εξαγοράς επιχειρήσεων των ανεπτυγμένων οικονομιών από εταιρείες των αναδυομένων αγορών. Σε αυτές τις πράξεις Ε&Σ οι ινδικές εταιρείες κατέχουν κυρίαρχη θέση, με 387 εξαγορές στο ενεργητικό τους. Ακολουθούν επιχειρήσεις από τη Ρωσία (111 πράξεις), την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (110) και την Κίνα (106). Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός των εξαγορών που πραγματοποίησαν οι ινδικές επιχειρήσεις στηρίχθηκε σε μεγάλου ύψους δανεισμό ο οποίος, λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης, παρουσίασε σοβαρή επιβράδυνση κατά το 2008. Έτσι, τον περασμένο χρόνο η εξαγοραστική δραστηριότητα των ινδικών επιχειρήσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες σημείωσε αισθητή επιβράδυνση. Στο πρώτο εξάμηνο του 2008 καταγράφηκαν 59 τέτοιες εξαγορές ενώ στο δεύτερο μόνο 30.

* Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Χριστόφορο Αναγιωτό, Διοικητικό Σύμβουλο KPMG Limited, στο τηλέφωνο 22209000 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]