You are here

KPMG: Προκλήσεις για επενδυτικές εταιρείες

24/01/2010 13:05
Της Άρτεμις Χατζηβαρνάβα

Λόγω υποχρέωσης για προστασία των περιουσιακών στοιχείων πελατών

Από την 1η Νοεμβρίου του 2007 τέθηκε σε ισχύ η Ευρωπαϊκή οδηγία MiFID (EU Markets in Financial Instruments Directive), η οποία υποχρεώνει τις επενδυτικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατέχουν χρηματοοικονομικά μέσα (τίτλους) ή/και κεφάλαια πελατών, να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για να προστατεύουν τα δικαιώματα κυριότητας των πελατών τους και να αποτρέπουν τη χρήση περιουσιακών στοιχείων πελατών για δικό τους λογαριασμό. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου προχώρησε στην ενσωμάτωση των υποχρεώσεων αυτών στην εθνική της νομοθεσία και συγκεκριμένα στο νόμο 144(Ι)/2007 και την οδηγία 144-2007-01.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών («ΕΠΕΥ») οφείλουν να οργανώνουν τα αρχεία τους με τρόπο που να τους επιτρέπει να διαχωρίζουν, ανά πάσα στιγμή, τα περιουσιακά στοιχεία κάθε πελάτη από αυτά των υπόλοιπων πελατών και από τα δικά τους. Επιπρόσθετα, οι ΕΠΕΥ πρέπει να διεξάγουν τακτικά συμφιλιώσεις μεταξύ των δικών τους αρχείων και λογαριασμών και εκείνων που τηρούνται από τρίτους που κατέχουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία. Αυτοί είναι συνήθως τράπεζες για κεφάλαια πελατών και θεματοφύλακες για τίτλους πελατών.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποχρεώνει επίσης τις επενδυτικές να διασφαλίζουν ότι οι τίτλοι πελατών που κατατίθενται σε τρίτους διαχωρίζονται από τίτλους που ανήκουν στον τρίτο ή στις ίδιες τις επενδυτικές, είτε μέσω διαφορετικών ονομάτων λογαριασμών στα αρχεία του τρίτου ή με άλλα ισοδύναμα μέτρα. Όσον αφορά κεφάλαια πελατών, οι ΕΠΕΥ οφείλουν να τα καταθέτουν άμεσα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που περιέχουν τον όρο «χρήματα πελατών» και που ανοίγονται σε κεντρική ή εμπορική τράπεζα, ή σε αναγνωρισμένο αμοιβαίο κεφάλαιο διαχείρισης διαθεσίμων. Κατά την επιλογή του τρίτου, οι ΕΠΕΥ υποχρεούνται να διενεργούν αρχικές και περιοδικές αξιολογήσεις ούτως ώστε να διασφαλίζουν ότι είναι φερέγγυες εταιρείες που κατέχουν τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών τους.

Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών αποτελεί πρόκληση για πολλές ΕΠΕΥ, αφού δεν αρκεί να κατανοήσουν όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη νομοθεσία, αλλά και να ενσωματώσουν τα απαραίτητα μέτρα στην υπάρχουσα δομή της εταιρείας, εξαλείφοντας τυχόν συγκρούσεις διαδικασιών ή λειτουργιών. Μία από τις προκλήσεις πηγάζει από το γεγονός ότι, μέχρι τώρα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεν περιείχαν πάντα τον όρο «χρήματα πελατών», με κίνδυνο την ανάμειξη των κεφαλαίων των πελατών με αυτών της ΕΠΕΥ.

Επιπρόσθετη πρόκληση

Μια επιπρόσθετη πρόκληση προκύπτει από το γεγονός ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συμφιλιώσεις δεν διενεργούνται όσο τακτικά απαιτείται, παρά μόνο όταν δημιουργηθεί η ανάγκη βάσει λειτουργικών απαιτήσεων που δεν σχετίζονται με την εν λόγω νομοθεσία. Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των συναλλαγών των ΕΠΕΥ, η υποχρέωση για τακτικές συμφιλιώσεις μπορεί να τηρηθεί εισάγοντας ένα νέο εργαλείο στα ηλεκτρονικά συστήματα της εταιρείας, με σκοπό την αυτοματοποίηση της σύγκρισης εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών και την ειδοποίηση σε περίπτωση σημαντικών διαφορών.

Οι ΕΠΕΥ πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι ο όρος «περιουσιακά στοιχεία πελατών» καλύπτει και το επιτόκιο που λαμβάνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πελατών, εκτός εάν ο πελάτης συγκατατεθεί γραπτώς να μην λαμβάνει το επιτόκιο. Επιπλέον, όσον αφορά κέρδη πελατών που λαμβάνονται σε ξένο συνάλλαγμα, οι εταιρείες οφείλουν να τα μετατρέπουν άμεσα στο νόμισμα του τραπεζικού λογαριασμού των πελατών, ούτως ώστε να μην υπόκειται στις αυξομειώσεις των ισοτιμιών. Πέραν της προστασίας των περιουσιακών στοιχείων των πελατών, η τήρηση των προνοιών της οδηγίας MiFID εγγυάται να βελτιώσει την εικόνα των κυπριακών επενδυτικών εταιρειών, αλλά και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη σταθερότητα του κυπριακού χρηματοοικονομικού κλάδου και της οικονομίας γενικότερα.

* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Άρτεμις Χατζηβαρνάβα, Σύμβουλο Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κινδύνων, KPMG Limited, στo τηλέφωνο 22209000 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις και γνώμες της KPMG International ή Οίκων Μελών της KPMG. Η επωνυμία της KPMG και το λογότυπο της KPMG είναι εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα της KPMG International Cooperative, Ελβετικός Οργανισμός.