You are here

Κύπρος και Ισραήλ ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της καινοτομίας

17/02/2020 14:45
  • Περισσότεροι από 30 συμμετέχοντες στο δεύτερο τριμερές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του MASHAV στη Χάιφα
  • Ιδέες και εμπειρίες ανταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσαν το ΙδΕΚ, ο Επικεφαλής Επιστήμονας και η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, περισσότεροι από 30 συμμετέχοντες, από το οικοσύστημα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας της Κύπρου και της Ελλάδας, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εμπειρογνώμονες του ισραηλινού οικοσυστήματος κατά τη διάρκεια τριών εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο 2019 στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ, ενός από τα πιο ανεπτυγμένα οικοσυστήματα καινοτομίας διεθνώς. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που είχε πραγματοποιηθεί και το 2018, διεξήχθη από το MASHAV, τον Κυβερνητικό Οργανισμό του Ισραήλ για την Παγκόσμια Ανάπτυξη και Συνεργασία, και επικεντρώθηκε στα θέματα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, των υποστηρικτικών συστημάτων για επιχειρηματίες καθώς και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στοχεύοντας στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των επίδοξων επιχειρηματιών.

Σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο διοργάνωσαν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020, στη Λευκωσία, προκειμένου να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των σεμιναρίων, τις γνώσεις που απέκτησαν οι συμμετέχοντες και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα για ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Επικεφαλής Επιστήμονα, Κυριάκου Κόκκινου, του Ισραηλινού Πρέσβη, Sammy Revel και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Δρ. Στέλιου Χειμώνα. Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες του εγχώριου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο οικοσυστημάτων.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να διδαχθεί πολλά από το Ισραήλ, το οποίο είναι γνωστό και ως το «start-up nation». «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που σήμερα συναντήσαμε τους συμμετέχοντες του δεύτερου τριμερούς προγράμματος που πραγματοποιήθηκε από το MASHAV», σημείωσε ο κ. Κόκκινος. «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το Ισραήλ για τη διεξαγωγή αυτού του πολύτιμου προγράμματος. Δημιουργεί μία γερή βάση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των οικοσυστημάτων των δύο χωρών στον τομέα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Η Κύπρος είναι έναγρήγορα αναδυόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και η άντληση γνώσης από την εμπειρία ενός γειτονικού μας κράτους, στο οποίο δραστηριοποιούνται περισσότερες από 6.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Sammy Revel, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση των σεμιναρίων και για τις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες. Επιπρόσθετα, ο κ. Revelαν έφερε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να στηρίζει πρωτοβουλίες που φέρνουν πιο κοντά τις δύο χώρες σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ειδικότερα με το βλέμμα στις επόμενες γενιές. «Η μεταξύ μας συνεργασία συνιστά μεγάλη ευκαιρία», σημείωσε. «Ως στενοί γείτονες, το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν ξεκάθαρο ενδιαφέρον για την ενθάρρυνση συνεργειών στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας».