You are here

MASMI: Ψηλός βαθμός αφοσίωσης των κυπρίων εργαζομένων

20/01/2009 13:51

• Έρευνα σε Κύπρο, αναδυόμενη Ευρώπη και Σαουδική Αραβία


Σε ψηλά επίπεδα βρίσκεται η αφοσίωση των κυπρίων εργαζομένων ενώ ανάλογα ισχυρή παρουσιάζεται η συναισθηματική δέσμευσή τους με την εταιρεία-εργοδότη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MASMI, του διεθνούς οργανισμού ερευνών αγοράς και συμβουλευτικών υπηρεσιών, ο δείκτης αφοσίωσης του προσωπικού των κυπριακών εταιρειών φθάνει στο 64%. Η αποτίμηση των κυπρίων εργαζομένων για τους εργοδότες συνοψίζεται στα εξής χαρακτηριστικά:

● Το 60% πιστώνει τους εργοδότες του για την ικανοποίηση των επαγγελματικών αναγκών και προσδοκιών του
● Το 56% ομολογεί ότι τυχόν αποχώρηση από την εταιρεία θα ανέτρεπε άρδην τη ζωή τους
● Τα δύο-τρία των ερωτηθέντων είναι «συναισθηματικά δεσμευμένοι» με την επιχείρηση-εργοδότη
● Ευνοϊκά σχόλια διατυπώνονται για το βαθμό εταιρικής εστίασης στον πελάτη, την οικονομική ισχύ της επιχείρησης αλλά και το ρόλο της στο πεδίο της κοινωνικής ευθύνης
● Παρά το σχετικά ψηλό (60%) ποσοστό εκτίμησης των ικανοτήτων των διευθυντών, μόνο το 50% πιστεύει ότι του παρέχεται η δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης ενώ μόλις το 32% θεωρεί αξιοκρατικές τις προαγωγές
● Ωστόσο 47% διατυπώνει ικανοποίηση για τα επίπεδα απολαβών και άλλων ωφελημάτων του προσωπικού
● Ικανοποίηση για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του δηλώνει το 80% των εργαζομένων

Ολότητα έρευνας

Σύμφωνα με το Νίκο Ρωσσίδη, ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της MASMI, στο σύνολό της η έρευνα σε επτά χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης, την Κύπρο και Σαουδική Αραβία κατέληξε σε ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις για το βαθμό αφοσίωσης του προσωπικού. Ετσι μόνο το 48% των εργαζομένων πιστεύουν ότι τυγχάνουν εκτίμησης και αναγνώρισης από τις εταιρείες τους. Αυτό, φυσιολογικά, οδηγεί στο σχετικά ψηλό ποσοστό του προσωπικού που έχει χαμηλό βαθμό αφοσίωσης προς τους εργοδότες του (30%) και ενώ μόνο το 43% δηλώνει ισχυρή δέσμευση.
Δεδομένου του καθοριστικού ρόλου της δέσμευσης του προσωπικού για τα επίπεδα αφοσίωσης και παραγωγικότητάς του, η MASMI προτείνει στους εργοδότες τέσσερις μορφές δράσεων:
● Παροχή περισσότερων ευκαιριών για επαγγελματική ανέλιξη του προσωπικού
● Περισσότερη εναρμόνιση μεταξύ καθηκόντων και δεξιοτήτων του προσωπικού
● Σαφέστερη και δικαιότερη διασύνδεση των απολαβών και άλλων ωφελημάτων με την απόδοση των εργαζομένων
● Η ανώτατη διεύθυνση θα πρέπει να είναι πιο προσιτή στο προσωπικο