You are here

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα ΕΤΕΚ-ΣΠΟΛΜΗΚ «Επιθεώρηση και Αξιολόγηση της Επικινδυνότητας Κτηρίων – Παρουσίαση Εντύπων Οπτικής Επιθεώρησης Κτηρίων ΕΤΕΚ»

29/09/2022 16:02

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με συμμετοχή πέραν των 180 ατόμων, ολοκληρώθηκε στις 28.09.2022 η ημερίδα «Επιθεώρηση και Αξιολόγηση της Επικινδυνότητας Κτηρίων – Παρουσίαση Εντύπων Οπτικής Επιθεώρησης Κτηρίων ΕΤΕΚ» που συνδιοργανώθηκε από το ΕΤΕΚ και τον ΣΠΟΛΜΗΚ και είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της σημασίας περιοδικής επιθεώρησης και αξιολόγησης της επικινδυνότητας των κτηρίων ως προληπτικό μέτρο και πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα για την προστασία τους έναντι φθορών από το πέρασμα του χρόνου, σεισμών και άλλων καταστροφών και συνεπώς για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.  Έμφαση δόθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος της Κύπρου και τα οποία καθιστούν την ανάγκη για τακτική επιθεώρηση των κτηρίων αυτών ακόμη πιο επιτακτική.

Κατά την ημερίδα έγινε παρουσίαση μεθοδολογίας για την οπτική επιθεώρηση και την αξιολόγηση της επικινδυνότητας κτηρίων στη βάση εντύπων που έχουν ετοιμαστεί και εκδοθεί από το ΕΤΕΚ, με σκοπό να αξιοποιηθούν από μελετητές για τον σκοπό αυτό αλλά και για την ενθάρρυνση τακτικών επιθεωρήσεων στα κτήρια.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές ο δρ. Ευθύμης Λέκκας, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ελλάδας (ΟΑΣΠ) και ο κ. Άρης Χατζηδάκης, Πολιτικός Μηχανικός και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΟΑΣΠ για την παρουσίαση παραδειγμάτων τυπικής παθολογίας κτηρίων από τον εθνικό και διεθνή χώρο, με έμφαση στην ανάγκη τα κτήρια να επιθεωρούνται και να συντηρούνται τακτικά.  

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης ως εισηγητές, μέλη των Επιτροπών για την ετοιμασία και πρόσφατη αναθεώρηση των Εντύπων: Πλάτωνας Στυλιανού (Πολ. Μηχανικός, Γενικός Γραμματέας ETEK και Συντονιστής Επιτροπής Τακτικής Επιθεώρησης Κατασκευών ΕΤΕΚ και της Επιτροπής ετοιμασίας του εντύπου Ε.Τ.Α.Υ.Κ.), Ανδρέας Θεοδότου (Πολ. Μηχανικός και Α’ Αντιπρόεδρος ΕΤΕΚ), Πάρις Σκούλουκος (Πολ. Μηχανικός), Νικόλας Κυριακίδης (Πολ. Μηχανικός), Νίκος Καλαθάς (Πολ. Μηχανικός), Ξένιος Παπασταύρου (Μηχανολόγος Μηχανικός, μέλος Δ.Ε. ΕΤΕΚ), και Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (Αρχιτέκτονας), όπως και το μέλος της Δ.Ε. Θωμάς Μίτα (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός).

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος χαιρέτισε την Ημερίδα εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος αποτελεί μια σεισμογενή περιοχή, και συνεπώς είναι πρωταρχικής σημασίας να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των κτηρίων μας. Πολύ περισσότερο, σημείωσε, για τα κτήρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες μεγάλης επισκεψιμότητας, ώστε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια ασφάλεια, καθώς επίσης την πολιτιστική μας κληρονομιά και το περιβάλλον.  Αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στην απουσία της οποιασδήποτε κουλτούρας συντήρησης των οικοδομών με την πάροδο του χρόνου ως κύρια πηγή του προβλήματος των επικίνδυνων οικοδομών και στο ότι ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η παγιωμένη αντίληψη, πως το κόστος μιας οικοδομής περιλαμβάνει μόνο το κόστος ανέγερσης, παραβλέποντας το κόστος συντήρησης. Κατά την ομιλία του ανέφερε ότι για αυτό τον λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί η σημασία της υιοθέτησης κουλτούρας συντήρησης, καθότι αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης κατά της δημιουργίας επικίνδυνων οικοδομών. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών για τη θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων, ως προληπτικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, ώστε σύντομα να προχωρήσει σε εφαρμογή.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση υπογράμμισε επίσης την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η καθιέρωση του θεσμού της τακτικής επιθεώρησης κτηρίων στην Κύπρο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ενέργειες που προωθούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών, για επίσπευση της όλης προσπάθειας.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία QuakeGuard Cyprus Ltd.