You are here

Μεγάλη επιτυχία για το Λύκειο Κοκκινοχωρίων σε Διεθνή Σχολικό Διαγωνισμό

05/08/2022 15:08

Η ομάδα του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Green Team κατέκτησε την 3η θέση στην ηλικιακή κατηγορία 14-16 στον διεθνή τελικό του Σχολικού Διαγωνισμού «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα» που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS, μέλος του οποίου είναι το Πανεπιστήμιο Frederick.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές/τριες 12-14 και 14-16 ετών και σε εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συμμετέχοντες/ουσες κλήθηκαν να δημιουργήσουν ομάδες και να αναπτύξουν ένα μοντέλο Βιώσιμου Πράσινου Κτηρίου ή Έξυπνου Λιμανιού για την πόλη τους, χρησιμοποιώντας βιώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά (για την πρώτη ηλικιακή ομάδα) ή προγράμματα όπως Minecraftschools, Roblox, Blocksworld, Growtopia, Lego Worlds, Block Craft 3D κ.λπ. (για τη δεύτερη). Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν σχεδόν 100 σχολεία, 100 εκπαιδευτικοί και 400 μαθητές/μαθήτριες από την Ευρώπη.

Η κυπριακή ομάδα του Λυκείου Κοκκινοχωρίων, που αποτελείτο από τους μαθητές Δέσποινα Πατσαλή, Κωνσταντίνα Ορφανού, Γιώργο Τσιολάκκη και Παναγιώτη Χατζηανδρέα, με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κα Χριστίνα Περδίου, εκπροσώπησε την Κύπρο στον διεθνή τελικό και κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατηγορία 14-16, αφού πρώτα αναδείχθηκε νικήτρια στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία. Στον διαγωνισμό η ομάδα παρουσίασε το κτήριο AutoGreen, το οποίο σχεδίασε χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Minecraftschools. Το κτήριο συνδυάζει έξυπνα συστήματα αυτοματισμού και διαδικασίες διαχείρισης και λειτουργικότητας, με άξονα την ορθολογική χρήση της ενέργειας και κυρίως την εξοικονόμησή της. Λήφθηκαν υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στις παράκτιες μεσογειακές πόλεις, ώστε να εξασφαλίζεται η οπτική και η θερμική άνεση. Άλλες παράμετροι που αξιοποιήθηκαν ήταν κυρίως περιβαλλοντικές, και αφορούσαν την ηλιοφάνεια, τη βλάστηση, τον άνεμο και την υγρασία.

Το υψηλό επίπεδο του έργου της ομάδας εξήραν μέλη της εθνικής κριτικής επιτροπής στην οποία συμμετείχαν ο  Δρ Πάρις Φωκαΐδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick, με εξειδίκευση στον τομέα της Ενέργειας, ο Δρ Γρηγόρης Καλνής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick, η Egladina Miza, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick και εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου στο Student Board του EU-Conexus, ο Δρ Ιωάννης Βουδούρης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, και ο κ. Michel Christensen εκ μέρους της Αρχής Λιμένων.

Μετά την επιτυχία της στον διεθνή τελικό, η ομάδα κέρδισε την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας στις 23-24 Ιουνίου 2022. Στο πλαίσιο του ταξιδιού, οι ομάδες που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας (Ρουμανία, Κροατία και Κύπρος) συμμετείχαν σε ένα εργαστήρι σχεδιασμένο ειδικά γι’ αυτές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Πολιτικής Μηχανικής του Βουκουρεστίου (UTCB) με θέμα την κατασκευή κτηρίων με μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Επισκέφτηκαν, επίσης, το EFdeN Sustainable City, μια πρότυπη αειφόρο πόλη στη Ρουμανία, αλλά και πολιτιστικά αξιοθέατα της χώρας, ενώ έλαβαν μέρος και σε βιωματικά εργαστήρια.

Η Υπεύθυνη Καθηγήτρια της ομάδας, κα Χριστίνα Περδίου, σχολίασε: «Είναι μεγάλη η περηφάνια και η ικανοποίησή μας για την ομάδα μας που κέρδισε την τρίτη θέση στον διεθνή σχολικό διαγωνισμό «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα» και ξεχώρισε ανάμεσα σε τόσα άλλα σχολεία από την Ευρώπη. Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία που βοήθησε τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης. Το ταξίδι ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά, τα οποία απέκτησαν νέες εμπειρίες, γνωρίστηκαν με παιδιά της ηλικίας τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ήρθαν σε επαφή με καινοτόμες ιδέες βιώσιμης ανάπτυξης. Συγχαίρουμε το Πανεπιστήμιο Frederick και το EU-Conexus για την πρωτοβουλία και ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία αυτή που δίνουν στους μαθητές και τις μαθήτριες της Κύπρου»

Το EU-CONEXUS αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», μίας από τις πλέον εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στο φιλόδοξο όραμα της οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Το συγκεκριμένο δίκτυο εστιάζει στην ευφυή αειφόρο παράκτια οικιστική ανάπτυξη και στόχος του είναι να αναπτύξει καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στον τομέα της «γαλάζιας ανάπτυξης», της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας. Στο δίκτυο συμμετέχουν το Rochelle Université (Γαλλία), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Technical University of Civil Engineering Bucharest (Ρουμανία), το Klaipeda University (Λιθουανία), το Universidad Catolica de Valencia “San Vicente Martir” (Ισπανία), το University of Zadar (Κροατία), το Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος), το Waterford Institute of Technology (Ιρλανδία) και το University of Rostock (Γερμανία).