You are here

Μεγάλη η συμβολή του ΣΕΛΚ στη νομοθεσία για ΦΠΑ στα ακίνητα

20/03/2019 12:46
  • Ο κ. Γ. Λιασή παρουσίασε τις θέσεις του ΣΕΛΚ στο Property Conference

Σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τα ακίνητα, έδωσε εκ μέρους του ΣΕΛΚ ο Συνέταιρος Έμμεσων Φόρων της ΕΥ Κύπρου, κ. Γιώργος Λιασή. Μιλώντας στο Property Conference,που έγινε στις 15 Μαρτίου στη Λευκωσία, ο κ. Λιασή ανέλυσε την καθοριστική συμβολή του ΣΕΛΚ στη θέσπιση του φορολογικού πλαισίου της Κύπρου με όσο το δυνατό λιγότερες στρεβλώσεις και αγκυλώσεις και προχώρησε σε γενική περιγραφή της εφαρμογής του ΦΠΑ στα ακίνητα, ενώ εστίασε σε συγκεκριμένα φορολογικά θέματα που απασχολούν τον τομέα. 

Αρχικά, ανέλυσε το σημαντικό πλεονέκτημα που προκύπτει για τις επιχειρήσεις από τη φορολόγηση των ενοικίων, το οποίο σε συνδυασμό με το Σχέδιο Κεφαλαιουχικών Στοιχείων, θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική πίστωση ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.  Παράλληλα, επισήμανε τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τους εν λόγω κανόνες για τους φορολογημένους.

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στη φορολόγηση των νέων δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (τύπου AirBnB, booking.com, TripAdvisor, Kayak κα). Η δραστηριότητα αυτή βρίσκεται σε άνθηση και το φορολογικό πλαίσιο δεν είναι επί του παρόντος ξεκάθαρο.  Ο κ. Λιασή μίλησε για την ανάγκη αποσαφήνισης του πλαισίου, λέγοντας ότι η Κύπρος ίσως θα πρέπει να στηριχθεί σε εμπειρίες και πρακτικές άλλων Κρατών Μελών της ΕΕ που το εφαρμόζουν.

Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη άμεσου καθορισμού της διαδικασίας επιστροφής ή χορηγίας ποσού ΦΠΑ που καταβλήθηκε για αγορά γης, στην οποία θα ανεγερθεί πρώτη κατοικία από πρόσωπο δικαιούχο επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%. Η διαδικασία αυτή και σε συνέχεια της σχετικής έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, μπορεί να εφαρμοστεί με βάσει τις αναμενόμενες ρυθμίσεις.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή του ΣΕΛΚ στη διοργάνωση του Συνεδρίου, ο κ. Λιασή, τόνισε τη σημασία που αποδίδει ο Σύνδεσμος στο τομέα της Φορολόγησης των Ακινήτων στην Κύπρο, καθώς και στις προσκλήσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ειδικότερα με τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία.

Ο ΣΕΛΚ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του τομέα των ακινήτων και θέτει στη διάθεση, τόσο των Κυβερνητικών Φορέων όσο και των Συνδέσμων και εμπειρογνωμόνων του κλάδου, την εμπειρία του για την ανταλλαγή απόψεων για ετοιμασία και θέσπιση ενός αξιοκρατικού και ορθολογιστικού φορολογικού πλαισίου.

Στο Συνέδριο,που διοργάνωσε η εταιρεία fmw financial mediaway μαζί με τη μηνιαία εφημερίδα "ΑΚΙΝΗΤΑ" και υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ, συμμετείχαν 20 ειδικοί του τομέα, οι οποίοι ανέπτυξαν θέματα για τα σημερινά δεδομένα και τις προοπτικές του τομέα των ακινήτων, το φορολογικό καθεστώς και τα προβληματικά δάνεια.