You are here

Μέτρα για ενίσχυση του τομέα ακινήτων ζητούν οι ιδιοκτήτες

03/02/2009 13:43
• Επηρεασμός από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας οι οποίες είναι βαθιά επηρεασμένες από την κρίση

Τα ακίνητα βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, αλλά είναι πιο ανθεκτικά από τις μετοχές. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) κ. Γιώργος Στροβολίδης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος ομιλητής σε Συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου που έγινε τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus.

Αρχικά στην ομιλία του, ο κ. Στροβολίδης έκανε λόγο για τη διεθνή οικονομική κρίση και το πώς αυτή επηρεάζει την Κύπρο. Η Κύπρος, υπογράμμισε, δεν μπορεί να μείνει ανέπαφη από την κρίση, επειδή οι βασικές αγορές τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και της Ρωσίας είναι βαθιά επηρεασμένες από την οικονομική κρίση. Τα ακίνητα και η οικονομία γενικότερα είπε, είναι δύο τομείς που εξαρτώνται από αυτές τις αγορές.

Ακολούθως, ο κ. Στροβολίδης, έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των φορολογιών για τα ακίνητα και είπε ότι ο ΚΣΙΑ υπέβαλε αναλυτικό υπόμνημα στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταυράκη, ο οποίος συμφωνεί με την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης και σε αρκετές από τις προτάσεις μας. Με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε, τα κρατικά έσοδα από τα ακίνητα για το έτος 2007 ανήλθαν περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ τα κρατικά έσοδα από το Φόρο Κεφαλαιουχικών κερδών την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2008, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, παρουσιάζουν μείωση 31%. Ο ΚΣΙΑ θεωρεί ότι οι φορολογίες είναι άδικες για τους ιδιοκτήτες και αποτελούν κίνητρο για φοροδιαφυγή. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΚΣΙΑ εισηγείται τη:

• Μείωση των φόρου κεφαλαιοχικών κερδών από 20% σε 10% και αύξηση των αφορολόγητων ποσών (είναι τα ίδια από το 1990).
• Κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών, όπου υπάρχει ΦΠΑ και μείωση του συντελεστή στο 3% και σε άλλες περιπτώσεις χωρίς κλίμακες.
• Κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.
• Διόρθωση του προβλήματος της διπλής φορολόγησης των ενοικίων.


Όσον αφορά το θέμα του ενοικιοστασίου, ο κ. Στροβολίδης υπογράμμισε ότι αυτό είναι απαράδεκτο, διότι περιορίζει τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη στην περιουσία του, έχει δημιουργήσει τον περιβόητο «αέρα» και τέλος στρεβλώνει στην αγορά.

Τέλος, ο κ. Στροβολίδης τόνισε ότι εκκρεμούν περίπου 100.000 τίτλοι ιδιοκτησίας και γι’ αυτό ευθύνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, που προκύπτουν από τους κανονισμούς και τους νόμους των τοπικών αρχών και του κράτους, όπως επίσης και οι developers. Ο ΚΣΙΑ για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης του προβλήματος συνεργάζεται τόσο με το Cyprus Property Action Group που αντιπροσωπεύει κυρίως αλλοδαπούς αγοραστές ακινήτων, όσο και με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.