You are here

Νέα εποχή για τον Σκορπιό

22/02/2021 14:35

Το όραμα του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για το θρυλικό νησί

Ο θρυλικός Σκορπιός, το πρώτο ιδιωτικό νησί που βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο VIP τουριστικό χάρτη, αλλάζει πρόσωπο και θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2023, ώστε το καλοκαίρι του 2024 να φιλοξενήσει τους πρώτους επισκέπτες.

Στις μακέτες αποτυπώνονται η άνεση και η πολυτέλεια των νέων εγκαταστάσεων: από το λιμάνι «Χριστίνα» που επεκτείνεται ώστε να μπορεί να υποστηρίξει και θαλαμηγούς άνω των 100 μέτρων, μέχρι το ελικοδρόμιο, το αθλητικό και συνεδριακό κέντρο, το αμφιθέατρο και τις επαύλεις που θα φιλοξενούν την οικογένεια ή τους βαθύπλουτους ενοικιαστές.

Τι περιλαμβάνει ο νέος σχεδιασμός

Πρόσφατα, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη για το έργο με την ονομασία «VIP Exclusive Club». Τα αρχιτεκτονικά σχέδια αποκαλύπτουν πώς θα διαμορφωθεί από άκρη σε άκρη ο νέος Σκορπιός. Στόχος είναι, πρωτίστως, να μετατραπεί σε ένα «έξυπνο» νησί που -μεταξύ άλλων- θα διαθέτει προδιαγραφές βιοκλιματικού σχεδιασμού και δίκτυο οπτικών ινών, τοποθετημένο κατά μήκος του οδικού δικτύου, πάνω στο οποίο θα στηριχθούν όλες οι έξυπνες εφαρμογές.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, ο Σκορπιός θα χωριστεί σε 9 «κτιριακές ενότητες». Η 1η περιλαμβάνει το κύριο τουριστικό συγκρότημα με προεδρική σουίτα, το υφιστάμενο κτίριο Ροζ Σπίτι (Pink House) καθώς και βίλες του κύριου τουριστικού συγκροτήματος. Η 2η περιλαμβάνει τις επονομαζόμενες «απομακρυσμένες βίλες», η 3η Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, σε κεντρική τοποθεσία στον Σκορπιό, στο σημείο όπου ήδη προϋπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις στο παρελθόν στο νησί. Η 4η ενότητα θα αποτελείται από εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της ανατολικής παραλίας που αποτελούν μια υφιστάμενη κτιριακή ενότητα, η οποία επεκτείνεται. Η 5η ενότητα περιλαμβάνει τη βίλα του διαχειριστή, κοντά στο ελικοδρόμιο, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος αναμονής, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα δομή που κατεδαφίζεται. Η 6η κτιριακή ενότητα περιλαμβάνει υφιστάμενα και νέα κτίρια, η 7η το νέο Ιππικό Κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, η 8η το Σπίτι του Λόφου (Hill House), σε σημείο που επιτρέπεται η απρόσκοπτη θέα προς τον ανοιχτό ορίζοντα και τα γύρω νησιά και τέλος στην 9η κτιριακή ενότητα περιλαμβάνεται το Αμφιθέατρο ως χώρος για εκδηλώσεις.

Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης, προβλέπονται επίσης εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της νότιας παραλίας, λιμενική εγκατάσταση -που θα διατηρήσει την ονομασία «Χριστίνα»-, ελικοδρόμιο, φάρμα, εκκλησία, αγροτικές καλλιέργειες, η «Προβλήτα Παναγίτσα» και το θερμοκήπιο που έχει βραβευτεί για τις βιολογικές του καλλιέργειες. Σε όλο το επενδυτικό σχέδιο υιοθετούνται οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Σεργκέι Τσερνίτσιν, δηλώνει ενθουσιασμένος που ο Σκορπιός είναι η πρώτη στρατηγική επένδυση η οποία υλοποιείται στην Ελλάδα. «Όταν τα έργα θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί, το νησί θα αποτελεί μια τεράστια προβολή για ολόκληρη τη χώρα στο εξωτερικό» ανέφερε σε δηλώσεις του.