You are here

Νέα πρωτοβουλία της ΕΤΕπ στην Κύπρο για την προώθηση των επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

10/07/2009 13:53
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εγκαινίασε σήμερα στη Λευκωσία μια χωρίς προηγούμενο συνεργασία με τις τρεις μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες, για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συνεργασία αφορά τρεις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, ύψους 228 εκατ. ευρώ, τις οποίες η ΕΤΕπ υπέγραψε με την Τράπεζα Κύπρου, την Marfin Laiki Bank και την Ελληνική Τράπεζα. Από πλευράς τους, οι τρεις τράπεζες θα συνεισφέρουν επιπλέον το ισόποσο των κεφαλαίων αυτών, από ιδίους πόρους.

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια δημόσιας τελετής, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χαρίλαου Σταυράκη, και περίπου 150 επιχειρηματιών, από τον κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, τον κ. Βάσο Σιαρλή, Γενικό Διευθυντή Συγκροτήματος Ανάπτυξης Τραπεζικών Εργασιών Κύπρου, Τράπεζας Κύπρου, τον κ. Ευθύμιο Μπουλούτα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μarfin Laiki Bank, και τον κ. Μάκη Κεραυνό, Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι τρεις τράπεζες εταίροι της ΕΤΕπ, οι οποίες είναι μεταξύ των κορυφαίων κυπριακών τραπεζών και διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα καταστημάτων και σημαντικά χαρτοφυλάκια ΜΜΕ στη χώρα, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τις συμβάσεις, 120 εκατ. ευρώ χορηγούνται στην Τράπεζα Κύπρου, 50 εκατ. ευρώ στην Marfin Laiki Bank και 58 εκατ. ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας, των εμπορικών υπηρεσιών και του τουρισμού στην Κύπρο. Μέσω των χρηματοδοτικών διευκολύνσεων που υπεγράφησαν με την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα, θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτούνται και ελληνικές ΜΜΕ. Όσον αφορά τη Marfin, στα τέλη Μαΐου είχε υπογράψει με την ΕΤΕπ, μέσω της MARFIN EGNATIA Τράπεζας στην Ελλάδα, μια χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους 80 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές ΜΜΕ.

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Χαρίλαος Σταυράκης, τόνισε τα εξής: «Με τη νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους 228 εκατ. ευρώ που προσφέρει η ΕΤΕπ, αυξάνονται οι δυνατότητες κάλυψης των αναγκών σε ρευστότητα των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού, του εμπορίου και, γενικότερα, των υπηρεσιών. Είμαι βέβαιος ότι τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των επιχειρήσεων μας. Ενδιαφερόμαστε να αυξήσουμε σημαντικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μικρού μεγέθους, προσφέροντάς τους περισσότερα κεφάλαια και μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς και νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Στόχος μας, αλλά και υποχρέωσή μας, είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αναπτυξιακών «εργαλείων», όπως αυτά που προσφέρει η ΕΤΕπ στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράψαμε πρόσφατα με τον Όμιλο ΕΤΕπ χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 20 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή στην Κύπρο της πρωτοβουλίας JEREMIE (Joint European Resources for Micro to medium Enterprises - Κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για τις πολύ μικρές ως μεσαίες επιχειρήσεις). Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.»

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε: «Οι συμβάσεις που υπογράφουμε σήμερα αποτελούν ορόσημο για τη δραστηριότητά μας στην Κύπρο: από ποσοτική άποψη, διότι είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ χορηγηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από ποιοτική άποψη, καθόσον πρόκειται για νέο προϊόν το οποίο συνεπάγεται ευρεία συνεργασία με Κύπριους εταίρους, και από χρονική άποψη, δεδομένου ότι η υπογραφή αυτή συμπίπτει με την 5η επέτειο της προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην παρούσα φάση πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να επαναφέρουμε την ανάπτυξη, η οποία δεν μπορεί να προέλθει παρά από ισχυρές και ανθούσες επιχειρήσεις, που προωθούν την καινοτομία και δημιουργούν ευκαιρίες. Η επιτυχία της κυπριακής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις μικρές επιχειρήσεις, και γι’ αυτόν τον λόγο επιθυμούμε να προσφέρουμε σημαντική στήριξη στις κυπριακές ΜΜΕ. Η δράση μας ενισχύεται χάρη στη συνεργία με τις τράπεζες εταίρους μας: την Τράπεζα Κύπρου, την Marfin Laiki Bank και την Ελληνική Τράπεζα. Για την ενίσχυση των κυπριακών ΜΜΕ επιδιώξαμε επίσης να δημιουργήσουμε επιπλέον συνεργίες στο πλαίσιο του JEREMIE, για το οποίο πραγματοποιήσαμε εχθές, εδώ, συνάντηση εργασίας με συμμετοχή των περισσότερων από τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, καθώς και εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω ότι η μελλοντική μας δραστηριότητα δεν θα περιοριστεί αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»

Ο κ. Βάσος Σιαρλής, Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος Τραπεζικών Εργασιών Κύπρου, Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε τα εξής: «Η Τράπεζα Κύπρου, από ιδρύσεως της, πριν από 110 χρόνια, ακολουθεί πιστά μια πολιτική: να στέκεται δίπλα από τους πελάτες της και να προσφέρει στήριξη ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόσο στους καλούς όσο και στους χαλεπούς καιρούς. Η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να αφουγκράζεται και να είναι στο πλευρό του Κύπριου επιχειρηματία, πολύ περισσότερο τώρα σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες.

Η εξασφάλιση κονδυλίων, έστω και περιορισμένου ύψους από την ΕΤΕπ και η διοχέτευσή τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων μέτρων που η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη εξαγγείλει και εφαρμόσει με σκοπό την στήριξη της πιο πάνω κατηγορίας επιχειρήσεων.»

Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Laiki Bank, δήλωσε: «Η Marfin Λαϊκή Τράπεζα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν σημαντικό μέρος της πελατειακής μας βάσης στην Κύπρο. Πριν από αρκετούς μήνες και ενώ η κρίση ορθώνονταν ως μεγάλη απειλή, η διοίκηση της τράπεζας είχε λάβει την απόφαση να ενισχύσουμε την παρουσία μας στον τομέα αυτό και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτός ο στόχος μας θα έχει τώρα και την στήριξη και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με την ευκαιρία αυτή επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι τα κεφάλαια που προβλέπονται από τη σημερινή σύμβαση θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο καθώς έχουμε υπογράψει άλλη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ελληνική αγορά».

Στον χαιρετισμό του, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κ. Μάκης Κεραυνός χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και είπε: «Με τα νέα αυτά κεφάλαια των 250 περίπου εκατ. ευρώ, που θα αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια σε προνομιακούς όρους και περίοδο χάριτος, κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που προσφέρονται σήμερα». Ο κ. Κεραυνός τόνισε πως «η Ελληνική Τράπεζα, ως κοινωνικά υπεύθυνος οργανισμός, από πολύ νωρίς πρόβλεψε τις επιπτώσεις που θα δεχθούν από την παγκόσμια κρίση, τόσο η πραγματική οικονομία όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό ήταν η πρώτη κυπριακή Τράπεζα που αποτάθηκε έγκαιρα και άμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με αίτησή της ζητούσε χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέλοντας να στηρίξει και να βοηθήσει αποτελεσματικά τους πελάτες της αλλά και ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου». O κ. Κεραυνός ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας να χρησιμοποιήσει τα δάνεια που θα εξασφαλίσει, όχι μόνο για χρηματοδότηση κυπριακών αλλά και ελλαδικών επιχειρήσεων.

Η τελετή υπογραφής διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ). Αμφότεροι οι οργανισμοί υποστήριξαν ενεργά την πρωτοβουλία αυτή και την προώθησαν μεταξύ των μελών τους, ώστε να εξασφαλιστεί ευρεία, ταχεία και αποτελεσματική χρήση της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης από την επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου.

Η συμμετοχή της ΕΤΕπ αναμένεται να αποφέρει οφέλη στις χρηματοδοτούμενες επενδύσεις, διότι προσφέρει τη δυνατότητα παροχής δανείων με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και βελτιωμένους όρους για τις επιχειρήσεις. Η νέα αυτή χρηματοδοτική ρύθμιση, η οποία είναι απλούστερη και πιο ευέλικτη από παλαιότερες, θα επιτρέψει στις τράπεζες εταίρους της ΕΤΕπ να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις και δαπάνες κάθε μορφής (επενδύσεις σε ενσώματα ή άυλα στοιχεία ενεργητικού ή κεφάλαιο κίνησης) απαραίτητες για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους.

Σημείωμα για τους εκδότες:

Δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Κύπρο


Η χρηματοδοτική δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Κύπρο άρχισε το 1981 και σημείωσε αύξηση από το 1996 και εξής, μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα επόμενα 12 έτη, οι συνολικές χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Κύπρο υπερέβησαν συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ. Το ήμισυ σχεδόν του ποσού αυτού χορηγήθηκε μετά την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ το 2004. Κατά την πενταετία 2004-2008, η ΕΤΕπ χορήγησε συνολικά 645 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στην Κύπρο, με σκοπό την προαγωγή των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των προτεραιοτήτων της ΕΤΕπ: Το 49% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ στην Κύπρο κατά την εν λόγω περίοδο αφορούσε την καταπολέμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις – Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο – χρηματοδοτήθηκαν σημαντικά έργα αστικής υποδομής, και κυρίως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Το 27% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ στην Κύπρο κατά την περίοδο αυτή αφορούσε σύνθετα σχέδια υποδομών υψηλής προτεραιότητας – όπως π.χ. ένα σχέδιο ανάπτυξης της υποδομής μεταφορών σε συνδυασμό με αστικά έργα και υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών για δημόσιες υπηρεσίες – ενώ το 20% αφορούσε τον ενεργειακό τομέα – μεταξύ άλλων την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου και εσωτερικής καύσης στον Βασιλικό και στη Δεκέλειας. 32 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν για τη χρηματοδότηση έργων σε συνεργία με το Ταμείο Συνοχής και τα διαρθρωτικά ταμεία. Για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων της, η ΕΤΕπ συνεργάζεται στενά με τις κυπριακές αρχές και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγραμματισμού και της υλοποίησης των έργων που στηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής στην Κύπρο.

JEREMIE

Η πρωτοβουλία JEREMIE (Joint European Resources for Micro to medium Enterprises – Κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για τις πολύ μικρές ως μεσαίες επιχειρήσεις) έρχεται να προστεθεί στις πρωτοβουλίες JASMINE, JESSICA και JASPERS, που έχουν ήδη προωθηθεί από τον Όμιλο ΕΤΕπ με τη βοήθεια κεφαλαίων από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρωτοβουλία JEREMIE αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, κατά την περίοδο 2007-2013. Το JEREMIE επιτρέπει στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες της ΕΕ να μεταφέρουν κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και δημόσιους πόρους, σε ειδικά ταμεία (holding funds) τα οποία μπορούν να χρηματοδοτούν τις ΜΜΕ με ευέλικτους και καινοτόμους τρόπους. Οι χορηγούμενες χρηματοδοτήσεις θα είναι επιστρεπτέες• ως εκ τούτου, τα κεφάλαια θα μπορούν να επενδύονται επιτρέποντας να ωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός ΜΜΕ από τους κοινοτικούς πόρους.

Η πρωτοβουλία JEREMIE, έχει τεθεί υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Σκοπός της είναι να τονώσει και να προωθήσει την επιχειρηματικότητα στην ΕΕ, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ατζέντας της Λισσαβώνας και να βοηθήσει τα διαρθρωτικά ταμεία να προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη στην αγορά.

Η ΕΤΕπ

Ποια είναι η ΕΤΕπ;


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δημιουργήθηκε το 1958 από τη Συνθήκη της Ρώμης και είναι η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων. Αποστολή της ΕΤΕπ είναι να συμβάλλει στην προαγωγή της ολοκλήρωσης, της ισόρροπης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής των κρατών μελών της ΕΕ. H ΕΤΕπ αντλεί από τις κεφαλαιαγορές σημαντικά κεφάλαια, τα οποία δανείζει με ευνοϊκούς •όρους για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που προάγουν τους στόχους της ΕΕ. Η ΕΤΕπ προσαρμόζει διαρκώς τη δραστηριότητά της στην εξέλιξη της πολιτικής της ΕΕ.

Η ΕΤΕπ:

• έχει ιδία νομική προσωπικότητα και απολαύει οικονομικής αυτονομίας στο πλαίσιο της ΕΕ
• λειτουργεί με βάση αυστηρές τραπεζικές πρακτικές και συνεργάζεται στενά με την ευρύτερη τραπεζική κοινότητα, τόσο για την άντληση πόρων από τις κεφαλαιαγορές, όσο και για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Ποιοι είναι οι μέτοχοι της ΕΤΕπ;

Το κεφάλαιο της ΕΤΕπ αναλαμβάνεται από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν εκάστη 16,2% του κεφαλαίου, ακολουθούμενες από την Ισπανία, η οποία κατέχει λίγο περισσότερο από το 9%.

Τι είδους επενδυτικά σχέδια χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ;>B?

Η ΕΤΕπ λειτουργεί με βάση έξι χρηματοδοτικές προτεραιότητες, οι οποίες έχουν καθοριστεί από τους μετόχους της και από την ΕΕ και αφορούν κυρίως τους ακόλουθους τομείς:

1. σύγκλιση και οικονομική και κοινωνική συνοχή, για τις φτωχότερες περιοχές της ΕΕ
2. μικρομεσαίες επιχειρήσεις
3. ενέργεια
4. έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία
5. έργα υποδομής
6. προστασία του περιβάλλοντος

Βασικά μεγέθη: η ΕΤΕπ το 2008

• Σύνολο χρηματοδοτήσεων: 57,6 δισ. ευρώ (+21%, έναντι 47,8 δισ. ευρώ το 2007), εκ των οποίων:
Κράτη μέλη της ΕΕ: 51,5 δισ.
Υπό ένταξη χώρες: 3,4 δισ.
Χώρες εκτός ΕΕ: 2,7 δισ.

• Συνολικό υπόλοιπο χορηγήσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2008: 355 δισ. ευρώ (+9,2%, έναντι 324,8 δισ. ευρώ το 2007)
• Σύνολο κεφαλαίων που αντλήθηκαν μέσω της έκδοσης ομολόγων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2008: 59,5 δισ. ευρώ (+9%, έναντι 54,7 δισ. ευρώ το 2007)• τα κεφάλαια αυτά αντλήθηκαν μέσω 247 ομολογιακών εκδόσεων σε 18 διαφορετικά νομίσματα.
• Συνολικό υπόλοιπο δανεισμού στις 31 Δεκεμβρίου 2008: 253 δισ. ευρώ (246 δισ. ευρώ το 2007).