You are here

Νέες περιβαλλοντικές ευαισθησίες από την Ελληνική Τράπεζα

30/07/2009 09:31
Τοποθετήθηκαν κάδοι συλλογής οικιακών μπαταριών για ανακύκλωση σε όλα τα καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας

Η Ελληνική Τράπεζα σε μια νέα προσπάθειά της, στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη για συμμετοχή στη διαδικασία ανακύκλωσης των μπαταριών οικιακού τύπου. Η νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για περιβαλλοντικά ζητήματα και εντάσσεται μέσα στις περιβαλλοντικές δράσεις του Ομίλου.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Α.Φ.Η.Σ. (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) ΚΥΠΡΟΣ ΛΤΔ, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει αναλάβει τη διαχείριση των οικιακού τύπου ξηρών μπαταριών.

Ήδη, έχουν εγκατασταθεί κάδοι συλλογής μπαταριών σε όλα τα καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας παγκύπρια. Οι κάδοι ανακύκλωσης δέχονται όλα τα είδη φορητών μπαταριών οικιακού τύπου, πρωτογενείς μπαταρίες (μίας χρήσης) ή δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες). Για παράδειγμα: μπαταρίες από κασετόφωνα, ραδιόφωνα, φορητές συσκευές ήχου, παιχνίδια, κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, τηλεχειριστήρια, ακουστικά βαρηκοΐας, κ.ά.

Η ανακύκλωση μπαταριών στοχεύει ανάμεσα σε άλλα:

• Στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών
• Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές
• Στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι οι μπαταρίες είναι υλικά των οποίων η συγκέντρωση και αποκομιδή θα πρέπει να γίνονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα. Και αυτό επειδή περιέχουν βαρέα μέταλλα (όπως π.χ. υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο και νικέλιο) που πιθανόν να προκαλέσουν μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα, σε περίπτωση που τύχουν διαχείρισης όπως τα κοινά απορρίμματα, καταλήγοντας σε χωματερές. Επίσης, οι μπαταρίες εμπεριέχουν και βλαβερά διαβρωτικά οξέα, που προκαλούν προβλήματα στους ανθρώπινους οργανισμούς, κυρίως στα μάτια και το δέρμα.