You are here

Το νέο Audi S tronic

10/12/2008 14:11
Επτά ταχύτητες για δυναμική και απόδοση
• Νέα high-tech μετάδοση κίνησης με τεχνολογία διπλού συμπλέκτη
• Αστραπιαία αλλαγή ταχύτητας
• Κατάλληλο για κινητήρες τοποθετημένους στον διαμήκη άξονα και με το σύστημα τετρακίνησης Quattro


Ingolstadt – Η Audi παρουσιάζει τη νέα φάση στην εξέλιξη των μηχανισμών μετάδοσης κίνησης με τα νέα κιβώτια ταχυτήτων S tronic. Επτά ταχύτητες που αλλάζουν αστραπιαία, χωρίς να χάνεται καθόλου χρόνος και κράτημα. Το 7τάχυτο S tronic συνδυάζει τη δυναμική με την υψηλή απόδοση. Το νέο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έχει κατασκευαστεί για να συνεργάζεται με κινητήρες τοποθετημένους στον διαμήκη άξονα και με το σύστημα τετρακίνησης quattro, ενώ οι ανοχές του, που φτάνουν τα 550 Νm ροπής, το καθιστούν κατάλληλο για εφαρμογή σε μεγάλη γκάμα σπορ αυτοκινήτων. Η Audi θα το διαθέτει σε αρκετά μοντέλα παραγωγής το 2008 και 2009.

Με το νέο 7τάχυτο S tronic, η Audi λανσάρει τη νέα φάση της οδηγικής της στρατηγικής.
Το 7τάχυτο κιβώτιο διαθέτει πολλαπλές ρυθμίσεις. Τα προγράμματα D (Drive) και S (Sport) παραμένουν διαθέσιμα, ο οδηγός όμως μπορεί να αλλάζει τις σχέσεις μέσω του λεβιέ ταχυτήτων αλλά και των μοχλών στο τιμόνι σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Το S tronic παρέχει τη δυνατότητα για άνεση και δυναμική στην αλλαγή ταχυτήτων με αξεπέραστη ακρίβεια. Συνδυάζει την εντυπωσιακή οικονομία με την ευκινησία και την δυνατότητα για σπορ οδήγηση.

Το κιβώτιο αποτελείται από δύο κύριες κατασκευαστικές δομές. Ουσιαστικά από δυο συμπλέκτες ενωμένους όπου ο ένας διαχειρίζεται την 1η, 3η, 5η, και 7η ταχύτητα και ο δεύτερος την 2η, 4η, 6η και την όπισθεν. Και οι δυο συμπλέκτες λειτουργούν συνεχώς, αλλά μόνο ένας κάθε φορά παίρνει ροπή από τον κινητήρα. Για παράδειγμα, όταν ο οδηγός επιταχύνει με τρίτη ταχύτητα, η τέταρτη έχει ήδη εμπλακεί στον δεύτερο συμπλέκτη και περιμένει. Η αλλαγή πραγματοποιείται σε εκατοστά του δευτερολέπτου - καθώς ο ένας συμπλέκτης συμπλέκει, ο άλλος απομπλέκει έτσι ώστε να μην χάνεται καθόλου δύναμη. Η όλη δε διαδικασία είναι τόσο άνετη και ομαλή που εντυπωσιάζει σε κάθε αλλαγή ταχύτητας.