You are here

Νέο βιβλίο στη Ναυτιλιακή Πληροφορική

20/01/2021 11:11

To πρώτο βιβλίο στη Ναυτιλιακή Πληροφορική (Maritime Informatics) μόλις κυκλοφόρησε από την Springer, με συντάκτες τους Mikael Lind, Michalis Michaelides, Robert Ward και Richard Watson.

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε στον τομέα της Ναυτιλιακής Πληροφορικής, το οποίο περιγράφει τις δυνατότητες για ενίσχυση της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Εξετάζει πώς η λήψη αποφάσεων στον κλάδο μπορεί να βελτιωθεί με την ψηφιακή τεχνολογία και παρουσιάζει την τεχνολογία που απαιτείται για να κάνει τη Ναυτιλιακή Πληροφορική μια ξεχωριστή και πολύτιμη πειθαρχία. Αντιμετωπίζει έτσι την αναγνωρισμένη ανάγκη της ναυτιλιακής βιομηχανίας για εξυπνότερη συνεργασία για την ενίσχυση των λειτουργιών, την ικανοποίηση των προσδοκιών των πελατών για διαφάνεια και προβλεψιμότητα, και ανταπόκριση σε κοινωνικά προβλήματα.

Η Ναυτιλιακή Πληροφορική μπορεί να οριστεί ως «η εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας και της οικολογικής βιωσιμότητας της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας». Η ναυτιλιακή βιομηχανία καλύπτει το 90% των παγκόσμιων θαλάσσιων εμπορικών κινήσεων. Η Ναυτιλιακή Πληροφορική ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση στη ναυτιλία επιτρέποντας υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας, προβλεψιμότητας και προβολής όλων των μεταφορικών πράξεων που συνδέονται με τη ναυτιλία. Η συνεργασία στον κλάδο ξεκινά με την ανταλλαγή πληροφοριών που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη απόδοση και λειτουργίες. Η Ναυτιλιακή Πληροφορική θα πρέπει να βρίσκεται στη στρατηγική ατζέντα λήψης αποφάσεων για όλους τους ενδιαφερόμενους στον τομέα της ναυτιλίας, διότι αγκαλιάζει το πλήρες φάσμα ικανοτήτων που απαιτούνται για την αύξηση της παραγωγικότητας του κλάδου ταυτόχρονα με την ενεργειακή απόδοση της βιομηχανίας. Επιπλέον, είναι μια εξελισσόμενη επιστήμη που μπορεί να αξιοποιηθεί εύκολα για να αντιμετωπίσει τα αναδυόμενα προβλήματα, επειδή περιλαμβάνει την προοπτική βελτίωσης της ποιότητας της λήψης αποφάσεων στη θάλασσα, και συνεπώς την αύξηση της ασφάλειας, της οικολογικής βιωσιμότητας, της ευελιξίας και της ανθεκτικότητας της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ναυτιλιακού τομέα για την επίτευξη πολλαπλών στόχων στο πλαίσιο της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030 των Ηνωμένων Εθνών (United Nations’ 2030 Sustainable Development Agenda).

Η Ναυτιλιακή Πληροφορική ενώνει τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους ερευνητές σε κοινές προσπάθειές για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των θαλάσσιων μεταφορών. Ένα μεταπτυχιακό μάθημα στη Ναυτιλιακή  Πληροφορική προσφέρεται επί του παρόντος στο Tεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στη Σουηδία και παρόμοιες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα κεφάλαια του βιβλίου έχουν συγγραφεί από 81 ακαδημαϊκούς και κορυφαίους επαγγελματίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία από 20 διαφορετικά έθνη. Μεταξύ αυτών είναι αρκετοί ακαδημαϊκοί και ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) συμπεριλαμβανομένων των Sheraz Aslam, Ηρόδοτος Ηροδότου και Μιχάλης Μιχαηλίδης από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής; Στέλιος Αλεξάνδρου και Φώτης Παναγίδης από το Τμήμα Εμπορίου, Οικονομικών και Ναυτιλίας; κορυφαίοι επαγγελματίες από τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των Ανδρέα Χρυσοστόμου (MarineFields), Daniel Hayes (Cyprus Subsea Consulting and Services), Δέσποινα Θεοδοσίου (Tototheo Maritime and WISTA), Σωκράτης Θεοδοσίου (Tototheo Maritime), Ζαχαρίας Σιόκουρος (CMMI); καθώς και κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Trond Andersen (NOFO), Michael Bergman (BM Bergmann-Marine), Albert Gonzalez (Λιμενική Αρχή της Βαρκελώνης), Mikael Lind (Ερευνητικά Ινστιτούτα της Σουηδίας (RISE)) και Robert Ward (Υδρογραφικός Σύμβουλος). Σημειώστε ότι όλοι οι προαναφερθέντες ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες συμμετέχουν ενεργά στο έργο STEAM είτε ως μέλη της κοινοπραξίας, είτε ως μέλη του STEAM Associated Stakeholder Network, ή ως συμβουλευτικά μέλη του STEAM Advisory Board.

Το STEAM (Sea Traffic Management in the Eastern Mediterranean) είναι ένα τριετές έργο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 με προϋπολογισμό περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ και συντονιστή το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο πρωταρχικός στόχος του STEAM είναι να αναπτύξει το Λιμάνι της Λεμεσού για να γίνει ένας παγκοσμίου φήμης κόμβος μεταφορτώσεων και πληροφόρησης, υιοθετώντας σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες που προσφέρονται στον ναυτιλιακό τομέα, καθώς και οδηγός για θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον τομέα της ναυτιλιακής πληροφορικής, επισκεφθείτε το www.maritimeinformatics.org ή εγγραφείτε στην σχετική ομάδα στο LinkedIn  στη διεύθυνση https://www.linkedin.com/groups/12477137/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο STEAM, ανατρέξτε στη διεύθυνση https://steam.cut.ac.cy/

Επικοινωνία: Μιχάλης Μιχαηλίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ([email protected])