You are here

Ο CITEA εκφράζει ιικανοποίηση για την εξαγγελία σχεδίου ψηφιακής αναβάθμισης επιχειρήσεων

07/05/2021 22:10

O Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), μέλος της ΟΕΒ, εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξαγγελία του σχεδίου ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
 
H ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις για την επιβίωση τους. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση προς τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να το εκμεταλλευτούν και οι οποίες θα έχουν σημαντικά οφέλη σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
 
Ταυτόχρονα, η διοχέτευση κονδυλίων στην οικονομία αυτή τη δύσκολη λόγω πανδημίας περίοδο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μέλη μας που είναι οι φορείς που θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα ψηφιακής αναβάθμισης.
 
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει όμως ότι η προκήρυξη του σχεδίου θα πρέπει να γίνει σύντομα  και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τις αιτήσεις τους  εντός δύο μηνών από σήμερα. Η εξέταση των αιτήσεων θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος που δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες από την υποβολή τους. Αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες που επικρατούν και την εμπειρία που αποκτήθηκε από προηγούμενα σχέδια. Οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις παρατηρηθούν αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να παγιοποιούν τις επενδύσεις τους στην πληροφορική, εν αναμονή του σχεδίου και της έγκρισης των αιτήσεων τους, προκαλώντας στασιμότητα στην αγορά και επιφέροντας αρνητικό αντί θετικό αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, έχοντας την εμπειρία του προηγούμενου σχεδίου, θα πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες προσαρμογές έτσι ώστε να αποφευχθούν θέματα που έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν.  
 
Ο Σύνδεσμος μας θα προχωρήσει άμεσα σε συνεννόηση με το Υπουργείο για τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης του σχεδίου προς όφελος της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των μελών μας αναλύοντας τα διάφορα προβλήματα που εντόπισε.