You are here

Ο ΟΠΕΚ για την Ομάδα Κυπριακού στην ΕΕ

30/01/2009 12:23
Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ως θετική εξέλιξη και εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό υπό τον πρόεδρό της Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η συγκρότηση της ομάδας αυτής, κάτω από την προσωπική εποπτεία του προέδρου Μπαρόζο, το συντονισμό του Επιτρόπου Όλι Ρεν και τη μόνιμη παρουσία μίας ακόμα Επιτρόπου, της αντιπροέδρου Βάλστρομ που είναι αρμόδια για τις σχέσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αποτελεί μια υψηλού επιπέδου δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η ΕΕ να είναι ενεργός παρούσα στη διαδικασία της επίλυσης. Στην παρούσα φάση του διαλόγου υπό τον ΟΗΕ, κατά την οποία διεξάγονται λεπτομερείς και ανά κεφάλαιο συνομιλίες, είναι αναγκαίο να συνδυαστούν τόσο με τη συμβολή των Επιτρόπων της ομάδας Μπαρόζο όσο και με την κάθοδο Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για την προσφορά τεχνογνωσίας.

Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να δώσει αποφασιστική ώθηση στις συνομιλίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ώστε το νέο πλαίσιο της επίλυσης να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαρόζο: «Μια βιώσιμη λύση του κυπριακού και η επανένωση της νήσου, είναι προς το μεγαλύτερο συμφέρον όχι μόνο όλων των Κυπρίων αλλά και της ΕΕ».