You are here

O πατέρας της ινδικής «Λευκής Επανάστασης»

09/12/2022 12:36

Σε μια περίοδο που η Ινδία κινείται προς την εκπλήρωση της απόφασης για ανάπτυξη και αυτοδυναμία, είναι επίσης η κατάλληλη ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στις μεγάλες προσωπικότητες που βοήθησαν τη χώρα να βασίζεται στις δυνάμεις της και να οδεύει προς την πρόοδο στα δύσκολα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας. Μια τέτοια προσωπικότητα ήταν ο Verghese Kurien, ο οποίος οραματίστηκε τη Λευκή Επανάσταση σε μια εποχή που η χώρα δεν μπορούσε να είναι αυτάρκης στην παραγωγή γάλακτος. Η Ινδία, η οποία κάποτε εξαρτιόταν από άλλες χώρες για τις ανάγκες της σε γάλα, είναι σήμερα η μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγός χώρα στον κόσμο. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη σκέψη του Verghese Kurien, ο οποίος πρώτα έκανε τους αγρότες της Kheda, μιας μικρής συνοικίας του Gujarat, να βασίζονται στις δυνάμεις τους και στη συνέχεια παρουσίασε στον κόσμο το καλύτερο μοντέλο αγροτικού συνεταιρισμού: της Amul.

Όταν κρατάτε ένα φλιτζάνι τσάι στα χέρια σας το πρωί ή πίνετε ένα ποτήρι γάλα το βράδυ, τότε κατά κάποιο τρόπο συμβάλλετε στο μεγαλύτερο κίνημα της ινδικής αυτοδυναμίας. Λόγω της επιτυχίας αυτού του συνεταιριστικού μοντέλου, η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος στον κόσμο κατέχοντας το 21% της παγκόσμιας αγοράς.

Τα μυαλά πίσω από την επιτυχία της Λευκής Επανάστασης ήταν οι Verghese Kurien και Tribhuvan Das.

Γεννημένος στις 26 Νοεμβρίου 1921 στο Kozhikode της Kerala ο Verghese Kurien απέκτησε πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Madras και ακολούθως πήγε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, για να κάνει το μεταπτυχιακό του με κρατική υποτροφία. Σύμφωνα με τους όρους της υποτροφίας, έπρεπε να εργαστεί σε κρατικό ίδρυμα για τουλάχιστον τρία χρόνια κατά την επιστροφή του στην Ινδία. Η γαλακτοκομική μηχανική ήταν επίσης αντικείμενο των σπουδών του. Ταυτόχρονα, λίγο πριν την ανεξαρτησία, το 1946, οι γαλακτοπαραγωγοί αγρότες στην Kheda του Gujarat εναντιώθηκαν κατά της βρετανικής κυβέρνησης κατόπιν προτροπής του Sardar Vallabhbhai Patel. Εκείνες τις μέρες υπήρχε μια εταιρεία με το όνομα Polson που είχε την εξουσία να αγοράζει γάλα στην περιοχή.

Η εταιρεία αγόραζε γάλα σε αυθαίρετες τιμές και σε βάρος των φτωχών αγροτών. Τότε ο Sardar Patel συμβούλεψε τους αγρότες να σχηματίσουν έναν συνεταιρισμό και να λάβουν άδεια από τη βρετανική κυβέρνηση ώστε να δημιουργήσουν μια μονάδα παστερίωσης. Τους διαμήνυσε πως έτσι και δεν τους δοθεί η άδεια να μην πουλήσουν ούτε μια σταγόνα γάλα. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποκύψει και έτσι γεννήθηκε η Συνεταιριστική Ένωση Γαλακτοπαραγωγών της Περιφέρειας Kaira. Ο Tribhuvan Das Patel διορίστηκε ο πρώτος της πρόεδρος και η επιχείρηση ξεκίνησε από δύο χωριά παράγοντας κατά μέσο όρο 250 λίτρα γάλα την ημέρα.

Αυτή η επιτροπή βρισκόταν στα σπάργανα όταν ο Δρ. Verghese Kurien, ο οποίος είχε εν τω μεταξύ επιστρέψει από την Αμερική μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, διορίστηκε σε μία κρατική γαλακτοβιομηχανία στο Anand στο Gujarat για να υπηρετήσει την περίοδο του προέβλεπαν οι όροι της υποτροφίας του. Ο Kurien ήρθε σε επαφή με τον Tribhuvan Das και μετά από πολλές συναντήσεις, γνωρίστηκαν καλά και ο Kurien συνέχισε να τον βοηθά σε πολλά γαλακτοκομικά θέματα. Ο Kurien που δεν ένιωθε πολύ άνετα σ’ εκείνο το μέρος ζήτησε από την κυβέρνηση πολλές φορές να τον αποσπάσει σε κάποια άλλη πόλη.

Προς το τέλος του 1949, η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημά του. Λίγο πριν φύγει ο Tribhuvan Das Patel έμαθε για την απόσπασή του και έσπευσε να συναντήσει  τον Kurien μαζί με τους αγρότες. Μετά από πολλή συζήτηση, ο Kurien αποφάσισε να γίνει μέλος της Συνεταιριστικής Ένωσης Παραγωγών Γάλακτος της Περιφέρειας Kheda και την 1η Ιανουαρίου 1950 διορίστηκε διευθυντής της. Η μεγαλύτερη πρόκληση του νέου διευθυντή ήταν ο αυξανόμενος αριθμός των γαλακτοπαραγωγών αγροτών. Με τη συνεχή ένταξη των κτηνοτρόφων, υπήρχε τόση εισροή γάλακτος που δεν μπορούσε να καταναλωθεί. Μέχρι τότε, στην Ευρώπη και τη Νέα Ζηλανδία, η παραπανίσια ποσότητα γάλακτος μετατρέπονταν σε σκόνη. Οι Ευρωπαίοι και οι Νεοζηλανδοί έλεγαν ότι μόνο το αγελαδινό γάλα μπορούσε να γίνει σκόνη ή συμπυκνωμένο. Όμως ο Kurien και ο φίλος και συνάδελφος HM Dalaya εξέπληξαν τους πάντες φτιάχνοντας αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και συμπυκνωμένο γάλα βουβαλιού.

Η σύγχρονη εκπαίδευση και οι τεχνικές του Kurien σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές δεξιότητες και την εμπειρική γνώση των αγροτών έφεραν επανάσταση στον γαλακτοκομικό τομέα. Τώρα η επιτροπή μπορούσε να φτιάξει μια μεγάλη γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων από βούτυρο και κρέμα γάλακτος μέχρι τυρί. Το 1955, όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσουν για το εμπορικό σήμα του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού, ο Dr Kurien έδωσε στη νέα εταιρία την ονομασία Amul από τα αρχικά του Anand Milk Union Limited. Το 1956, η Amul άρχισε να επεξεργάζεται 100.000 λίτρα γάλακτος καθημερινά ενώ προϊόντα της άρχισαν να πωλούνται και σε άλλα κρατίδια. Όταν η παραγωγή αυξήθηκε, ο Δρ. Kurien δημιούργησε ένα εργοστάσιο ζωοτροφών στην Kheda που εγκαινίασε ο τότε πρωθυπουργός Lal Bahadur Shastri ο οποίος έμεινε έκπληκτος από την ευημερία των γαλακτοπαραγωγών της Kheda. Ζήτησε από τον Kurien να έρθει στο Δελχί αφού εκπόνησε σχέδιο για να βρει τρόπους να αντιγράψει την επιτυχία του μοντέλου της Kheda σε ολόκληρη τη χώρα.

Έτσι, το 1965 ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Γάλακτος (NDDB) με αποστολή την ίδρυση συνεταιρισμών γάλακτος σε όλη την Ινδία σύμφωνα με το μοντέλο της Amul με τον Kurien πρώτο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Για τα επιτεύγματά του, ο Verghese Kurien κηρύχθηκε πατέρας της λεγόμενης Λευκής Επανάστασης. Το ταξίδι που ξεκίνησε με ετήσια παραγωγή γάλακτος 17 εκατ. τόνων το 1951 έφτασε τους 209,96 εκατ. τόνους το 2021. Στον Kurien απονεμήθηκαν πολλά βραβεία και ανώτατες τιμές από την κυβέρνηση. Η Εθνική Ημέρα Γάλακτος γιορτάζεται στα γενέθλιά του στις 26 Νοεμβρίου για να τιμηθεί η συμβολή του στη Λευκή Επανάσταση της Ινδίας.