You are here

Ο ζωτικός ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν

06/08/2019 10:33

Το KPMG Cyprus Credit Institute παρουσιάζει την τρίτη έκδοση του εξειδικευμένου ενημερωτικού του δελτίου Credit Insights.

Οι πρώτες δύο εκδόσεις επικεντρώθηκαν στον ευρύτερο επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, με αναλύσεις των υφιστάμενων πιστωτικών συνθηκών, της κατάστασης που επικρατεί σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και της συνεπαγόμενης ανάγκης για επιχειρηματική αναδιοργάνωση, αναδιάρθρωση, αναχρηματοδότηση και διάσωση.

Η τρίτη έκδοση εστιάζει στον ζωτικό ρόλο που επιτελεί ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κυπριακή οικονομία. Παρουσιάζονται με κατανοητό τρόπο οι βασικοί δείκτες συνεισφοράς του τομέα στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου και παράλληλα αναλύονται συγκεκριμένοι δείκτες ευρωστίας που καταδεικνύουν τις σοβαρές διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, με ιδιαίτερη μνεία στον υπερβολικό δανεισμό που θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, συνακόλουθα, την ευρωστία της οικονομίας του τόπου.

Η τρίτη έκδοση Credit Insights εμβαθύνει σε κάποιες από τις βασικές προκλήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προτείνει πρακτικές εισηγήσεις για την αντιμετώπισή τους:

• Οδικός χάρτης για την επαναφορά των σχέσεων μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Αναλύονται οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση της επικοινωνίας μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών και αξιολογούνται οι συνέπειες της απώλειας της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών. Προτείνονται πρακτικές λύσεις για την επαναφορά της αξιοπιστίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας, θεμελιώδη συστατικά της τοπικής οικονομίας και παράλληλα βασικές προϋποθέσεις για την ανθεκτικότητα και ευρωστία τόσο του επιχειρηματικού, όσο και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

• Ο κεντρικός ρόλος και οι ευθύνες των Διευθυντών επιχειρήσεων στην εταιρική διάσωση.  Πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού αναφορικά με την εταιρική διάσωση. Οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν σημαντικές προεκτάσεις για τους Διευθυντές επιχειρήσεων, αφού προκύπτουν εκτεταμένες νομικές υποχρεώσεις σε αυτούς. Στην περίπτωση που η επιχείρησή τους αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, οι Διευθυντές υποχρεούνται να προβούν σε αριθμό ενεργειών για την προστασία των συμφερόντων των πιστωτών της επιχείρησης, με σοβαρές προσωπικές ευθύνες αν δεν ενεργήσουν όπως προνοεί το νομικό πλαίσιο. Επεξηγούνται οι ενέργειες που πρέπει να λαμβάνουν οι Διευθυντές επιχειρήσεων προκειμένου να διαφυλάττουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.