You are here

OEB: Ο ΣΕΑΠΕΚ σε συνάντηση με τη ΡΑΕΚ για τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας

31/08/2011 12:55
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις 28 Αυγούστου 2011, μεταξύ του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ), συνδεδεμένο μέλος της ΟΕΒ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), με κύριο θέμα προς συζήτηση τις θέσεις/εισηγήσεις του Συνδέσμου ενόψει της υπουργικής απόφασης ΑΠΕ για επίσπευση υλοποίησης φωτοβολταϊκών έργων μέχρι το τέλος του έτους 2011.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον κλάδο όπως:

(α) η αναγκαιότητα όπως καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια από το Υπουργείο Εμπορίου και τη ΡΑΕΚ για τη διασφάλιση καλής ποιότητας φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν μέχρι το τέλος του έτους 2011 (ειδικά για τα έργα που θα προκηρυχθούν με δημοπρατήσεις).

(β) η δυσκολία χρηματοδότησης φωτοβολταϊκών έργων με ευνοικούς όρους από τραπεζικά ιδρύματα, η οποία είναι σε πολλές περιπτώσεις χρονοβόρα.

(γ) η ουσιαστική επίσπευση των διαδικασιών για αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών έργων χωρίς γραφειοκρατία η οποία αποθαρρύνει πολλούς επίδοξους επενδυτές.

(δ) η αναγκαιότητα για συμπερίληψη των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις ΑΠΕ στην Κύπρο, στις όποιες κοινοπραξίες προκύψουν με οίκους του εξωτερικού, λόγω της γνώσης τους από την εγχώρια αγορά (δηλ. στα πρότυπα ανέγερσης του αεροδρομίου Λάρνακας όπου η κοινοπραξία συμπεριλάμβανε και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο).

Ο Σύνδεσμος δεσμεύτηκε όπως καταθέσει και γραπτώς τις απόψεις του προς τη ΡΑΕΚ ενόψει των αποφάσεων που θα παρθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου από την Υπουργική Επιτροπή των ΑΠΕ.