You are here

Οι αρετές της αφοσίωσης, της συμπόνιας και της ηγεσίας τιμήθηκαν στην Τελετή Αποφοίτησης της Αγγλικής Σχολής 2022

06/07/2022 13:10

Οι Απόφοιτοι του 2022 της Αγγλικής Σχολής θα συνεχίσουν το ακαδημαϊκό τους ταξίδι, αφήνοντας το ίδρυμα που αποτέλεσε «το σπίτι τους» τα τελευταία επτά χρόνια. Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιουνίου, μίλησαν στους νέους απόφοιτους ο Διευθυντής τους, κ. David Lambon, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Χαράλαμπος Ιωσηφίδης, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, και ο Προσκεκλημένος Ομιλητής, ο διεθνούς φήμης καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής, Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης, απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής. Ανάμεσα τους παραβρέθηκαν πλήθος επισήμων, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Νικόλαος Γιασουμής.

Δόθηκαν συγχαρητήρια στους μαθητές που έφτασαν σε αυτό το σημαντικό ορόσημο στη ζωή τους, έχοντας διακριθεί για τις αρετές της αφοσίωσης, της συμπόνιας και της ηγεσίας, τα οποία καλλιεργήθηκαν και διευρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο και από τώρα και στο εξής θα χρησιμεύσουν ως σημεία αναφοράς στα επόμενα βήματά τους.

Συνολικά, 150 μαθητές αποφοίτησαν φέτος από την Αγγλική Σχολή, κατά τη διάρκεια της εμπνευσμένης τελετής στην οποία παρευρέθηκαν οι περήφανοι γονείς και κηδεμόνες τους. Μαζί με τα απολυτήριά τους, ορισμένοι απόφοιτοι έλαβαν βραβεία ακαδημαϊκής αριστείας για επιτεύγματα σε μια σειρά θεμάτων, καθώς και βραβεία για την εξαιρετική συνεισφορά τους στη συζήτηση και τη δημόσια ομιλία, στη μουσική, καθώς και στον αθλητισμό.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Χαράλαμπος Ιωσηφίδης, ευχαρίστησε το διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό, υπογραμμίζοντας ότι βοήθησαν τους μαθητές να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, καθώς και τους γονείς, που πάντα στέκονται δίπλα στο σχολείο, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα παιδιά τους. Απευθυνόμενος στην Τάξη του 2022, ο Πρόεδρος Ιωσηφίδης, ανέφερε: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, σας εύχομαι καλή επιτυχία και ευτυχία στην πορεία σας, είτε το επόμενο άμεσο βήμα σας είναι η πανεπιστημιακή σας εκπαίδευση είτε η υπηρεσία σας στην Εθνική Φρουρά. Είμαι βέβαιος ότι τα μαθήματα που διδαχθήκατε στην Αγγλική Σχολή, τόσο τα ακαδημαϊκά όσο και άλλα, σας έδωσαν τα εφόδια για να γίνετε ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες με σεβασμό στα κοινά. Επίσης, σας έδωσαν την αυτοπεποίθηση για να διαγράψετε τη δική σας επιτυχημένη πορεία στον νέο κόσμο στον οποίο εισέρχεστε τώρα».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Σχολής, κ. Ντέιβιντ Lambon, δήλωσε: «Για όλους εμάς, η αποφοίτηση είναι ταυτόχρονα μία περίοδος ανυπομονησίας αλλά και περηφάνειας για τις συναρπαστικές ευκαιρίες που θα αγκαλιάσουν οι απόφοιτοί μας τα επόμενα χρόνια». Καλωσορίζοντας τον Δρ. Κύπρο Νικολαΐδη, πίσω στον χώρο όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια, ο κ. Lambon αναφέρθηκε στο ταξίδι του διακεκριμένου απόφοιτου από το να είναι μαθητής στην Αγγλική Σχολή μέχρι να φτάσει να είναι Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Νοσοκομείο King's College του Λονδίνου. «Το προσωπικό του ταξίδι […] είναι ένα ταξίδι αφοσίωσης, συμπόνιας και ηγεσίας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι ιδιότητες βρίσκονται στο επίκεντρο των δεξιοτήτων και των αξιών που αναπτύσσουν οι απόφοιτοι της Αγγλικής Σχολής, κατά την επταετή φοίτησή τους. «Ελπίζω τα χαρακτηριστικά αυτά που έχετε αναπτύξει εδώ, να σας καθοδηγήσουν στη μελλοντική σας ζωή στο πανεπιστήμιο, καθώς και στην υπόλοιπή σας ζωή», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στην τάξη των αποφοίτων του 2022, ο Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης, εξήρε με τη σειρά του την επιμονή και την αφοσίωσή τους: «Σας συγχαίρω που φτάσατε σε αυτό το υπέροχο ορόσημο στη ζωή σας, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, που ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος». Επιπλέον, μιλώντας ως περήφανος απόφοιτος, τόνισε τον διαρκή δεσμό που φέρει κανείς μετά το απολυτήριο: «Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όπου κι αν βρεθείς, θα είσαι πάντα περήφανος που έχεις σπουδάσει στην Αγγλική Σχολή».

Ο Δρ. Κύπρος, όπως είναι γνωστός, ήταν εμφανώς συγκινημένος κατά την εκφώνηση της ομιλίας του, αφού επέστρεψε στο σχολείο όπου έλαβε τα πρώτα του εφόδια για την μετέπειτά του πορεία, πενήντα ένα χρόνια μετά την αποφοίτησή του το 1970. Μίλησε με θέρμη για τα χρόνια του στην Αγγλική Σχολή, αναφερόμενος σε όσα είχε μάθει «σε ένα από τα καλύτερα σχολεία στον κόσμο», συμπεριλαμβανομένου του πώς να μοιράζεται και να συνεργάζεται με άλλους, πώς να συμμετέχει σε συζητήσεις και πώς να αναπτύσσει έναν διερευνητικό τρόπο σκέψης. Συμπλήρωσε λέγοντας πως η Αγγλική Σχολή υπήρξε το όχημα μέσω του οποίου πραγματοποίησε για πρώτη φορά πειράματα στη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία, πρώτες εμπειρίες που τον βοήθησαν να προχωρήσει σε μια αφοσιωμένη και πρωτοποριακή καριέρα στην Ιατρική.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το Κτήριο Επιστημών του Σχολείου μετονομάστηκε επίσημα σε Κτήριο Κύπρος Νικολαΐδης προς τιμήν του σεβαστού απόφοιτου της Αγγλικής Σχολής, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τελετής στην οποία χειροκροτήθηκε θερμά από τους καθηγητές Επιστήμης της Σχολής και το Διοικητικό Συμβούλιο, υπό τη συνοδεία του τραγουδιού «The Scientist» των Coldplay. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα κτήριο μετονομάστηκε προς τιμήν ενός πρώην μαθητή, με τη διάκριση αυτή να έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στον ιδρυτή καθώς και σε δάσκαλο της Αγγλικής Σχολής.

Απαντώντας στην ομιλία του Δρ. Νικολαΐδη, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, επιβεβαίωσε το πόσο ξεχωρίζει η Αγγλική Σχολή όσον αφορά τις δεξιότητες και τους πόρους που προσφέρει, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριές της να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. «Θα πρέπει να είστε περήφανοι που είστε μέλος αυτής της οικογένειας, της Οικογένειας της Αγγλικής Σχολικής», υπογράμμισε.

Η Αγγλική Σχολή, που ιδρύθηκε το 1900, αποτελεί το παλαιότερο σχολείο του είδους του εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Η Σχολή ξεκίνησε με 13 μαθητές, αλλά γρήγορα αναπτύχθηκε για να γίνει το κορυφαίο αγγλικό σχολείο μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο, προσελκύοντας μαθητές και μαθήτριες από όλες τις κοινότητες της Κύπρου αλλά και από το εξωτερικό.