You are here

Οι «πράσινες» λύσεις από την Ελληνική Τράπεζα

03/10/2022 11:49
  • Μεγάλη γκάμα πράσινων και ελκυστικών χρηματοδοτικών προϊόντων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Προσηλωμένη στον στόχο για ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον, η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει ελκυστικές επιλογές και ποιοτικές λύσεις. Μέσα από τη χορήγηση «πράσινων» δανείων, τη χρηματοδότηση οικολογικά βιώσιμων επιχειρήσεων, καθώς και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών λειτουργίας, η Ελληνική Τράπεζα ηγείται της μετάβασης στην πράσινη οικονομία.

«Green κατοικία» και κάνε το σπίτι σου πιο «πράσινο»

Με το πρόγραμμα «Green κατοικία» η Ελληνική Τράπεζα έγινε η πρώτη κυπριακή τράπεζα που έδωσε στους πελάτες της, τη δυνατότητα να απολαύσουν ευνοϊκότερο στεγαστικό επιτόκιο, αλλά και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, όχι μόνο για την ανέγερση νέας κατοικίας, αλλά και για την αναβάθμιση της υφισταμένης.

Το πρόγραμμα «Green κατοικία» προσφέρει ευνοϊκότερη τιμολόγηση στεγαστικού δανείου για την ανέγερση «πράσινης κατοικίας» ενεργειακής κλάσης Α και Β, καθώς και για την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενης κατοικίας σε Α ή Β. Με το πρόγραμμα «Green κατοικία» χορηγείται στεγαστικό δάνειο με έκπτωση 0,15% στο επιτόκιο για κατοικίες με ενεργειακή απόδοση Α και με έκπτωση 0,10% στο επιτόκιο για κατοικίες με ενεργειακή απόδοση Β.

Με μέγιστη διάρκεια δανείου τα 30 χρόνια, η χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει μέχρι το 80% της αξίας της κύριας κατοικίας και το υπόλοιπο είτε καταβάλλεται από τον αγοραστή σε μετρητά, είτε χρηματοδοτείται από την Ελληνική Τράπεζα μέσω υποθήκευσης επιπρόσθετου ακινήτου.

«Πράσινο» αυτοκίνητο με χαμηλά επιτόκια και σταθερή μηνιαία δόση

Στον δρόμο για την πράσινη ανάπτυξη η Ελληνική Τράπεζα επέκτεινε την γκάμα των χρηματοδοτικών της προϊόντων, με την εισαγωγή και της επιλογής «Green» για την ενοικιαγορά αυτοκινήτων.

Εύκολα και απλά, με χαμηλότερο σταθερό επιτόκιο, σταθερή μηνιαία δόση, χωρίς τραπεζικά έξοδα και με διάρκεια αποπληρωμής έως και 7 χρόνια μπορεί ο καθένας πλέον να αποκτήσει καινούργιο ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προσφέρεται επιπρόσθετα και 20% ετήσια έκπτωση στην ασφάλεια υβριδικού αυτοκίνητου από την Παγκυπριακή  Ασφαλιστική.

Χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις με κριτήρια ESG

Η Ελληνική Τράπεζα έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πρεσβευτή της ταχείας μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία, που αποτελεί άλλωστε έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΣΑ).

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνική Τράπεζα δανειοδοτεί έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εφαρμόζοντας κριτήρια αξιολόγησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών ρίσκων στη διαδικασία έγκρισης καινούργιων χρηματοδοτήσεων, ενώ εξειδικευμένη ομάδα στελεχών της ασχολείται με θέματα βιωσιμότητας και ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση).

Το Αιολικό Πάρκο Ορείτες στα Κούκλια, ξεχωρίζει ανάμεσα στα έργα που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ελληνική Τράπεζα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πρώτα αιολικά πάρκα της Κύπρου, το οποίο παράγει κατά μέσο όρο 113GWh ετησίως και παρέχει ηλεκτρισμό σε περισσότερα 15.000 νοικοκυριά, συνεισφέροντας το 5% της εθνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα η Ελληνική Τράπεζα εντός του 2021 χρηματοδότησε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα. Στην περιοχή Μηλιά της επαρχίας της Πάφου κατασκευάζονται τρία φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 7,65 MW, με το συνολικό κόστος της επένδυσης να ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ.

Μόνο για το 2021, η Ελληνική Τράπεζα αξιολόγησε προς χρηματοδότηση περισσότερα από 160 projects, ενώ δόθηκαν δάνεια προκειμένου να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υγεία και την εκπαίδευση.