You are here

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Τελετές Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick

05/07/2022 15:57

Με την αυλαία να πέφτει την Παρασκευή 1η Ιουλίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σειρά Τελετών Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22. Οι τελετές πραγματοποιήθηκαν στο Κηποθέατρο Λεμεσού στις 27 Ιουνίου, και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στις 29 Ιουνίου και 1η Ιουλίου. Στις τρεις τελετές αποφοίτησαν συνολικά 338 Προπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες, 1560 Μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες και 10 Διδάκτορες από τις πέντε σχολές του Πανεπιστημίου Frederick: Σχολή Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών, Πολυτεχνική Σχολή, Σχολή Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σχολή Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών, και Σχολή Επιστημών Υγείας.

Το καλωσόρισμα και στις πέντε τελετές ανέλαβαν η Πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.

Απευθυνόμενος στους απόφοιτους και τις απόφοιτες, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ανέφερε «Η κοινωνία, σε κάθε εποχή εναποθέτει τις ελπίδες της για αλλαγή στη νέα γενιά. Κυνηγήστε το καλύτερο ως οι νέοι επιστήμονες που αντικρίζουν το αύριο. Σας δώσαμε τα εφόδια, σας δείχνουμε τον δρόμο, ακολουθήστε τον πατώντας γερά σε κάθε σας βήμα. Τόσο εμείς, οι πανεπιστημιακοί σας δάσκαλοι, όσο και οι γονείς σας, θα είμαστε πάντοτε κοντά, να σας καμαρώνουμε. Αξιοποιήστε τα χαρίσματά σας, αδράξτε τις ευκαιρίες, κυνηγήστε τους στόχους σας. Και πάνω απ’ όλα, τολμήστε!»

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, σημείωσε ότι «Το ταξίδι μας στη ζωή, αν το σχεδιάζαμε σε ένα κομμάτι χαρτί, σπάνια θα μοιάζει με μια ευθεία γραμμή που κινείται προς τα πάνω. Συνήθως μοιάζει με μουντζούρα καθώς η ζωή είναι πολύπλοκη και απρόβλεπτη. Η αλήθεια είναι πως εσείς, οι σημερινοί απόφοιτοι, οι σημερινές μας απόφοιτες, το ξέρετε καλά αυτό. Είστε μια γενιά που δεν τα βρήκε όλα έτοιμα, είστε μια γενιά που έζησε και ζει πολλαπλές κρίσεις. Δεν ξέρετε πού μπορεί να σας πάρει η δική σας γραμμή. Να είστε έτοιμοι και έτοιμες για τις στροφές. Αγκαλιάστε και υποδεχθείτε τα πισωγυρίσματα. Αυτά είναι που θα σας δίνουν ώθηση για να πάτε πιο ψηλά. Χρησιμοποιήστε τις γνώσεις που αποκομίσατε από τις σπουδές σας αλλά ποτέ μόνες τους. Πάντα σε συνδυασμό με τις δεξιότητες που αναπτύξατε στο να μαθαίνετε, στο να ρωτάτε, στο να αμφισβητείτε, στο να κρίνετε. Πάντα σε συνδυασμό με τις αξίες και τις αρχές σας. Για να κάνετε τον κόσμο καλύτερο.»

Κατά την Τελετή Αποφοίτησης στη Λεμεσό, αποφοίτησαν για πρώτη φορά φοιτητές και φοιτήτριες του καινοτόμου πτυχιακού προγράμματος στην Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Απευθυνόμενος στους φοιτητές και φοιτήτριες που συνδυάζουν τις σπουδές με τον αθλητισμό, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Κύπρου, κος Ανδρέας Μιχαηλίδης, δήλωσε: «Τέτοια παιδιά πρέπει να είναι φωτεινά παραδείγματα για τους νέους μας. Οι νέοι μας χρειάζονται και τις γνώσεις που προσφέρει το πανεπιστήμιο και τις δεξιότητες που προσφέρει ο αθλητισμός. Ο συνδυασμός σπουδών και αθλητισμού είναι ο καλύτερος συνδυασμός που μπορεί να κάνει ένα παιδί. Η συμβολή του Πανεπιστημίου Frederick είναι μεγάλη προς την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς το πρόγραμμα της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού αναγνωρίζεται για την προσωπική στήριξη και τις διευκολύνσεις που προσφέρει σε φοιτητές-αθλητές και φοιτήτριες-αθλήτριες, ώστε να βρίσκουν την αναγκαία ισορροπία και να ανταποκρίνονται τόσο στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις όσο και στις απαιτήσεις της αθλητικής τους καριέρας.»

Στην ίδια Τελετή, επίσημος καλεσμένος ήταν και ο Δήμαρχος Λεμεσού, κος Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Frederick για τις μέχρι σήμερα επιτυχίες του και κυρίως για την κατάταξή του ανάμεσα στα 200 πρώτα πανεπιστήμια παγκοσμίως στο σύστημα αξιολόγησης πανεπιστημίων U-Multirank, αλλά και για τη γενικότερη συμβολή του στην αναβάθμιση της παιδείας του τόπου. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι «Η κοινή προσπάθεια προώθησης της γαλάζιας οικονομίας της Λεμεσού, ήταν αυτή που δημιούργησε και καθιέρωσε το ετήσιο Blue Limassol Forum, απότοκο του οποίου είναι η διεξαγωγή μελέτης για την αξιολόγηση των συνολικών κινδύνων για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της Λεμεσού. Η  σημαντική αυτή μελέτη είναι η πρώτη στον τόπο μας καθολική μελέτη εντοπισμού κινδύνων σε στρατηγικό επίπεδο, για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της Λεμεσού και έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.»

Την Τελετή Αποφοίτησης στις 29 Ιουνίου χαιρέτησε ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, κος Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε «Το Πανεπιστήμιο Frederick δεν είναι ένα σύνηθες πανεπιστημιακό ίδρυμα για τα κυπριακά δεδομένα, είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα, και το συγχαίρω για τις επιτυχίες του στην εξασφάλιση ερευνητικών κονδυλίων μέσα από τον εκπαιδευτικό βραχίονα του Υπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας διότι δείχνει την παραγωγή γνώσης και όχι απλώς τη διάχυση γνώσης. Είναι ένα ερευνητικό Πανεπιστήμιο καταξιωμένο, και τεκμηριώνεται η ανταγωνιστικότητά του στη διεθνή σκακιέρα μέσα από τις διεθνείς κατατάξεις.»

Στο πλαίσιο της ίδιας Τελετής, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητήριου Κύπρου, κος Κωνσταντίνος Κωνσταντής, συνεχάρη τους απόφοιτους και τις απόφοιτες, ενώ τους υπενθύμισε: «Μέσα από τη συνεργασία σας με παλαιότερους συναδέλφους θα κατανοήσετε ότι το πάντρεμα νέων ιδεών και γνώσεων με τη συσσωρευμένη εμπειρία χρόνων μπορούν να οδηγήσουν σε βέλτιστες επιστημονικές κατακτήσεις και σε δημιουργία έργου εναρμονισμένου στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας αλλά και του κόσμου γενικότερα. Να έχετε πάντοτε ευρύ πνεύμα και ανοιχτό μυαλό ώστε με ευελιξία και ευρυγνωσία να προσαρμόζεστε στις εξελίξεις και ανάγκες της εποχής σας.»

Την Τελετή αποφοίτησης της 1ης Ιουλίου χαιρέτησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Καθηγητής Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος από το 2009 μέχρι και τον πρόσφατο διορισμό του ως Υφυπουργός Πολιτισμού, αποτελούσε μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick. Κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε: «Είχα τη χαρά και την τιμή να δουλεύω σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούσε ο σεβασμός της διαδικασίας της μάθησης, της έρευνας και της διδασκαλίας, αλλά και η ανάπτυξη και η προώθηση της δημιουργικότητας, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της ανάλυσης και της σύνθεσης. Σε ένα ίδρυμα πρότυπο όσον αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, σε κάθε μορφή καταπίεσης ή βίας, ρατσισμού ή ξενοφοβίας. Σε ένα ίδρυμα του οποίου οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές αξίες συμπορεύονται χέρι-χέρι με τις ακαδημαϊκές.»

Το Πανεπιστήμιο Frederick ευχαριστεί όλους τους απόφοιτους και τις απόφοιτές του, τις οικογένειες και φίλους τους, καθώς και όλους τους επίσημους προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους τις Τελετές Αποφοίτησης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις Τελετές Αποφοίτησης στο κανάλι του Πανεπιστημίου Frederick στο YouTube: https://www.youtube.com/FrederickUniversity