You are here

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκθεση «FINAL CUTS» του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ

25/05/2023 13:36

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκθεση «FINAL CUTS» τελειόφοιτων καλλιτεχνών του Τμήματος Καλών Τεχνών(*) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Τα εγκαίνια της έκθεσης έλαβαν χώρα στις 17 Μαΐου στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών - Αποθήκες Παπαδάκη, ενώ η έκθεση έμεινε ανοικτή μέχρι και τις 24 Μαΐου.

Οι νέες/οι καλλιτέχνιδες/ες πρότειναν ενότητες έργων με εικαστικές εγκαταστάσεις, σχέδια, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφίες, βίντεο, χαρακτική, ψηφιδωτά αλλά και τους πειραματικούς συνδυασμούς τους ακόμα και με τεχνητή νοημοσύνη.

Ανερχόμενες/οι νέες/οι καλλιτέχνιδες/ες παρουσίασαν επιλεγμένα έργα που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, που πραγματεύονταν ποικίλες, τοπικές και οικουμενικές θεματικές: τη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα και τη φύση, τη φιλία, τις υβριδικές μορφές ζωής, τον εκτοπισμό πληθυσμών, την μνήμη της πόλης, τη συνάντηση ανθρώπων και φύσης, την προσφυγιά και τα αρχεία της, το τραύμα, το πένθος και τη λύτρωση, το εσωτερικό τοπίο της ανθρώπινης κατάστασης, τη θέση της γυναίκας, τον υπερκαταναλωτισμό, τον ρόλο των τεχνών και του καλλιτέχνη.

Οι πιο πάνω θεματικές και ανησυχίες ήταν μερικές από αυτές που συνέθεσαν ένα πεδίο δημιουργικού προβληματισμού στους/στις τελειόφοιτους/τες, που διαμορφώνουν πλέον την καλλιτεχνική και ανθρώπινή τους ταυτότητα στη σύγχρονη κοινωνία.

Βίντεο: https://youtu.be/omGTvSMRwuc.

(*)Το Τμήμα Καλών τεχνών προσφέρει Πτυχίο (ΒΑ) στις Καλές Τέχνες

Το Πτυχίο (ΒΑ) στις Καλές Τέχνες προσφέρει καλλιτεχνική εκπαίδευση, θεωρητικές γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, παρέχοντας ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης· η γνωριμία και ο πειραματισμός με τα υλικά και η διερεύνηση μεθόδων πανεπιστημιακής μελέτης και καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα στα εκάστοτε φιλοσοφικά, θεωρητικά, ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά πλαίσια βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του. Με αυτόν τον τρόπο στοχοθετείται η δημιουργία μελλοντικών γενιών καλλιτεχνών με σημαντικό αντίκτυπο στην καλλιτεχνική δημιουργικότητα και την πολιτιστική παραγωγή σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Στόχος, επίσης, είναι να ενδυναμώσει τις/τους νέες/ους καλλιτέχνες να σφυρηλατήσουν τις μελλοντικές τους πρακτικές τόσο εντός του κυπριακού πλαισίου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του όσο και σε ένα διεθνές περιβάλλον.