You are here

ΟΠΕΚ: Ευρωπαϊκή Ένωση με πλήρη ρόλο

16/10/2008 14:09
Χρήσιμη για την προώθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό θεωρεί ο ΟΠΕΚ τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόζο.

Το Δ.Σ. του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η ΕΕ είναι άμεσα ενδιαφερόμενο μέρος για την επίλυσή του Κυπριακού γιατί η δραστήρια ανάμιξή της στην παρούσα προσπάθεια συνδέεται τόσο με το γεγονός της κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους, όσο και με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ καθώς και με τα ευρύτερα συμφέροντα της Ένωσης για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η ενεργοποίηση της ΕΕ αλλάζει τους συσχετισμούς και θέτει το πολιτικό πλαίσιο για να υπάρξουν συγκλίσεις και οριστικές αποφάσεις. Η ΕΕ με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης, μπορεί να καθορίσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ώστε αυτή η προσπάθεια να είναι επωφελής για όλους.

Η επικείμενη έκθεση για την Τουρκία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 5 Νοεμβρίου είναι μια πρώτη σημαντική ευκαιρία, όπως και οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η ΕΕ έχει καθορίσει το 2009 ως έτος κατά το οποίο θα προβεί σε μια συνολικότερη αξιολόγηση της επόμενης διεύρυνσης και των υποψηφίων. Η Κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να διαμορφώσει με τις κατάλληλες υψηλού επιπέδου συνεννοήσεις και ομόφωνες αποφάσεις ότι η ΕΕ θα είναι παρούσα, με πλήρη θεσμικό τρόπο και να διαθέτει τα μέσα και τα πρόσωπα που θα δώσουν ώθηση στις συνομιλίες. Η ΕΕ είναι ο οργανισμός που μπορεί να εγγυηθεί τη συμφωνία επίλυσης και να την στηρίξει κατά τα διάφορα στάδια της εφαρμογής της.