You are here

Οριστική η μη επέκταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit

01/07/2020 14:03

To KEBE και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά επιμελητήρια τονίζουν την ανάγκη επείγουσας προόδου στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση

Καθώς η τελευταία ημερομηνία (30/6//2020) όπου θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΒ για επέκταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit έχει παρέλθει, το ΚΕΒΕ και τα Ευρωεπιμελητήριακαλούν τα δύο μέρη όπως επισπεύσουν τις διαπραγματευτικές διαδικασίες έτσι που να υπάρξει συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα τα μέρη καλούνται να επικεντρωθούν στην οικονομία και επιτύχουν γρήγορη και ουσιαστική πρόοδο για ένα αποτέλεσμα που να αντανακλά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και το οποίο να σέβεται και να κτίζει πάνω στις δεσμεύσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Ο Πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων Christoph Leitl, ανάφερε πως τα στενά περιθώρια που απομένουν μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του χρόνου πρέπει να επενεργήσουν ως καταλύτης για περισσότερο εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΒ. «Τώρα είναι που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Η επιβεβαίωση της λήξης της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να δημιουργήσει εγρήγορση και στις δύο πλευρές. Οι οικονομικοί συλλογισμοί δεν πρέπει πλέον να βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση σε σχέση με τους πολιτικούς και καιροσκοπικούς συλλογισμούς. Πρέπει να προωθηθεί μια συμφωνία που να είναι ευθυγραμμισμένη με τις οικονομικές ανάγκες και που να ανταποκρίνεται και σέβεται το βάθος των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΒ» τόνισε ο κος Leitl.

«Οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν επηρεαστεί τα μέγιστα από την επιδημία του κορωνϊού και θα ζήσουν με τις συνέπειες για αρκετά χρόνια. Αυτό πρέπει να επενεργήσει ως προτροπή τόσο για το ΗΒ όσο και για την ΕΕ να μην δημιουργήσουν επιπρόσθετες ζημιές και κινδύνους. Τυχόν μη συμφωνία και άτακτη αποχώρηση του ΗΒ σε μια περίοδο παγκόσμιας πανδημίας πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Αν και οι προοπτικές μιας συμφωνίας μειώνονται μέρα με τη μέρα, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι που οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε συμφωνία προς όφελος της οικονομικής ανάκαμψης τόσο της ΕΕ (και φυσικά της Κύπρου) όσο και του ΗΒ» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης.