You are here

Παγκόσμια Έρευνα της SAS: Η καλύτερη διαχείριση κινδύνου θα είχε περιορίσει την πιστωτική κρίση

07/10/2008 14:51
Με την τρέχουσα πιστωτική κρίση να έχει προκαλέσει ήδη μείωση αξίας περιουσιακών στοιχείων περισσότερα από $400 δις στο χρηματοοικονομικό χώρο, οι εφαρμογές διαχείρισης επιχειρησιακού κινδύνου (Enterprise Risk Management - ERM) βρίσκονται, περισσότερο από ποτέ, στην κορυφή της ζήτησης από επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιζητούν να υπολογίσουν και να διαχειριστούν συνολικά τους κινδύνους. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα σε 316 στελέχη εταιρειών παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, πάνω από 70% πιστεύουν ότι οι απώλειες από την πιστωτική κρίση οφείλονταν κατά μείζονα λόγο στην αδυναμία των εταιρειών να διαχειριστούν θέματα σχετικά με τον κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2008 από το Economist Intelligence Unit για λογαριασμό της SAS, ηγέτιδας στο χώρο του Business Intelligence και των analytics, αποκόμισαν σημαντική γνώση όσον αφορά στις επιχειρησιακές στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα στελέχη εμφανίζονται να δίνουν πλέον αυξημένη προσοχή, με το 59% των συμμετεχόντων να υποστηρίζουν ότι η πιστωτική κρίση τους προτρέπει να εξετάζουν τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Με την πρόβλεψη της στενότερης επιτήρησης από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών, πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί αναθεωρούν τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου. Επιπρόσθετα, πρόσφατες αναφορές του Financial Stability Forum (FSF) και του Institute for International Finance (IIF) καλούν επίσης για στενότερη επιτήρηση στις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου.

Ο Rodney Nelsestuen, αναλυτής της TowerGroup, συμφωνεί. “Η διαχείριση επιχειρησιακού κινδύνου έχει αποκτήσει νέα σημασία, καθώς οι μέτοχοι, τα διοικητικά συμβούλια και οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν καλύτερη και πιο έγκαιρη ανάλυση του κινδύνου καθώς και βαθύτερη κατανόηση των επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει σε μια επιχείρηση, ένα δυναμικό περιβάλλον κινδύνων μιας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κοινότητας.”

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα προσδιόρισαν αρκετές προκλήσεις, όπως η κουλτούρα των δεδομένων και της επιχείρησης, που επηρεάζουν την υλοποίηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων κινδύνων. Για πολλά στελέχη σε εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η πρόσβαση σε σχετικά, έγκαιρα και συνεπή δεδομένα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο. Επιπρόσθετα, οι μισοί περίπου συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η καλλιέργεια μιας κουλτούρας διαχείρισης κινδύνου αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνωρίζουν ότι τα επιτυχημένα ολοκληρωμένα προγράμματα κινδύνου ξεπερνούν τα ποσοτικά οφέλη. Σε τομείς όπως ο πιστωτικός και κίνδυνος αγοράς, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μπορεί να επιτύχει την αποδοτικότερη κατανομή κεφαλαίου και τον περιορισμό των απωλειών, ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή προστασίας απέναντι στην πληγείσα φήμη μιας επιχείρησης.

“Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί απόδειξη ότι οι ανάγκες διαχείρισης κινδύνου των χρηματοοικονομικών οργανισμών εξελίσσονται πέρα από τον ρυθμιστικό κίνδυνο και θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλύσουν τις παραδοσιακές «δεξαμενές» κινδύνων, οδηγώντας σε μια συνολική άποψη του κινδύνου για την επιχείρηση”, εξηγεί ο Alastair Sim, Παγκόσμιος Διευθυντής Κινδύνου της SAS.

Η κορυφαία θέση της SAS στη Διαχείριση Επιχειρησιακού Κινδύνου

Η Διαχείριση Επιχειρησιακού Κινδύνου απαιτεί περισσότερα πράγματα από την εξισορρόπηση κινδύνου και ανταμοιβής και τη συμμόρφωση με τους ρυθμιστικούς κανονισμούς και οδηγίες. Ενσωματώνει τη διαχείριση κινδύνου στις καθημερινές λειτουργίες σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού, καθοδηγώντας πραγματικά την επιχειρηματική εξέλιξη.

Πρόσφατα, η SAS τοποθετήθηκε στο τεταρτημόριο των ηγετών του “Magic Quadrant για λογισμικό Διαχείρισης Λειτουργικού Κινδύνου για Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες” από την Gartner Inc. Επίσης, η SAS κατέλαβε για μία ακόμη φορά την κορυφαία θέση στη μελέτη της Chartis Research για τα “Συστήματα Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου 2008” για το χώρο της λιανικής τραπεζικής.

Η δυναμική της SAS στο χώρο διαχείρισης του λειτουργικού κινδύνου αντικατοπτρίζεται τόσο στο διπλασιασμό των εσόδων της εταιρείας στο συγκεκριμένο τομέα το 2007, όσο και στην εξασφάλιση της πρωτοπορίας στη μελέτη για τα “Συστήματα Διαχείρισης Λειτουργικού Κινδύνου 2008” της Chartis Research για τέταρτη συνεχή χρονιά.