You are here

Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023: Επιταχύνοντας την αλλαγή για ένα βιώσιμο μέλλον

22/03/2023 09:44

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παρμακλής*

Το Νερό είναι μια πολύτιμη πηγή ζωής. Παρά την κριτικής σημασίας αξία που έχει, πολλά σημεία του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπα με την κρίση του νερού και της υγιεινής του. Κατά την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού ως κεντρικό θέμα αναδεικνύεται η επιτάχυνση των αλλαγών που απαιτούνται για να επιλυθεί η κρίση αυτή!

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η δυσλειτουργία στον κύκλο του Νερού υπονομεύει την πρόοδο σε όλα τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα, από την υγεία ως την πείνα, την ισότητα των φύλων, τα εργασιακά ζητήματα, την παιδεία, την βιομηχανία, τις καταστροφές και την ειρήνη!

Δυστυχώς, η δέσμευση στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goal 6) που αναλήφθηκε από τις χώρες το 2015 δεν τηρήθηκε και στο σήμερα ο πλανήτης έχει λοξοδρομήσει σοβαρά από τους στόχους της «Ατζέντας 2030» - δεν είμαστε δηλαδή κοντά στην υπόσχεση ότι όλοι θα είχαμε χειριστεί επαρκώς και με ασφάλεια το νερό και την υγιεινή του μέχρι το 2030.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η αλλαγή, να δουλέψουμε πολλαπλάσια και πολλαπλασιαστικά για να πιάσουμε τον στόχο αυτό. Όμως, αυτό δε μπορεί να είναι δουλειά ενός μόνο ατόμου, μιας οργάνωσης ή ενός οργανωμένου συνόλου. Απαιτεί συλλογικότητα.

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας αναγνωρίζει ότι η επίλυση αυτής της κρίσης απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Θα πρέπει ο καθένας μας να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, την συμπεριφορά του στην καθημερινότητά του σε ο, τι έχει να κάνει με την χρήση και διαχείριση του νερού. Η φιλοσοφία δεν πρέπει να είναι ότι φροντίζω το νερό μόνο για τον εαυτό μου αλλά για το σύνολο της κοινωνίας και των μελλοντικών γενιών.

Τα Ηνωμένα Έθνη υλοποιούν ήδη την εκστρατεία «Be the Change you Want to See in The World» και καλούν τους πολίτες να συστρατευθούν βάζοντας το δικό τους λιθαράκι δίπλα στις κυβερνήσεις, εταιρείες, οργανώσεις και συνασπισμούς που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης των δικών τους δεσμεύσεων προς επίτευξη του κοινού στόχου.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να διαλέξει πώς θα συνεισφέρει με απλά βήματα:

  • Εξοικονόμηση νερού με σοφή διαχείριση στην καθημερινότητά μας

  • Προστασία της φύσης με δενδροφύτευση ή με την χρήση φυσικών τρόπων αποθήκευσης νερού

  • Επιδιόρθωση βλαβών και διόρθωση σωλήνων

  • Αντιμετώπιση ρύπανσης μέσω της μη ρίψης στερεών αποβλήτων, λαδιών, φαρμάκων και χημικών στις αποχετεύσεις

  • Καθαρισμός παραλιών και ποταμών

Καταληκτικά, πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε συλλογικά. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να πετύχουμε το μέγιστο αντίκτυπο στο μέλλον του πλανήτη μας. Ας αναλάβουμε δράση σήμερα, για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο αύριο για τις επόμενες γενιές!

*Διευθυντής Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας

Διευθυντής Έργου Μεταρρύθμισης Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας.