You are here

Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού: «Τουρισμός: θετική ανταπόκριση στην πρόκληση των κλιματικών αλλαγών»

26/09/2008 14:40
Η Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού φέτος είναι αφιερωμένη στο καίριο για το μέλλον του πλανήτη θέμα των κλιματικών αλλαγών. Ο τουρισμός συγκαταλέγεται στους τομείς που περιλαμβάνουν δραστηριότητες οι οποίες άμεσα ή έμμεσα, αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, δυνατό να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Είναι γι’ αυτό που σήμερα παρά ποτέ ο ποιοτικός τουρισμός, ο οποίος προϋποθέτει ένα υγιές, καθαρό και καλά προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο στόχος δεν είναι εύκολος αλλά είναι επιτακτικός και επομένως πρέπει άμεσα να ληφθούν δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα.

Σε κρατικό επίπεδο, ο ΣΤΕΚ κρίνει ότι η ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των υφιστάμενων πολλαπλών περιβαλλοντικών αλλοιώσεων και προβλημάτων που αφέθηκαν να δημιουργηθούν από πολλά χρόνια αδιαφορίας θα επιτευχθεί μονάχα με την άμεση εισαγωγή και εφαρμογή αυστηρών νομοθετικών ρυθμίσεων που να συνάδουν με την περιβαλλοντική νομοθεσία και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελευταία έχει θέσει στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενθαρρύνει περαιτέρω τις τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενθάρρυνσης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την προσφορά κινήτρων που ν’ αντανακλούν τη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή τους, για την επίτευξη έτσι των περιβαλλοντικών στόχων που έχει θέσει η Ενωμένη Ευρώπη.

Σε επίπεδο επιχείρησης, ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι η εφαρμογή περιβαλλοντικών προτύπων για τις τουριστικές επιχειρήσεις (EMAS, Ecolabel, Green Key και ISO 14001) όχι μόνο θα συμβάλει άμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους των μονάδων, αλλά παράλληλα και στη βελτίωση της προσελκυστικότητάς τους καθότι ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ποιοτικών κυρίως τουριστών, που είναι το κύριο ζητούμενο για τον κυπριακό τουρισμό, παρουσιάζονται έντονα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο ΣΤΕΚ πιστεύει ότι τα περιθώρια για οποιεσδήποτε αμφιταλαντεύσεις έχουν εξαντληθεί. Το Κράτος οφείλει όχι μόνο να καθοδηγήσει αλλά και να δράσει. Βέβαια, οι ευθύνες για τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν για το περιβάλλον λόγω των κλιματικών αλλαγών βαραίνουν όλους. Επιβάλλεται ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας όχι μόνο συλλογικά αλλά και ατομικά ώστε να σταματήσουμε την πορεία προς την καταστροφή.

Ας μην διαφεύγει λοιπόν της Πολιτείας το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι τουρισμός και περιβάλλον για την τουριστική Κύπρο είναι έννοιες απόλυτα αλληλένδετες αλλά και κρίσιμες για τη διασφάλιση απρόσκοπτης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του λαού της.