You are here

Πανεπιστήμιο Frederick και CYENS υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης

18/10/2021 12:52

Συνεργασία στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της δια βίου εκπαίδευσης

Κοινές εκδηλώσεις και δράσεις για την κοινωνία των πολιτών

Μνημόνιο με στόχο τη συνεργασία τους στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης υπέγραψαν στις 7 Οκτωβρίου το Πανεπιστήμιο Frederick και το Κέντρο Αριστείας CYENS.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους και o Διευθυντής Ερευνών του CYENS, Καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου, στην παρουσία της Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κας Νατάσσας Φρειδερίκου. 

Σκοπός του Μνημονίου είναι να τεθεί το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών για την ανάπτυξη ερευνητικών προτάσεων και δράσεων γύρω από θέματα τεχνολογίας, την αναζήτηση ευκαιριών συνεργασίας στον τομέα της έρευνας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και την ανεύρεση πόρων για την υλοποίησή τους.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου αναμένεται να αναπτυχθούν, επιπλέον, δράσεις σχετικές με την -βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη- ανταλλαγή ερευνητών/τριών, τη συνδιοργάνωση σεμιναρίων, την αξιοποίηση των εργαστηρίων του Κέντρου Αριστείας CYENS από την κοινότητα του Πανεπιστημίου Frederick και άλλων δράσεων τόσο σε ακαδημαϊκό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.

Στο πεδίο της τεχνολογίας, οι δύο φορείς έχουν ως κοινό παρονομαστή του ερευνητικού τους έργου τα Έξυπνα Συστήματα, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες, τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν για την ανάπτυξη κοινών δράσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, περαιτέρω, στο πεδίο «Τέχνη και Τεχνολογία» όπου το Πανεπιστήμιο Frederick πρωτοπορεί έχοντας στο ενεργητικό του πολυσήμαντες και καινοτόμες δράσεις, καταγράφοντας παράλληλα διεθνείς και εθνικές διακρίσεις. Κατά τη συνάντηση, οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις και έθεσαν τις βάσεις για τη συνεργασία τους.

«Αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο που διαδραματίζει η επιστημονική γνώση και την αξία της διάχυσης της τεχνολογίας σε κάθε έκφανση της ζωής μας», ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick,Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, σημειώνοντας ότι «με την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, αναγνωρίζουμε τα αμοιβαία οφέλη για τους Οργανισμούς μας μέσω της έρευνας, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και των κοινών εκδηλώσεων.»

Ο Καθηγητής Δημοσθένους αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο που διαδραματίζει το Κέντρο Αριστείας CYENS στο κέντρο της Λευκωσίας, όπου εδρεύει, και σχολίασε ότι «ως το μοναδικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου που έχει την έδρα του και δραστηριοποιείται εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Λευκωσίας, απέχοντας λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τα τείχη της παλιάς πόλης, έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για την έξυπνη και αειφόρο ανάπτυξή της. Επί της ουσίας, για εμάς η όποια ερευνητική δραστηριότητα πρέπει να έχει ως τελικό αποδέκτη την κοινωνία και μέσα από τη συνεργασία μας με το CYENS αυτό θα επιδιώξουμε: να αφήσουμε το θετικό αποτύπωμά μας σε έναν κόσμο που αλλάζει.»

Ο Καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου ανέφερε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το Κέντρο Αριστείας CYENS και το Πανεπιστήμιο Frederick έθεσαν τη βάση για συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Η συνεργασία αυτή έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τα δύο ιδρύματα, την ερευνητική κοινότητα αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της Κύπρου. Προσμένουμε τώρα σε υλοποίηση κοινών δράσεων και έργων με το Πανεπιστήμιο Frederick στο άμεσο μέλλον.»

Στην υπογραφή του Μνημονίου παραβρέθηκαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος, ο Διευθυντής Έρευνας και Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου, Αλέξης Ονουφρίου, η Λειτουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γραφείου Ευρωπαϊκών του Δήμου Λευκωσίας, κα Χάρις Θεοχάρους, και η Επικεφαλής του Γραφείου Έρευνας του Κέντρου Αριστείας CYENS, κα Στυλιανή Πετρούδη.