You are here

Το Πανεπιστήμιο Frederick συντονίζει το έργο OLMEdu, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

26/10/2021 12:52

Ένα «ανοιχτό εργαστήριο» και εργαλεία για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων στη διαδικτυακή εκπαίδευση στοχεύει να αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Frederick ως συντονιστής του έργου OLMEdu (Open Lab for the up-skilling of higher educational staff in online Μanagement Εducation).

Το έργο αναπτύσσεται σε συνεργασία με τέσσερις εταίρους από Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απευθύνεται σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης  και ακαδημαϊκό προσωπικό που διδάσκει τους τομείς της Διοίκησης και Διαχείρισης.

Η πανδημία της νόσου Covid-19 ανέδειξε στην ολότητά τους τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού που διαφαίνονταν τα τελευταία χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στόχος του OLMEdu είναι να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, οι οποίες κατέδειξαν την ανάγκη εκπαίδευσης των μελών της κοινότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ώστε να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας για να υποστηρίξουν την ηλεκτρονική μάθηση. Μια τέτοια διαδικασία είναι ακόμη πιο απαιτητική σε τομείς που σχετίζονται με την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων, όπως η Διοίκηση και Διαχείριση. Το έργο OLMEdu ξεκίνησε τον Μάρτιο 2021 και στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η δεύτερη συνάντηση των εταίρων.

Σύμφωνα με τον Δρα Αχιλλέα Αχιλλέως, συντονιστή του έργου και Λέκτορα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick: «Η πανδημία COVID-19 έχει αναδείξει τη σημαντικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού, και τα Πανεπιστήμια μέσα από τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα όπως το OLMEdu μπορούν να ενισχύσουν και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα ψηφιακό μέλλον, ξεκινώντας από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης σε προγράμματα σπουδών που αφορούν το management.» 

Το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν ψηφιακά εργαλεία μάθησης σε συντονισμό με το Εργαστήρι Κινητών Συσκευών (MDL) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023. Το OLMEdu αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ του Πανεπιστημίου Frederick (συντονιστής) και της GrantXpert Consulting από την Κύπρο, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και του Πανεπιστημίου της Ρώμης Tor Vergata, στην Ιταλία. Οι πέντε οργανισμοί έχουν εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης στη διοίκηση, στην ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στην ανάπτυξη και παροχή εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.