You are here

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου φωταγωγείται σε πορτοκαλί χρώμα

01/12/2021 11:07
  • Στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με πορτοκαλί χρώμα φωταγωγεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου το κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη, στο πλαίσιο των παγκόσμιων δεκαεξαήμερων  δράσεων κατά της έμφυλης βίας, με φετινό παγκόσμιο θέμα “Orange the World:  Fund, Response, Prevent, Collect”. Οι παγκόσμιες δράσεις κατά της έμφυλης βίας, άρχισαν από τις 25 Νοεμβρίου 2021 με τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και ολοκληρώνονται στις 10 Δεκέμβριου 2021 με την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια των 16 αυτών ημερών σημαντικά κτήρια στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο θα φωτιστούν με πορτοκαλί χρώμα για να θυμίζουν την ανάγκη για ένα μέλλον χωρίς βία. Ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια είναι ο κύριος εκφραστής των Παγκόσμιων 16 ήμερων δράσεων κατά της έμφυλης βίας.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμβαίνει σε όλον τον κόσμο σε καθημερινή βάση και σε διαφορετικά πλαίσια. Μπορεί να είναι ψυχολογική ή/και σωματική ή/και σεξουαλική. Ο Παγκύπριος Οργανισμός Υγείας  χαρακτηρίζει τη βία κατά των γυναικών ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των γυναικών παγκοσμίως.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγνωρίζει ότι η βιαιότητα και η σεξουαλική παρενόχληση έχει στη βάση της την κατάχρηση εξουσίας και τη διάκριση λόγω φύλου. Ειδικότερα, συνιστά μορφή έμφυλης βίας, η οποία συντηρείται από τις επικρατούσες εξουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις, τις κυρίαρχες αντιλήψεις για τον ρόλο των αντρών και γυναικών και την κοινωνική ανοχή. Για αυτό και το Πανεπιστήμιο Κύπρου λαμβάνει θέση μηδενικής ανοχής, αναγνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε μορφή βίας παρεμποδίζει την εφαρμογή της ισότητας στον τομέα της εργασίας και της μάθησης και αντιβαίνει στη Νομοθεσία και τους Κανονισμούς του Πανεπιστημίου αλλά και τις θεμελιώδεις αξίες του.

Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Κύπρου, που προγραμματίστηκαν με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ως ένδειξη συμπόρευσης και υιοθέτησης της εκστρατείας που γίνεται, περιλαμβάνεται η φωταγώγηση του κτηρίου Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» με πορτοκαλί χρώμα, το οποίο συμβολίζει ένα μέλλον πιο φωτεινό και αισιόδοξο και απαλλαγμένο από την έμφυλη βία.

Η κα Μαρίνα Σωτηριάδου Πετρίδου, Επικεφαλής του Γραφείου Πολυμορφίας, Ισότητας και Ενσωμάτωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε ότι «Ως Πανεπιστήμιο Κύπρου, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε βιαιότητα και διάκριση, εργαζόμαστε για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που ενθαρρύνουν και σέβονται τη διαφορετικότητα και διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και προωθούμε ένα εργασιακό, εκπαιδευτικό και μαθησιακό περιβάλλον, το οποίο είναι ελεύθερο από όλες τις μορφές διάκρισης, βίας και παρενόχλησης».