You are here

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα κορυφαία 201-250 παγκοσμίως, στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών

20/10/2021 14:09
  • #1 σε Κύπρο και Ελλάδα και #47 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Times Higher Education World University Rankings by Subject 2022

Τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2022 ενισχύουν τη θέση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διεθνώς στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών, όπου κατατάσσεται μεταξύ των 201-250 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Αυτή η κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και #47 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό τον τομέα.

Σημειώνεται ότι οι κατατάξεις Times Higher Education World University Rankings (WUR) αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, με εμπειρία πέντε δεκαετιών στο αντικείμενο.

Σχολιάζοντας τη διάκριση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, υπογράμμισε την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου στην κατάταξη Times Higher Education World University Rankings στον εν λόγω τομέα, σημειώνοντας την άνοδο που κατέγραψε από την κατάταξη THE WUR by Subject 2021. «Το Πανεπιστήμιο έχει ενισχύσει τη θέση του ως ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο σε διεθνές επίπεδο στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών, συμβαδίζοντας με άλλα υψηλού κύρους πανεπιστήμια απ’ όλη την υφήλιο. Αυτή η επιτυχία αποτελεί τεράστια τιμή για τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Πανεπιστήμιο γενικότερα και, δικαίως αντανακλά την υψηλής ποιότητας απόδοση της Σχολής στην εκπαίδευση, την έρευνα και τη συνεισφορά στην κοινωνία. Αντανακλά επίσης την αριστεία του διεθνώς αναγνωρισμένου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, σε αυτόν τον σημαντικό τομέα», ανέφερε ο Καθηγητής Πουγιούτας.  

Συνεχίζοντας, ο Πρύτανης Πουγιούτας σχολίασε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά σύσσωμη την κοινότητα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό μας προσωπικό, καθώς και τους φοιτητές και αποφοίτους μας. Συγκεκριμένα, η συνεισφορά των φοιτητών, των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών προγραμμάτων, ειδικά στην έρευνα, υπήρξε σημαντική γι’ αυτή την επιτυχία. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Σχολής, καθώς και τα διευθυντικά στελέχη του επιχειρηματικού και βιομηχανικού τομέα που συνεργάζονται μαζί μας σε πολλαπλά επίπεδα, προσφέροντας την ανεκτίμητης αξίας συμβολή τους στην ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών, αλλά και παρέχοντας ζωτικής σημασίας εργασιακή εμπειρία στους φοιτητές και φοιτήτριές μας και ευκαιρίες εργοδότησης σε θέσεις υψηλού προφίλ στις απόφοιτες και στους αποφοίτους μας».

Με τη σειρά της, η Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, Καθηγήτρια Αγγελική Κοκκινάκη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την ακαδημαϊκή κοινότητα της Σχολής για την προσαρμοστικότητα, την ανθεκτικότητα και την αφοσίωσή της στην αριστεία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη ενός εξαιρετικού κατορθώματος, σε καιρούς που χαρακτηρίζονται από πολλές προκλήσεις. Τόνισε ότι στρατηγική προτεραιότητα της Σχολής είναι η συνεχής βελτίωση και προσαρμογή, για να είναι σε θέση να εξοπλίζει τους αποφοίτους της με τις θεωρητικές βάσεις και βασικές δεξιότητες που είναι αναγκαίες σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο διεθνή εργασιακό χώρο, καθώς και να τους προετοιμάζει για να αναλάβουν ηγετικές θέσεις σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα. «Η διεθνούς εμβέλειας αναγνώριση της Σχολής στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών από την κατάταξη THE WUR by Subject 2022 αντικατοπτρίζει την αναγνώριση της προόδου στους τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας και της παγκόσμιας συνεργασίας με επιχειρηματικά στελέχη. Η διάκριση αυτή αποτελεί ανταμοιβή για τη συλλογική μας προσπάθεια, αλλά και υπογραμμίζει την υποχρέωσή μας να αποτελούμε υπόδειγμα, ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο στον τομέα αυτό σε Κύπρο και Ελλάδα, και ως ένα από τα πιο αξιόλογα στον κόσμο», σημείωσε.

Η Κοσμήτορας συνέχισε σχολιάζοντας πως η συνεχιζόμενη άνοδος στις πανεπιστημιακές κατατάξεις αντανακλά την προσήλωση της Σχολής στην έρευνα και  ιδιαίτερα σε τρεις ερευνητικές κατευθύνσεις: α) Στην κατεύθυνση των Μοντέλων Πρόβλεψης, ειδικά μέσω της διοργάνωσης των διακεκριμένων M Competitions, όπου ο επερχόμενος 6ος αναμένεται να καταστεί ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας τις 100,000 διεθνείς συμμετοχές του προηγούμενου διαγωνισμού και προσφέροντας βραβεία αξίας $300,000, β) στην κατεύθυνση του Blockchain και των Ψηφιακών Νομισμάτων, όπου το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί παγκοσμίως τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, αφού υπήρξε το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που προσέφερε πτυχίο στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, και γ) στην κατεύθυνση της Διοίκησης και του Μάρκετινγκ με έμφαση στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα και σε εφαρμογές που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα προβλήματα (real-life applications). «Είμαστε προσηλωμένοι στο να κρατάμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας, που φοιτούν δια ζώσης ή εξ αποστάσεως ασφαλείς, και ταυτόχρονα στην πρώτη γραμμή των κλάδων τους και σε στενή διασύνδεση με το αναπτυσσόμενο και πολυποίκιλο δίκτυο επιχειρηματικών συνεργατών μας. Η προσήλωσή μας αυτή στοχεύει να οχυρώσει την ακαδημαϊκή τους πρόοδο και την επαγγελματική τους ανέλιξη», ανέφερε ολοκληρώνοντας η Καθηγήτρια Κοκκινάκη.

Επιπλέον της αναγνώρισης στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών, οι φετινές θεματικές κατατάξεις του Times Higher Education αναγνώρισαν τη δυναμική του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και στον τομέα της Εκπαίδευσης (#2 σε Κύπρο και Ελλάδα, #40 στην ΕΕ και ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 στον κόσμο). Είναι γεγονός ότι αυτή η κατάταξη είναι η τελευταία μιας σειράς από πρόσφατες διακρίσεις για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τον οργανισμό Times Higher Education, με κύρια την κατάταξή του ανάμεσα στα 601-800 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως στην κατάταξη THE World University Rankings 2022. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάχθηκε:

  • ανάμεσα στα κορυφαία 251-300 «Νέα» πανεπιστήμια παγκοσμίως, τα οποία έχουν λιγότερα από 50 χρόνια λειτουργίας (THE Young University Rankings)
  • στη θέση #122 στη λίστα χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες (THE Emerging Economies Rankings 2022)
  • στη 32η θέση παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (THE Impact Rankings 2021).

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγχαίρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη συμπερίληψή τους στους θεματικούς πίνακες του Times Higher Education World University Rankings 2022.