You are here

Πανίκος Νικολάου στον Economist: «Προς το καλύτερο, η νέα κατάσταση πραγμάτων»

07/11/2019 14:40

Aισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του τραπεζικού τομέα αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας γενικότεραέστειλε από το βήμα, του 15ου Συνεδρίου του Economist, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου: «Κοιτώντας μπροστά, προς τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, αναμένουμε μια περίοδο γεμάτη ανατροπές για την παγκόσμια οικονομία. Αν κρίνουμε από το παρελθόν, η νέα κατάσταση πραγμάτων, θα είναι μάλλον προς το καλύτερο».

Μιλώντας στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου, στο Hilton Park στη Λευκωσία, ο κ. Νικολάου στάθηκε στα σημαντικά βήματα που έγιναν στην Κύπρο προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξυγίανση των ισολογισμών. «Το ιδιωτικό χρέος παρουσίασε πτώση σε σημείο που σήμερα συγκρινόμαστε ευνοϊκά με τους ευρωπαίους εταίρους».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, εστίασε και στον αυξανόμενο -λόγω της τεχνολογικής καινοτομίας- ανταγωνισμό από τις ψηφιακές πλατφόρμες. «Οι τράπεζες έχουν να αναμετρηθούν με τις εταιρίες FinTech αλλά και εταιρίες μεγαθήρια, που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία. Θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πελατών τους και να προσφέρουν, ταχύτερες, φθηνότερες  και εξατομικευμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες». Παρόλο ότι οι χρεώσεις στα παραδοσιακά καταστήματα αντικατοπτρίζουν το αυξανόμενο κόστος του δικτύου, η Τράπεζα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες, ασφαλείς, εύκολες και γρήγορες υπηρεσίες στα ψηφιακά κανάλια. Υπηρεσίες οι οποίες είναι φθηνότερες ή και εντελώς δωρεάν.

Αναφερόμενος στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης, με την τραπεζική ένωση να παραμένει σε εκκρεμότητα, ο κ. Νικολάου προειδοποίησε: «Εάν δεν σπάσουμε το φράγμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και των τραπεζικών τους συστημάτωνδεν θα καταφέρουμε ποτέ να δημιουργήσουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή  Ένωση.  Και δεν απαιτείται μόνο η σύσταση ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, αλλά και ενός μηχανισμού που να ρυθμίζει, τα ανοίγματα των τραπεζών σε κρατικά χρέη».

Αναλύοντας τις επιπτώσεις του Brexit, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, εξέφρασε την εκτίμηση πώς σε περίπτωση μη συμφωνίας, πέρα από τη Βρετανία θα επηρεαστούν σε μικρότερο έστω βαθμό, μεμονωμένες χώρες συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και της Ιρλανδίας. Σημαντικές επιπτώσεις σημείωσε θα υπάρξουν και στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς το Λονδίνο,  θα αντικατασταθεί όχι από ένα αλλά αρκετά ανταγωνιστικά κέντρα. «Το ενδεχόμενο ενός κατακερματισμένου χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη θα φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη σύστασης μιας Ένωσης Κεφαλαιαγορών».

Ο κ. Νικολάου έκλεισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας τον βασικό λόγο ύπαρξης των τραπεζών: «Είμαστε εδώ για να στηρίζουμε τους πελάτες μας σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής τους».