You are here

Παντελής Λεπτός: Ο κλάδος ακινήτων απασχολεί πάνω από 40,000 εργαζόμενους

07/11/2019 16:58

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών

Ο κλάδος των ακινήτων, παρά το γεγονός πως ήταν ένας εξ αυτών που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, βρήκε τις λύσεις επιβεβαιώνοντας τις προοπτικές και τις μεγάλες δυνατότητές του, τόνισε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στις 7 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παντελής Λεπτός.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, απηύθυνε στη Συνέλευση, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές του κλάδου και χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή του στην προσπάθεια για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Χαιρετισμό στη Συνέλευση απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Γιώργος Πέτρου, ο Πρόεδρος του CIPA κ. Μιχάλης Μιχαήλ και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI Κύπρου), Άθως Τοφαρίδης. Παρευρέθηκαν, επίσης, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Βασιλική Αναστασιάδου, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι, παράγοντες της αγοράς ακινήτων και άλλοι επίσημοι.

Ο κ. Παντελής Λεπτός, στην ομιλία του είπε πως ο τομέας των ακινήτων συνέβαλε καθοριστικά στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, και ανέφερε ότι «η εικόνα σήμερα είναι διαφορετική, καθώς καταγράφεται ανανέωση της εμπιστοσύνης στον κλάδο των ακινήτων, ο οποίος, όχι μόνο σταθεροποιήθηκε, αλλά ανακάμπτει δίνοντας έτσι ισχυρή ώθηση και στην υπόλοιπη οικονομία». «Ο κλάδος απασχολεί εκ νέου πάνω από 40,000 εργαζόμενους, ενώ από τη δυναμική επαναδραστηριοποίησή του επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, εργολάβοι, κτηματομεσίτες, εισαγωγείς και βιομήχανοι οικοδομικών υλικών, επιπλοποιοί, τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, τραπεζικοί οργανισμοί, νομικοί και ελεγκτικοί οίκοι και άλλοι», πρόσθεσε.

Αξιολογώντας τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάκαμψη του κλάδου, ο κ. Λεπτός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το Κράτος και την υιοθέτηση ελκυστικών κινήτρων, όπως η μονιμοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων, η μείωση των μεταβιβαστικών τελών και η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τον κ. Λεπτό, η μείωση της ανεργίας στους κλάδους που σχετίζονται με τις κατασκευές και την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, ξεπερνά το 76%. Σήμερα, συνέχισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και η άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας είναι υποβοηθητικοί παράγοντες στην ενδυνάμωση των ισολογισμών των τραπεζών, μέσω της αύξησης της συνολικής αξίας ενυπόθηκων ακινήτων και της βελτίωσης των προοπτικών αποπληρωμής από ΜΕΔ του κατασκευαστικού τομέα, οι οποίες αν και παραμένουν ακόμη σε υψηλό επίπεδο, έχουν καταγράψει πολύ σημαντική μείωση που προσεγγίζει το 70% σε σχέση με το 2013.

Εκτενή αναφορά ο κ. Λεπτός έκανε και στα οφέλη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος το οποίο όπως σημείωσε τόνωσε σημαντικά το ενδιαφέρον και τις πράξεις από ξένους αγοραστές. Σχολιάζοντας τις αλλαγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα στις πρόνοιες του Προγράμματος από το Υπουργικό Συμβούλιο, σημείωσε πως αυτές ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού πρόκειται για αλλαγές που το καθιστούν ακόμη πιο ισχυρό και αξιόπιστο. «Οι αλλαγές που έχουν προωθηθεί θωρακίζουν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης υποσχόμενων τομέων της κυπριακής οικονομίας, όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία», τόνισε.      

«Έξι χρόνια μετά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, Πολιτεία, επιχειρηματική κοινότητα και πολίτες, μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι για όσα με θυσίες επιτευχθήκαν σε αντίξοες συνθήκες. Καλύψαμε ένα σημαντικό τμήμα της διαδρομής. Επιβάλλεται όμως να συνεχίσουμε, ακόμη πιο αποφασιστικά, στον ίδιο δρόμο. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε όσα έχουν επιτευχθεί. Γιατί η προσπάθεια που η χώρα έχει ξεκινήσει, δεν βρίσκεται στο τέλος της. Η συνεργασία ανάμεσα στην Πολιτεία και στον επιχειρηματικό κόσμο, επιβάλλεται όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά να ενισχυθεί περαιτέρω και να επεκταθεί και σε άλλα πεδία», σημείωσε.

Καταλήγοντας ο κ. Λεπτός ανέφερε πως με αυτή τη Γενική Συνέλευση, ολοκληρώνεται η παρουσία του στην Προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όλους τους συνεργάτες του στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη του Συνδέσμου, για την εμπιστοσύνη τους και την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν τα τελευταία έξι χρόνια.