You are here

Παρά τα προβλήματα το ΚΕΒΕ δηλώνει αισιόδοξο για το 2009

04/12/2008 13:19
Η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες

Παρά τη διεθνή κρίση και τα δομικά και άλλα προβλήματα της Κυπριακής οικονομίας, το ΚΕΒΕ δηλώνει αισιοδοξία για το 2009.

Αυτό προκύπτει από το χαιρετισμό του Προέδρου του ΚΕΒΕ κ. Μάνθου Μαυρομμάτη στην Ετήσια Έκθεση του Επιμελητηρίου που κυκλοφόρησε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο ΧΙΛΤΟΝ στη Λευκωσία.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Μαυρομμάτης αναφέρει ότι η φετινή συνέλευση του ΚΕΒΕ συμπίπτει με την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει όλο τον πλανήτη.

Η Κύπρος, τονίζει ο κ. Μαυρομμάτης, ως μια ανοικτή οικονομία που είναι μέρος του ευρωσυστήματος αναπόφευκτα δέχεται παρενέργειες, που αφορούν την πραγματική οικονομία, το ΧΑΚ και τους τομείς των ακινήτων και του τουρισμού.

Αν και οι επηρεασμοί αυτοί θα είναι λιγότεροι από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, αναφέρει, δεν εκτροχίασαν την κυπριακή οικονομία και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί.

Ο κ. Μαυρομμάτης κάνει αναφορά στην εισήγηση του ΚΕΒΕ για την προώθηση ενός Έκτακτου Σχεδίου Δράσης το οποίο θα πρέπει:

- Αφ’ ενός να θωρακίζει την οικονομία από μελλοντικούς κινδύνους και να μειώνει τις επιπτώσεις

- Αφ’ ετέρου να δημιουργεί προϋποθέσεις για αξιοποίηση ευκαιριών που πάντα δημιουργούνται όταν εκδηλώνεται κρίση.

Το ΚΕΒΕ, υπογραμμίζει ότι ενόψει της κρίσης, αλλά και για μετά, θα πρέπει να:

- Έχουμε ένα δυνατό και εύρωστο δημοσιονομικό κράτος

- Διαθέτουμε ένα δυναμικό και ευέλικτο ιδιωτικό τομέα

- Διασφαλίσουμε τις απαραίτητες υποδομές για τη μελλοντική ανάπτυξη





- 2 -

Ο κ. Μαυρομμάτης αφού τονίζει ότι από τις διαπιστώσεις και έρευνες του ΚΕΒΕ προκύπτει ότι υπάρχουν ευκαιρίες εξωστρέφειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ευρασίας, της Ινδίας, της Κίνας και των Βαλκανίων, καταλήγει ότι υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

Στην ετήσια έκθεση του ΚΕΒΕ γίνεται αναλυτική καταγραφή όλων των δραστηριοτήτων που ανέπτυξε το ΚΕΒΕ την προηγούμενη χρονιά.

Ειδική αναφορά υπάρχει για τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τη βιομηχανία, το εμπόριο, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Ακόμα το ΚΕΒΕ ενημερώνει τα μέλη τους για τις προσπάθειες για ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρει στα μέλη του.

Η έκθεση του ΚΕΒΕ αποτελεί μια πολυτελή έκδοση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ήδη έχει σταλεί στα μέλη του για ενημέρωση.