You are here

Παρουσίαση Κύπρου ως κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας στο Λονδίνο

10/05/2022 17:19

Τους παράγοντες που καθιστούν την Κύπρο ένα ελκυστικό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο παρουσίασε το πρωί στο Λονδίνο ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μ. Βρετανίας - Κύπρου.

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι το σύνθημα που προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση είναι πως η Κύπρος είναι το μέρος να ζεις, να εργάζεσαι και να έχεις την επιχείρησή σου. Περισσότερο από ένα απλό σύνθημα, ωστόσο, τόνισε, είναι ένα μήνυμα που υποστηρίζεται από το σχέδιο δράσης της κυπριακής κυβέρνησης στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου οράματος με ορίζοντα το 2035.

Οι τρεις στρατηγικές επιδιώξεις αυτού του σχεδίου αφορούν το να γίνει η Κύπρος ηγετικό κράτος διεθνώς στο επιχειρείν, να δημιουργηθεί μία ανθίζουσα και ανθεκτική οικονομία μαζί με μια δίκαιη κοινωνία.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά και για να αξιοποιηθούν πλεονεκτήματα όπως η γεωστρατηγική θέση της χώρας, η ποιότητα ζωής, το πολυτάλαντο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό και η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά στην ψηφιακή μεταμόρφωση του κράτους, την τόνωση της πράσινης οικονομίας, την αποτελεσματική κυβέρνηση και διακυβέρνηση, την αναβάθμιση πολιτικών και κανονισμών, την προώθηση ευτυχούς και υγιούς ζωής, την κοινωνική βιωσιμότητα, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καθώς και την έμφαση σε καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα.

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για το οποίο προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στους επιμέρους στόχους που άπτονται των επενδύσεων στην ψηφιακή μεταμόρφωση, τόνισε μεταξύ άλλων τη μετάβαση προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την επέκταση της γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο, τις λύσεις για έξυπνες πόλεις και την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην προσπάθεια ψηφιακής αναβάθμισης της λειτουργίας της κυβέρνησης και της οικονομίας, λέγοντας ότι «η Κύπρος δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά είναι επίσης τεχνολογία και καινοτομία». Είπε πως δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη ενός νέου ιστότοπου, του gov.cy, αξιοποιώντας τη βρετανική τεχνογνωσία, ώστε να υπάγονται εκεί για ευχρηστία και ευκολία όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε επίσης ακροθιγώς στις ευκαιρίες επενδύσεων στην Κύπρο. Στάθηκε κυρίως στις ευκαιρίες στον τομέα του ICT (τεχνολογία πληροφορίας και επικοινωνίας) και της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά επίσης στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του real estate και της παροχής υγείας.

Επισήμανε δε μεταξύ άλλων τα φορολογικά κίνητρα για ξένες επιχειρήσεις στην Κύπρο, τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική, τη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων και το νέο νόμο για διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων.

Τα δεδομένα επί όλων αυτών ανέλυσαν πιο διεξοδικά ειδικοί επαγγελματίες από την Κύπρο που κάνουν παρουσιάσεις και συμμετέχουν σε πάνελ συζήτησης κατά τη διάρκεια της ημέρας.  

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Κόκκινος ανέλυσε το μήνυμα που πέρασε στους παριστάμενους επαγγελματίες, επιχειρηματίες και δυνητικούς επενδυτές: 

«Η πρωτοβουλία του Βρετανοκυπριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να περάσουμε το μήνυμα και στους Κύπριους και στους ξένους ότι η Κύπρος είναι ένα μέρος όπου μπορείς να ζεις, να εργάζεται και να διεξάγεις την επιχείρησή σου», είπε.

Έχεις, πρόσθεσε, «όλους τους καλούς λόγους - γιατί η γεωγραφική της θέση, το φορολογικό και νομοθετικό σχήμα, καθώς επίσης το ανθρώπινο δυναμικό είναι τα δυνατά μας χαρτιά για να μπορέσει Κύπρος να αναπτύξει έναν ακόμα πυλώνα της οικονομία που είναι οι υπηρεσίες και στην τεχνολογία και στις επιστήμες, αλλά και άλλες υπηρεσίες οι οποίες ήδη υπάρχουν στην Κύπρο».

«Νομίζω ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η Κύπρος είναι το τέλειο μέρος για να ζεις, να εργάζεσαι και να έχεις την επιχείρηση σου», σημείωσε.