You are here

Παρουσίαση της μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία των Μονάδων Εσωτερικής Καύσης στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας και ενημέρωση των Κοινοτήτων Ορμήδειας και Ξυλοτύμπου

05/12/2008 13:24
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της τελικής Μελέτης Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εγκατάσταση και λειτουργία των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ) στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας αντιπροσωπεία της ΑΗΚ παρουσίασε τη μελέτη και ενημέρωσαν σχετικά τις γειτονικές κοινότητες Ορμήδειας και Ξυλοτύμπου, τη Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου 2008 στο οίκημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορμήδειας.

Με την εγκατάσταση και λειτουργία των πιο πάνω Μονάδων αυξάνεται η εφεδρεία παραγωγής και μαζί με τις Μονάδες Αεριοστροβίλων της 4ης Μονάδας στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού που τέθηκαν σε λειτουργία το Καλοκαίρι του 2008, η Αρχή θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία στην αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του 2009.

Το έργο αποτελείται από 3 μηχανές εσωτερικής καύσης συνολικής δυναμικότητας 50 MW περίπου. Προκειμένου να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει η εγκατάσταση τους η Αρχή διεξήγαγε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εξασφάλισε τις απαραίτητες άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

Η περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις στη γύρω περιοχή θα εξεταστεί από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή στις 4 Δεκεμβρίου 2008. Τη μελέτη αυτή παρουσίασε στις πιο πάνω Κοινότητες ο Σύμβουλος της ΑΗΚ κύριος John Wearmouth, ειδικός περιβαλλοντολόγος της εταιρείας PB Power UK.

…/2


Εκ μέρους της ΑΗΚ παρευρέθηκαν τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής κύριοι Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους και Σώτος Σιάλαρος, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Παραγωγής Στέλιος Στυλιανού, ο Βοηθός Διευθυντής του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας και άλλα διευθυντικά στελέχη της ΑΗΚ.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κύριος Στυλιανού επεσήμανε ότι η ΑΗΚ δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να παρουσιάσει την μελέτη και να ενημερώσει σχετικά τις Κοινότητες αλλά το έκανε μέσα στα πλαίσια διατήρησης της καλής γειτονίας και της κοινωνικής ευαισθησίας του Οργανισμού. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η λειτουργία των Μονάδων Εσωτερικής Καύσης είναι μέσα στα πλαίσια που καθορίζουν οι σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες και η Κυπριακή Νομοθεσία.

Επίσης ο κ. Στυλιανού πληροφόρησε τις κοινότητες και για τα μελλοντικά αναπτυξιακά έργα παραγωγής της Αρχής στη Δεκέλεια που περιλαμβάνουν την εγκατάσταση δεύτερης συστάδας μηχανών εσωτερικής καύσης συνολικής ισχύος 50 ΜW που προγραμματίζονται να λειτουργήσουν πριν το καλοκαίρι του 2010. Η περιβαλλοντική μελέτη και για αυτή την ανάπτυξη καταδεικνύει τη συμμόρφωση της Αρχής στις σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι Πρόεδροι και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβούλιων και των δύο Κοινοτήτων και άλλοι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της περιοχής. Μετά την παρουσίαση ο ειδικός περιβαλλοντολόγος και οι εκπρόσωποι της ΑΗΚ απάντησαν σε ερωτήσεις και σχολίασαν τους προβληματισμούς των παρευρισκομένων.

Η ενημερωτική αυτή παρουσίαση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο πρωταρχικός στόχος της ΑΗΚ είναι η άριστη προσφορά υπηρεσίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία των πολιτών και του ανθρώπινου δυναμικού της.