You are here

Παρουσίαση των δράσεων του Κέντρου για Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece στην Κύπρο

04/11/2021 17:24

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, Lidl Food Academy με την υποστήριξη της Lidl Κύπρου

Τις δράσεις που θα οργανώσει τις προσεχείς ημέρες στην Κύπρο παρουσίασε το Κέντρο για Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολλεγίου Ανατόλια, σε δημοσιογραφική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Lidl Κύπρου την Τρίτη 2 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη Lidl Food Academy και περιλάμβανε μία βιωματική δράση που σχεδιάστηκε ειδικά για τους δημοσιογράφους και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να μεταμορφωθούν σε «Άρχοντες των Παιχνιδιών» και να κατανοήσουν γιατί κάποιοι κερδίζουν σχεδόν πάντα σε όλα τα είδη παιχνιδιών, ενώ άλλοι όχι, και ποια είναι η σημασία των Μαθηματικών στη διαμόρφωση της στρατηγικής σκέψης και των προβλέψεων. Το διαδραστικό εργαστήριο ήταν εμπνευσμένο από το μάθημα Game Theory (Θεωρία Παιγνίων) που είναι ένα από τα προσφερόμενα μαθήματα του Κέντρου.

Από το 2013 το CTY Greece σχεδιάζει καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές από Γ΄ Δημοτικού έως και Β΄ Λυκείου με ιδιαίτερες ακαδημαϊκές και αντιληπτικές δεξιότητες, και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση. Τα προγράμματα είναι: Online Σύγχρονης Διδασκαλίας, Online Ασύγχρονης Διδασκαλίας, Σαββατοκύριακου, και Θερινά που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Το CTY Greece δημιουργήθηκε από το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, και είναι μέλος του European Council of High Ability (ECHA). Σύμβουλος προγράμματος είναι το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Κύπρου που, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προσφέρει υποτροφίες για τους μαθητές και μαθήτριες της Κύπρου προκειμένου να συμμετάσχουν στα συγκεκριμένα προγράμματα. Χορηγός αερομεταφορών είναι η εταιρία Aegean Airlines.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η Διευθύντρια του CTY Greece Δρ Γεωργία Τσουλφά ανακοίνωσε τις δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες στην Κύπρο και τόνισε για ακόμη μία φορά «την ανάγκη για την υποστήριξη των ταλαντούχων παιδιών, διότι αποτελούν μία πολύτιμη πηγή πνευματικού πλούτου και έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο».

Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

  • Δωρεάν και ανοιχτή Ημέρα Γνωριμίας με τα μαθήματα του CTY Greece για μαθητές Γ’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, στις 10 π.μ.
  • Δωρεάν και ανοιχτή Ημέρα Γνωριμίας για μαθητές Γ’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου στο Neapolis University της Πάφου, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, στις 10 π.μ..
  • Δωρεάν επιμορφωτικό εργαστήριο για μαθηματικούς στην Πάφο, σε συνεργασία

με την Επιθεώρηση των Μαθηματικών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021.

  • Εξετάσεις στη Λευκωσία και τη Λεμεσό στις 14 Νοεμβρίου 2021 για μαθητές και μαθήτριες από Β΄ Δημοτικού έως και Γ΄ Γυμνασίου, η επιτυχία στις οποίες εξασφαλίζει πρόσβαση στα προγράμματα του Κέντρου. Οι εξετάσεις είναι στα ελληνικά ή στα αγγλικά και δεν χρειάζονται προετοιμασία. Οι εγγραφές γίνονται έως τις 11 Νοεμβρίου 2021 μέσω της ιστοσελίδας https://www.cty-greece.gr.
  • Από το 2013 μέχρι σήμερα  800 μαθητές/τριες από την Κύπρο (μαζί με τους φετινούς εγγεγραμμένους) έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις του CTY Greece.
  • Οι επιτυχόντες μαθητές από την Κύπρο έχουν παρακολουθήσει 182 online και διά ζώσης προγράμματα (Σαββατοκύριακου και Θερινά στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα).
  • Από το 2016 η Lidl Κύπρου έχει χορηγήσει 89 υποτροφίες .

Όπως ανέφερε η κα Φωτεινή Παλληκαρίδου, Team Manager of Corporate Communications της Lidl Κύπρου, η Lidl Κύπρου στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στηρίζει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το CTY Greece προσφέροντας υποτροφίες συνολικής αξίας 40.000 ευρώ που θα καλύψουν το κόστος συμμετοχής 20 τουλάχιστον μαθητών από την Κύπρο για τα θερινά προγράμματα του CTY Greece.

Ανοιχτές Ημέρες Γνωριμίας για μαθητές της Κύπρου

Την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα συναρπαστικό κόσμο γνώσης θα έχουν μαθητές/τριες της Κύπρου, από Γ΄ Δημοτικού έως Γ΄ Γυμνασίου, μέσα από τις δωρεάν και ανοιχτές Ημέρες Γνωριμίας με τα μαθήματα του Κέντρου για Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece. Η πρώτη Ημέρα Γνωριμίας θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, στις 10 π.μ., στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, και θα ακολουθήσει μία δεύτερη στην Πάφο, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, στις 10 π.μ., στο Neapolis University. Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη της Lidl Κύπρου.
 

Το CTY Greece/ Κέντρο για Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τελεί υπό την αιγίδα του του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, και είναι μέλος του European Council of High Ability (ECHA). Σύμβουλος προγράμματος είναι το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Κύπρου. Χορηγός αερομεταφορών είναι η εταιρία Aegean Airlines.

Από το 2013, το CTY Greece σχεδιάζει καινοτόμα και διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που έχουν ιδιαίτερες ακαδημαϊκές και αντιληπτικές δεξιότητες, βάθος και εύρος σκέψης, και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση. Τα προγράμματα του Κέντρου είναι: Online Σύγχρονης Διδασκαλίας, Online Ασύγχρονης Διδασκαλίας, Σαββατοκύριακου, και Θερινά που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
 

Στης «Ημέρες Γνωριμίας» στη Λευκωσία και την Πάφο, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μια γεύση από τα μαθήματα του CTY Greece και να εξερευνήσουν έναν συναρπαστικό κόσμο απόκτησης γνώσης μέσα από πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και νέες εμπειρίες μάθησης. Οι μαθητές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν ένα από τέσσερα μαθήματα:

• «Αριθμοί από το μηδέν ως το άπειρο» (στα ελληνικά) για μαθητές της Γ΄ και της Δ΄ Δημοτικού.
• «Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης» (στα ελληνικά) για μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ Δημοτικού
• «Game Theory» και «The Psychology of Social Interactions» (στα αγγλικά) για τους μαθητές από Α΄ Γυμνασίου έως και Γ΄ Γυμνασίου

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και δωρεάν σε όλους τους μαθητές/τριες, ανεξαρτήτως αν έχουν λάβει μέρος στις εξετάσεις του CTY Greece ή όχι, και αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να γνωρίσει ένας μαθητής τον τρόπο μάθησης στο ξεχωριστό αυτό πρόγραμμα.  Για τη συμμετοχή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ηλεκτρονική δήλωση στο https://bit.ly/cty_cyprus_fall21

Στην Πάφο θα προσφερθεί επίσης δωρεάν επιμορφωτικό εργαστήριο για μαθηματικούς σε συνεργασία με την Επιθεώρηση των Μαθηματικών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (Κυριακή 7 Νοεμβρίου).

Υποτροφίες και εξετάσεις για τους μαθητές/τριες της Κύπρου

Προκειμένου να συμμετέχει ένας μαθητής ή μία μαθήτρια στα προγράμματα του Center for Talented Youth, πρέπει να λάβει μέρος σε ειδικά σχεδιασμένες εξετάσεις από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Οι εξετάσεις προσφέρονται στα ελληνικά ή στα αγγλικά, δεν χρειάζονται προετοιμασία και απευθύνονται σε μαθητές/τριες από Β’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου.

Στην Κύπρο οι εξετάσεις φέτος θα διεξαχθούν στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2021. Οι εγγραφές γίνονται έως τις 11 Νοεμβρίου 2021 μέσω της ιστοσελίδας https://www.cty-greece.gr/el/exams. Οδηγίες για τις εξετάσεις καθώς και για τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής τους θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών.   

To CTY Greece έχει εξασφαλίσει από τους υποστηρικτές του συγκεκριμένους χρηματικούς πόρους που αντιστοιχούν σε σημαντικό αριθμό υποτροφιών για τα θερινά προγράμματα με βάση την απόδοση στις εξετάσεις και οικονομικά κριτήρια.
Η Lidl Κύπρου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στηρίζει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το CTY Greece προσφέροντας υποτροφίες συνολικής αξίας 40.000 ευρώ που θα καλύψουν το κόστος συμμετοχής 20 τουλάχιστον μαθητών από την Κύπρο για τα θερινά προγράμματα του CTY Greece.
• Από το 2013 μέχρι σήμερα  800 μαθητές/τριες από την Κύπρο (μαζί με τους φετινούς εγγεγραμμένους) έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις του CTY Greece
• Οι επιτυχόντες μαθητές από την Κύπρο έχουν παρακολουθήσει 182 online και διά ζώσης προγράμματα (Σαββατοκύριακου και Θερινά στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα)
• Από το 2016 η Lidl Κύπρου έχει χορηγήσει 89 υποτροφίες

Για τη δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις και πληροφορίες για τα προγράμματα, τις ημερομηνίες των εξετάσεων και τα τεστ αξιολόγησης μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.cty-greece.gr
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνείτε απευθείας με το CTY Greece:
Τηλ.: +30 2310 332625,  +30 2310398253., email: [email protected]

Τα μαθήματα

Από τις Θετικές Επιστήμες προσφέρονται μαθήματα όπως Κρυπτολογία, Θεωρία Παιγνίων, Βιοϊατρικές Επιστήμες, Εγκληματολογία, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Γενετική, Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης, Εισαγωγή στη Ρομποτική και τα Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Νανοτεχνολογία: Μικρόκοσμοι Εν Δράσει!
Από τον χώρο των Ανθρωπιστικών Επιστημών προσφέρονται μαθήματα όπως, Ο Κόσμος των Οικονομικών και της Επιχειρηματικότητας, Ηνωμένα Έθνη και Γεωγραφία: Άλλαξε τον Κόσμο, Ποίηση, Πεζογραφία & Γλώσσα: Μια Συγγραφική Ματιά, Θεμελιώδεις Αρχές Ψυχολογίας, Διεθνείς Σχέσεις, ενώ τα μαθήματα  της Διατροφής και του Κινηματογράφου συνδυάζουν περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία.
Ορισμένα από τα νέα μαθήματα του CTY Greece είναι: Video Game Design, Επιδημιολογία, Ιατρική Στατιστική, Βιοϊατρική Τεχνολογία, Περί Ανέμων και Υδάτων: Η Επιστήμη του Καιρού,  Η Ακαδημία Υπερηρώων, η Ψυχολογία των Ανθρωπίνων Σχέσεων.