You are here

Παρουσιάστηκε η Έρευνα Κυπριακής Αγοράς Πληροφορικής 2021

09/07/2021 21:21

Πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα το ετήσιο δείπνο του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS) για μέλη και στελέχη επιχειρήσεων κατά την οποία έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Κυπριακής Αγοράς Πληροφορικής 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, η  έρευνα που βρίσκεται στον σύνδεσμο www.ccs.org.cy, αφορά σε όλους τους τομείς της αγοράς πληροφορικής, όπως εξοπλισμός, υπηρεσίες, λογισμικά και τηλεπικοινωνίες και περιλαμβάνει το μέγεθος της αγοράς 2021 προβλέψεις μέχρι το 2023 και ανάλυση τάσεων. Η περιεκτική μελέτη βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα τόσο των κυπριακών εταιρειών που είναι χρήστες πληροφορικής (end-users), καθώς και των εταιρειών ΤΠΕ (προμηθευτές) που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής  Κυριάκος Κόκκινος ο οποίος είπε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του πλάνου για ψηφιακό μετασχηματισμό των Κυβερνητικών Υπηρεσιών με προϋπολογισμό 600 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κόκκινος είπε ότι ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση για άτομα στην Κύπρο με εξειδίκευση σε τομείς αιχμής όπως είναι το Blockchain, οι υπηρεσίες cloud, η ρομποτική και οι μεθοδολογίες ανάπτυξης, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη ειδικών και αποφοίτων Πληροφορικής με αντίστοιχες δεξιότητες.

Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του ΟΕΒ  Αντώνης Αντωνίου πρότεινε τη διοργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης αποφοίτων σε τομείς πληροφορικής και τεχνολογίας.

Προστίθεται ότι η έρευνα επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις επενδύσεις πληροφοριακών συστημάτων των εταιρειών και στην επίδραση που είχε η ίδρυση του Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στην οικονομία και στην κοινωνία γενικότερα.

Όπως έδειξε η έρευνα, σε αντίθεση με την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν τα κράτη, ο τομέας των ΤΠΕ φαίνεται να επεκτείνεται ως αποτέλεσμα νέων ευκαιριών και αναγκών, καθώς πολλοί τομείς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα προχωρούν άμεσα για να ψηφιοποιηθούν. "Η πανδημία COVID-19 είχε θετικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική απόδοση πολλών εταιρειών ΤΠΕ που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Αυτές οι θετικές τάσεις θα απαιτήσουν ενεργό ρόλο από την κυπριακή κυβέρνηση και ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η ίδρυση του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής", αναφέρεται.

Η εν λόγω μελέτη, όπως δήλωσε και στον εναρκτήριο του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του CCS  Κώστας Αγρότης, αποτελεί μια συνεισφορά του Συνδέσμου προς την Κυπριακή Βιομηχανία της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών ως επίσης και προς τις κυπριακές εταιρείες ευρύτερα, με απώτερο στόχο να τις βοηθήσει στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Την μελέτη παρουσίασε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ο κ. Gemela, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Συμβουλευτικής στον ερευνητικό οργανισμό IDC που διεκπεραίωσε την έρευνα εκ μέρους του Συνδέσμου.