You are here

Περαιτέρω Συρρίκνωση του Δείκτη Ελέγχου της Διαφθοράς για την Κύπρο από την Παγκόσμια Τράπεζα για το 2020

27/09/2021 16:18

Επιδείνωση σε όλους τους δείκτες διακυβέρνησης που καταγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα για περισσότερες απο 200 χώρες, παρουσίασε η Κύπρος και το 2020.

Ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η πτώση επίδοσης της Κύπρου κυρίως στον τομέα του ελέγχου της διαφθοράς.

Σε ότι αφορά το δείκτη αυτό, η βαθμολογία της χώρας μας παρουσίασε την τελευταία βελτίωση το 2012 φτάνοντας το 1,25 και έκτοτε ακολούθησε μια πτωτική πορεία κάθε χρόνο φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο το 2020 με βαθμολογία μόλις 0,38!

Ο δείκτης ελέγχου της διαφθοράς μετριέται από τον βαθμό στον οποίο η δημόσια εξουσία ασκείται για ιδιωτικό όφελος, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεγάλων μορφών διαφθοράς, καθώς και της «διάβρωσης» του κράτους από ελίτ και ιδιωτικά συμφέροντα.

Τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς που βγήκαν στην επιφάνεια από τη χρονιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2013 μέχρι και σήμερα, δεν μπορούσαν να μείνουν απαρατήρητα. Το απόστημα της διαφθοράς έχει σπάσει και τα αποτελέσματα του είναι πλέον απόλυτα εμφανή.

Για πρώτη φορά ίσως σύσσωμη η πολιτική ηγεσία τάσσεται ενάντια στη διαφθορά και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις και εισηγήσεις που διαχρονικά εξέφραζε το Cyprus Integrity Forum. Αυτό που απομένει είναι να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη!

Ήδη πιάσαμε πάτο και αν δεν ανταποκριθούμε με δυναμικά και στοχευμένα μέτρα, αυτή η άσχημη εικόνα του τόπου μας θα εμπεδωθεί ως γενική αντίληψη όλων των εταίρων της χώρας μας. Θα πρέπει όλοι επιτέλους να αντιληφθούμε ότι αν δεν βελτιώσουμε συλλογικά καίριους τομείς της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας, προωθώντας τη διαφάνεια και καταπολεμώντας συλλογικά τη διαφθορά, δεν είναι μόνο τη φήμη της Κύπρου που θα καταρρακώσουμε, αλλά θα απωλέσουμε τα προσωπικά όμως πρόσκαιρα οφέλη που ενδεχομένως να προκύψουν από πράξεις διαφθοράς.

Ως Cyprus Integrity Forum ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό της πολιτείας για να συνδράμουμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά προς την πάταξη της διαφθοράς. Δεν χρειάζονται υπερπροσπάθειες ή αυξημένοι οικονομικοί και άλλοι πόροι προς αυτή την κατεύθυνση, παρά μόνο ειλικρίνεια και ανιδιοτελή, πιστή εφαρμογή των αξιών που πρεσβεύουμε ως άτομα, όποιο αξίωμα και να κατέχουμε!