You are here

Περισσότερα από 20 εκ. εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για ερευνητικά προγράμματα από το 2012 μέχρι σήμερα

05/08/2013 14:27
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, «μεγάλες ερευνητικές επιτυχίες και προσέλκυση ερευνητικών κονδυλίων έχει να επιδείξει αναντίρρητα το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία για την Κύπρο».

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2013, έχει εξασφαλίσει πέραν των 8 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για ερευνητικά έργα που δόθηκαν σε ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου, ενώ το 2012 εξασφάλισε 13 εκατομμύρια ευρώ από εξωτερικές ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις.

Από τις 8 ερευνητικές χορηγίες European Research Council (ERC) που έχει λάβει η Κύπρος, οι 6 έχουν εξασφαλιστεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκ των οποίων οι 2 αφορούν ERC AdvancedGrant. Το συνολικό ποσό που έχει απορροφήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου από τις ερευνητικές χορηγίες ERC ανέρχεται στα 8.150.000 εκατομμύρια ευρώ,.

Σημειώνεται ότι οι χορηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council) θεωρούνται οι πιο ανταγωνιστικές στον Ευρωπαϊκό χώρο, καθώς κάθε χρόνο τίθενται υψηλά κριτήρια αξιολόγησης με αποτέλεσμα να χρηματοδοτείται μόλις το 8-9% των υποβαλλόμενων προς αξιολόγηση προτάσεων από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Το Πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή έχει ενεργά ερευνητικά προγράμματα, οι χρηματοδοτήσεις των οποίων ξεπερνούν τα 39 εκατομμύρια ευρώ και εργοδοτεί πέραν των 550 νέων ερευνητών.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει επίσης να καταδείξει μια συνεχή και σταθερή παρουσία στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας μέσω των ακαδημαϊκών και εργαστηρίων του Ιδρύματος.

Μεταξύ άλλων, έρευνες του αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τον πολυπόθητο στόχο της Αναγεννητικής Ιατρικής όσον αφορά την κατασκευή λειτουργικών οργάνων σε εργαστήριο ενώ το νεοσυσταθέν Εργαστήριο Χαρακτηρισμού Δομικών Υλικών «ΛΗΔΡΑ» συμβάλλει στην προστασία της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Οι ερευνητικές επιτυχίες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013, έχουν ως ακολούθως:

Ανεργία: Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για ερευνητικό έργο που αφορά την απασχόληση στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ερευνητική χορηγία ERC Advanced Grant που δόθηκε ποτέ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την πιο υψηλή διάκριση στον τομέα ευρωπαϊκών χορηγιών.

Υγεία –Καρκίνος: Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου στοχεύει νέο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου που έλαβε χρηματοδότηση ύψους 1.5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grants). Τη xρηματοδότηση εξασφάλισε o Λέκτορας του Tμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος .

Ωκεανογραφικό Kέντρο: Το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστήμιο Κύπρου προσέλκυσε και ξεκίνησε να υλοποιεί το 2012 Ευρωπαϊκά προγράμματα συνολικού ύψους €2.5 εκ., ενώ κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2013 το Κέντρο κατάφερε να εξασφαλίσει εξωτερική χρηματοδότηση ύψους €700,000 μέσω νέων ερευνητικών προγραμμάτων.

Υψηλή τεχνολογία: Tο Ερευνητικό Κέντρο Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος» του Πανεπιστήμιου Κύπρου, στην προσπάθεια του να συνδράμει στον κοινό στόχο για ανάπτυξη στον τομέα της καινοτομίας και έρευνας, συνεχίζει να έχει αρκετές και αξιόλογες επιτυχίες στην προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων.

Τους τελευταίους 6 μήνες το «Κοίος» εξασφάλισε πέντε νέα ερευνητικά προγράμματα συνολικής χρηματοδότησης για το Πανεπιστήμιο Κύπρου 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές θα απασχοληθούν από το Πανεπιστήμιο περίπου 15 νεαροί επιστήμονες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε προγράμματα υψηλής τεχνολογίας σε τομείς με καλές προοπτικές ανάπτυξης. Τρία από τα νέα ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα άλλα δυο χρηματοδοτούνται από διεθνείς εταιρίες υψηλής τεχνολογίας.

Tο Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» συμμετέχει επίσης ως ένας από τους δώδεκα εταίρους στο πρόγραμμα CIPRNet (Critical Infrastructure Preparedness and Resilience Research. Network), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με συνολική χορηγία ύψους 6.5 εκατομμυρίων ευρώ.