You are here

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου: Παρουσίαση ποιήτριας Γιώγιας Σιώκου

08/05/2008 13:56
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιήτριας Γιώγιας Σιώκου την Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008, ώρα 19.30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου. Την ποιήτρια θα παρουσιάσουν η κα Κλαίρη Αγγελίδου, πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και ο κος Γιάννης Τζανής, Φιλόλογος, Λογοτέχνης, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων της από τους ηθοποιούς Ηλέκτρα Φωτιάδου και Θανάση Δρακόπουλο, αντιφώνηση από την κα Γιώγια Σιώκου και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μουσικούς Τζωρτζίνα Στρατή και Χρίστο Λοϊζίδη. Η εκδήλωση θα έχει διάρκεια 80΄.

Η ποιήτρια Γιώγια Σιώκου είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, όπου πρόσφατα εξελέγη μέλος της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών. Επίσης, είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (UNESCO). Έχει εκδώσει 6 ποιητικές συλλογές με τους τίτλους: Ο εμπαιγμός των ειδώλων (1994), Αναπαράσταση του ανέφικτου (1998), Βαλς στα συντρίμμια (1999), Σφυρήλατο μετάξι (2000), Στις παρυφές του ελίχρυσου (2002) και Αδιάθλαστη Μοναξιά (2003). Έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις. Η ποίησή της έχει δημοσιευθεί σε σημαντικά λογοτεχνικά έντυπα και ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Βουλγάρικα και Ισπανικά. Υπήρξε υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο ακαδημαϊκός Κώστας Γεωργουσόπoυλος γράφει για την Γιώγια Σιώκου: “Αυτό το αιώνιο, την υπόσχεση του αιώνιου διαπιστώνει κανένας ότι ψάχνει να βρει η Γεωργία Σιώκου μέσα στην περιπέτεια του ανοίγματος στο πέλαγος. Για αυτό και η ποίηση της είναι γεμάτη από εικόνες φρίκης, χωρίς να επιδιώκει την επίδειξη του μακάβριου και γεμάτη από τιμαλφή πράγματα, από πολύτιμα πράγματα. Από κοράλλια, από πορφύρες, από μετάξια, ό,τι ακόμη μας παρηγορεί στην αφή, ό,τι ακόμα αναπαύει την όραση μας, ό,τι κάποτε ήταν αυτός ο παράδεισος και τον έκαναν κόλαση”.